Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 18

1. Domnul i S-a aratat la stejarii lui Mamre, pe cand Avraam sedea la usa cortului, in timpul zadufului zilei.

2. Avraam a ridicat ochii si s-a uitat: si iata ca trei barbati stateau in picioare langa el. Cand i-a vazut, a alergat inaintea lor, de la usa cortului, si s-a plecat pana la pamant.

3. Apoi a zis: "Doamne, daca am capatat trecere in ochii Tai, nu trece, rogu-Te, pe langa robul Tau.

4. Ingaduie sa se aduca putina apa, ca sa vi se spele picioarele; si odihniti-va sub copacul acesta.

5. Am sa ma duc sa iau o bucata de paine, ca sa prindeti la inima, si dupa aceea va veti vedea de drum; caci pentru aceasta treceti pe langa robul vostru." "Fa cum ai zis", i-au raspuns ei.

6. Avraam s-a dus repede in cort la Sara, si a zis: "Ia repede trei masuri de faina alba, framanta si fa turte."

7. Si Avraam a alergat la vite, a luat un vitel tanar si bun si l-a dat unei slugi sa-l gateasca in graba.

8. Apoi a luat unt si lapte, impreuna cu vitelul pe care-l gatise, si l-a pus inaintea lor. El insusi a stat langa ei, sub copac, si le-a slujit pana ce au mancat.

9. Atunci ei i-au zis: "Unde este nevasta ta, Sara?" "Uite-o in cort", a raspuns el.

10. Unul dintre ei a zis: "La anul pe vremea aceasta, ma voi intoarce negresit la tine; si iata ca Sara, nevasta ta, va avea un fiu." Sara asculta la usa cortului, care era inapoia lui.

11. Avraam si Sara erau batrani, inaintati in varsta; si Sarei nu-i mai venea randuiala femeilor.

12. Sara a ras in sine, zicand: "Acum, cand am imbatranit, sa mai am pofte? Domnul meu, barbatul, de asemenea, este batran."

13. Domnul a zis lui Avraam: "Pentru ce a ras Sara, zicand: "Cu adevarat, sa mai pot avea copil, eu, care sunt batrana?"

14. Este oare ceva prea greu pentru Domnul? La anul pe vremea aceasta, Ma voi intoarce la tine, si Sara va avea un fiu."

15. Sara a tagaduit si a zis: "N-am ras!" Caci i-a fost frica. Dar El a zis: "Ba da, ai ras!"

16. Barbatii aceia s-au sculat sa plece si s-au uitat inspre Sodoma. Avraam a plecat cu ei, sa-i petreaca.

17. Atunci Domnul a zis: "Sa ascund Eu oare de Avraam ce am sa fac?…

18. Caci Avraam va ajunge negresit un neam mare si puternic, si in el vor fi binecuvantate toate neamurile pamantului.

19. Caci Eu il cunosc si stiu ca are sa porunceasca fiilor lui si casei lui dupa el sa tina Calea Domnului, facand ce este drept si bine, pentru ca astfel Domnul sa implineasca fata de Avraam ce i-a fagaduit"…

20. Si Domnul a zis: "Strigatul impotriva Sodomei si Gomorei s-a marit, si pacatul lor intr-adevar este nespus de greu.

21. De aceea Ma voi cobori acum sa vad daca in adevar au lucrat in totul dupa zvonul venit pana la Mine; si daca nu va fi asa, voi sti."

22. Barbatii aceia s-au departat si au plecat spre Sodoma. Dar Avraam statea tot inaintea Domnului.

23. Avraam s-a apropiat si a zis: "Vei nimici Tu oare si pe cel bun impreuna cu cel rau?

24. Poate ca in mijlocul cetatii sunt cincizeci de oameni buni: ii vei nimici oare si pe ei si nu vei ierta locul acela din pricina celor cincizeci de oameni buni, care sunt in mijlocul ei?

25. Sa omori pe cel bun impreuna cu cel rau, asa ca cel bun sa aiba aceeasi soarta ca cel rau, departe de Tine asa ceva! Departe de Tine! Cel ce judeca tot pamantul nu va face oare dreptate?"

26. Si Domnul a zis: "Daca voi gasi in Sodoma cincizeci de oameni buni in mijlocul cetatii, voi ierta tot locul acela din pricina lor."

27. Avraam a luat din nou cuvantul si a zis: "Iata, am indraznit sa vorbesc Domnului, eu care nu sunt decat praf si cenusa.

28. Poate ca din cincizeci de oameni buni vor lipsi cinci: pentru cinci, vei nimici Tu oare toata cetatea?" Si Domnul a zis: "N-o voi nimici, daca voi gasi in ea patruzeci si cinci de oameni buni."

29. Avraam I-a vorbit mai departe si a zis: "Poate ca se vor gasi in ea numai patruzeci de oameni buni." Si Domnul a zis: "N-o voi nimici pentru cei patruzeci."

30. Avraam a zis: "Sa nu Te manii, Doamne, daca voi mai vorbi. Poate ca se vor gasi in ea numai treizeci de oameni buni." Si Domnul a zis: "N-o voi nimici, daca voi gasi in ea treizeci de oameni buni."

31. Avraam a zis: "Iata, am indraznit sa vorbesc Domnului. Poate ca se vor gasi in ea numai douazeci de oameni buni." Si Domnul a zis: "N-o voi nimici, pentru cei douazeci."

32. Avraam a zis: "Sa nu Te manii, Doamne, daca voi mai vorbi numai de data aceasta. Poate ca se vor gasi in ea numai zece oameni buni." Si Domnul a zis: "N-o voi nimici, pentru cei zece oameni buni."

33. Dupa ce a ispravit de vorbit lui Avraam, Domnul a plecat. Si Avraam s-a intors la locuinta lui.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***