Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 14

1. Pe vremea lui Amrafel, imparatul Sinearului, lui Arioc, imparatul Elasarului, lui Chedorlaomer, imparatul Elamului, si lui Tideal, imparatul Goiimului,

2. s-a intamplat ca ei au facut razboi cu Bera, imparatul Sodomei, cu Birsa, imparatul Gomorei, cu Sineab, imparatul Admei, cu Semeeber, imparatul Teboimului si cu imparatul Belei sau Toarului.

3. Acestia din urma s-au adunat cu totii in valea Sidim, adica Marea Sarata.

4. Timp de doisprezece ani fusesera supusi lui Chedorlaomer; si in anul al treisprezecelea s-au rasculat.

5. Dar, in anul al paisprezecelea Chedorlaomer si imparatii care erau cu el au pornit, si au batut pe Refaimi la Asterot-Carnaim, pe Zuzimi la Ham, pe Emimi la Save-Chiriataim,

6. si pe horiti pe muntele lor, Seir, pana la stejarul Paran, care este langa pustiu.

7. Apoi s-au intors, au venit la En-Mispat, sau Cades, si au batut pe amaleciti pe tot tinutul lor, ca si pe amoriti, care locuiau la Hataton-Tamar.

8. Atunci au iesit imparatul Sodomei, imparatul Gomorei, imparatul Admei, imparatul Teboimului si imparatul Belei, sau Toarului, si s-au asezat in linie de bataie impotriva lor, in valea Sidim,

9. si anume: impotriva lui Chedorlaomer, imparatul Elamului, impotriva lui Tideal, imparatul Goiimului, impotriva lui Amrafel, imparatul Sinearului, si impotriva lui Arioc, imparatul Elasarului: patru imparati impotriva a cinci.

10. Valea Sidim era acoperita cu fantani de smoala. Imparatul Sodomei si imparatul Gomorei au luat-o la fuga si au cazut in ele; ceilalti au fugit spre munte.

11. Biruitorii au luat toate bogatiile Sodomei si Gomorei si toata merindea lor si au plecat.

12. Au luat si pe Lot, fiul fratelui lui Avram, care locuia in Sodoma; au luat si averile lui si au plecat.

13. A venit unul, care scapase, si a dat de stire lui Avram, evreul; acesta locuia langa stejarii lui Mamre, amoritul, fratele lui Escol si fratele lui Aner, care facusera legatura de pace cu Avram.

14. Cum a auzit Avram ca fratele sau fusese luat prins de razboi, a inarmat trei sute optsprezece din cei mai viteji slujitori ai lui, nascuti in casa lui, si a urmarit pe imparatii aceia pana la Dan.

15. Si-a impartit oamenii in mai multe cete, s-a aruncat asupra lor noaptea, i-a batut si i-a urmarit pana la Hoba, care este la stanga Damascului.

16. A adus inapoi toate bogatiile; a luat inapoi si pe fratele sau, Lot, cu averile lui, precum si pe femei si norodul.

17. Dupa ce s-a intors Avram de la infrangerea lui Chedorlaomer si a imparatilor care erau impreuna cu el, imparatul Sodomei i-a iesit in intampinare in valea Save, sau valea imparatului.

18. Melhisedec, imparatul Salemului, a adus paine si vin: el era preot al Dumnezeului celui Preainalt.

19. Melhisedec a binecuvantat pe Avram si a zis: "Binecuvantat sa fie Avram de Dumnezeul cel Preainalt, Ziditorul cerului si al pamantului.

20. Binecuvantat sa fie Dumnezeul cel Preainalt, care a dat pe vrajmasii tai in mainile tale!" Si Avram i-a dat zeciuiala din toate.

21. Imparatul Sodomei a zis lui Avram: "Da-mi oamenii si tine bogatiile pentru tine."

22. Avram a raspuns imparatului Sodomei: "Ridic mana spre Domnul Dumnezeul cel Preainalt, Ziditorul cerului si al pamantului,

23. si jur ca nu voi lua nimic din tot ce este al tau, nici macar un fir de ata, nici macar o curea de incaltaminte, ca sa nu zici: "Am imbogatit pe Avram." Nimic pentru mine!

24. Afara de ce au mancat flacaii si partea oamenilor care au mers cu mine, Aner, Escol si Mamre: ei pot sa-si ia partea lor!"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***