Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 17

1. Cand a fost Avram in varsta de nouazeci si noua de ani, Domnul i S-a aratat si i-a zis: "Eu sunt Dumnezeul cel Atotputernic. Umbla inaintea Mea si fii fara prihana.

2. Voi face un legamant intre Mine si tine si te voi inmulti nespus de mult."

3. Avram s-a aruncat cu fata la pamant; si Dumnezeu i-a vorbit astfel:

4. "Iata legamantul Meu, pe care-l fac cu tine: vei fi tatal multor neamuri.

5. Nu te vei mai numi Avram; ci numele tau va fi Avraam; caci te fac tatal multor neamuri.

6. Te voi inmulti nespus de mult; voi face din tine neamuri intregi; si din tine vor iesi imparati.

7. Voi pune legamantul Meu intre Mine si tine si samanta ta dupa tine, din neam in neam; acesta va fi un legamant vesnic, in puterea caruia Eu voi fi Dumnezeul tau si al semintei tale dupa tine.

8. Tie, si semintei tale dupa tine, iti voi da tara in care locuiesti acum ca strain, si anume iti voi da toata tara Canaanului in stapanire vesnica; si Eu voi fi Dumnezeul lor."

9. Dumnezeu a zis lui Avraam: "Sa pazesti legamantul Meu, tu si samanta ta dupa tine, din neam in neam.

10. Acesta este legamantul Meu pe care sa-l paziti intre Mine si voi, si samanta ta dupa tine: tot ce este de parte barbateasca intre voi sa fie taiat imprejur.

11. Sa va taiati imprejur in carnea preputului vostru: si acesta sa fie semnul legamantului dintre Mine si voi.

12. La varsta de opt zile, orice copil de parte barbateasca dintre voi sa fie taiat imprejur, neam dupa neam: fie ca este rob nascut in casa, fie ca este cumparat cu bani de la vreun strain, care nu face parte din neamul tau.

13. Va trebui taiat imprejur atat robul nascut in casa, cat si cel cumparat cu bani; si astfel legamantul Meu sa fie intarit in carnea voastra ca un legamant vesnic.

14. Un copil de parte barbateasca netaiat imprejur in carnea preputului lui sa fie nimicit din mijlocul neamului sau: a calcat legamantul Meu."

15. Dumnezeu a zis lui Avraam: "Sa nu mai chemi Sarai pe nevasta ta, Sarai; ci numele ei sa fie Sara.

16. Eu o voi binecuvanta, si iti voi da un fiu din ea; da, o voi binecuvanta, si ea va fi mama unor neamuri intregi; chiar imparati de noroade vor iesi din ea."

17. Avraam s-a aruncat cu fata la pamant si a ras, caci a zis in inima lui: "Sa i se mai nasca oare un fiu unui barbat de o suta de ani? Si sa mai nasca oare Sara la nouazeci de ani?"

18. Si Avraam a zis lui Dumnezeu: "Sa traiasca Ismael inaintea Ta!"

19. Dumnezeu a zis: "Cu adevarat, nevasta ta, Sara, iti va naste un fiu; si-i vei pune numele Isaac. Eu voi incheia legamantul Meu cu el, ca un legamant vesnic pentru samanta lui dupa el.

20. Dar si cu privire la Ismael te-am ascultat. Iata, il voi binecuvanta, il voi face sa creasca si il voi inmulti nespus de mult; doisprezece voievozi va naste, si voi face din el un neam mare.

21. Dar legamantul Meu il voi incheia cu Isaac, pe care ti-l va naste Sara la anul pe vremea aceasta."

22. Cand a ispravit de vorbit cu el, Dumnezeu S-a inaltat de la Avraam.

23. Avraam a luat pe fiul sau, Ismael, pe toti cei ce se nascusera in casa lui si pe toti robii cumparati cu bani, adica pe toti cei de parte barbateasca dintre oamenii din casa lui Avraam, si le-a taiat imprejur carnea preputului, chiar in ziua aceea, dupa porunca pe care i-o daduse Dumnezeu.

24. Avraam era in varsta de nouazeci si noua de ani cand a fost taiat imprejur in carnea preputului sau.

25. Fiul sau, Ismael, era in varsta de treisprezece ani cand a fost taiat imprejur in carnea preputului sau.

26. Avraam si fiul sau, Ismael, au fost taiati imprejur chiar in ziua aceea.

27. Si toti oamenii din casa lui: robi nascuti in casa lui, sau cumparati cu bani de la straini, au fost taiati imprejur impreuna cu el.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***