Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 19

1. Cei doi ingeri au ajuns la Sodoma seara; si Lot sedea la poarta Sodomei. Cand i-a vazut Lot, s-a sculat, le-a iesit inainte si s-a plecat pana la pamant.

2. Apoi a zis: "Domnii mei, intrati, va rog, in casa robului vostru, ca sa ramaneti peste noapte in ea si spalati-va picioarele; maine va veti scula de dimineata si va veti vedea de drum." "Nu", au raspuns ei, "ci vom petrece noaptea in ulita."

3. Dar Lot a staruit de ei pana au venit si au intrat in casa lui. Le-a pregatit o cina, a pus sa coaca azime si au mancat.

4. Dar nu se culcasera inca, si oamenii din cetate, barbatii din Sodoma, tineri si batrani, au inconjurat casa; tot norodul a alergat din toate colturile.

5. Au chemat pe Lot si i-au zis: "Unde sunt oamenii care au intrat la tine in noaptea aceasta? Scoate-i afara la noi, ca sa ne impreunam cu ei."

6. Lot a iesit afara la ei, la usa, a incuiat usa dupa el

7. si a zis: "Fratilor, va rog, nu faceti o asemenea rautate!

8. Iata ca am doua fete care nu stiu de barbat; am sa vi le aduc afara si le veti face ce va va placea. Numai nu faceti nimic acestor oameni, fiindca au venit sub umbra acoperisului casei mele."

9. Ei au strigat: "Pleaca!" Si au zis: "Omul acesta a venit sa locuiasca aici ca un strain, si acum vrea sa faca pe judecatorul. Ei bine, o sa-ti facem mai rau decat lor." Si, impingand pe Lot cu sila, s-au apropiat sa sparga usa.

10. Dar barbatii aceia au intins mana, au tras pe Lot inauntru la ei in casa si au incuiat usa.

11. Iar pe oamenii care erau la usa casei i-au lovit cu orbire, de la cel mai mic pana la cel mai mare, asa ca degeaba se trudeau sa gaseasca usa.

12. Barbatii aceia au zis lui Lot: "Pe cine mai ai aici? Gineri, fii si fiice si tot ce ai in cetate: scoate-i din locul acesta.

13. Caci avem sa nimicim locul acesta, pentru ca a ajuns mare plangere inaintea Domnului impotriva locuitorilor lui. De aceea ne-a trimis Domnul, ca sa-l nimicim."

14. Lot a iesit si a vorbit cu ginerii sai, care luasera pe fetele lui: "Sculati-va", a zis el, "iesiti din locul acesta; caci Domnul are sa nimiceasca cetatea." Dar ginerii lui credeau ca glumeste.

15. Cand s-a crapat de ziua, ingerii au staruit de Lot, zicand: "Scoala-te, ia-ti nevasta si cele doua fete, care se afla aici, ca sa nu pieri si tu in nelegiuirea cetatii."

16. Si, fiindca Lot zabovea, barbatii aceia l-au apucat de mana, pe el, pe nevasta sa si pe cele doua fete ale lui, caci Domnul voia sa-l crute; l-au scos si l-au lasat afara din cetate.

17. Dupa ce i-au scos afara, unul din ei a zis: "Scapa-ti viata; sa nu te uiti inapoi si sa nu te opresti in vreun loc din campie: scapa la munte, ca sa nu pieri."

18. Lot le-a zis: "O! nu, Doamne!

19. Iata ca am capatat trecere inaintea Ta si ai aratat mare indurare fata de mine, pastrandu-mi viata; dar nu pot sa fug la munte inainte ca sa ma atinga prapadul, si voi pieri.

20. Iata, cetatea aceasta este destul de aproape ca sa fug in ea si este mica. O! de as putea sa fug acolo… este asa de mica… Si sa scap cu viata!"

21. Si El i-a zis: "Iata ca-ti fac si hatarul acesta si nu voi nimici cetatea de care vorbesti.

22. Grabeste-te de fugi in ea, caci nu pot face nimic pana nu vei ajunge acolo." Pentru aceea s-a pus cetatii aceleia numele Toar.

23. Rasarea soarele pe pamant cand a intrat Lot in Toar.

24. Atunci Domnul a facut sa ploua peste Sodoma si peste Gomora pucioasa si foc de la Domnul din cer.

25. A nimicit cu desavarsire cetatile acelea, toata campia si pe toti locuitorii cetatilor si tot ce crestea pe pamant.

26. Nevasta lui Lot s-a uitat inapoi si s-a prefacut intr-un stalp de sare.

27. Avraam s-a sculat a doua zi dis-de-dimineata si s-a dus la locul unde statuse inaintea Domnului.

28. Si-a indreptat privirile spre Sodoma si Gomora si spre toata campia; si iata ca a vazut ridicandu-se de pe pamant un fum, ca fumul unui cuptor.

29. Cand a nimicit Dumnezeu cetatile campiei, Si-a adus aminte de Avraam; si a scapat pe Lot din mijlocul prapadului prin care a surpat din temelie cetatile unde isi asezase Lot locuinta.

30. Lot a iesit din Toar si a ramas pe munte, cu cele doua fete ale lui, caci s-a temut sa ramana in Toar. A locuit intr-o pestera, cu cele doua fete ale lui.

31. Cea mai mare a zis celei mai tinere: "Tatal nostru este batran; si nu mai este niciun barbat in tinutul acesta, ca sa intre la noi, dupa obiceiul tuturor tarilor.

32. Vino sa punem pe tatal nostru sa bea vin si sa ne culcam cu el, ca sa ne pastram samanta prin tatal nostru."

33. Au facut, dar, pe tatal lor de a baut vin in noaptea aceea; si cea mai mare s-a dus si s-a culcat cu tatal ei. El n-a bagat de seama nici cand s-a culcat ea, nici cand s-a sculat.

34. A doua zi, cea mai mare a zis celei mai tinere: "Iata, eu m-am culcat in noaptea trecuta cu tatal meu; haidem sa-i dam sa bea vin si in noaptea aceasta, si du-te de te culca si tu cu el, ca sa ne pastram samanta prin tatal nostru."

35. Au dat tatalui lor de a baut vin si in noaptea aceea; apoi cea mai tanara s-a dus si s-a culcat cu el. El n-a bagat de seama nici cand s-a culcat ea, nici cand s-a sculat.

36. Cele doua fete ale lui Lot au ramas astfel insarcinate de tatal lor.

37. Cea mai mare a nascut un fiu, caruia i-a pus numele Moab; el este tatal moabitilor din ziua de azi.

38. Cea mai tanara a nascut si ea un fiu, caruia i-a pus numele Ben-Ammi: el este tatal amonitilor din ziua de azi.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***