Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Faptele Apostolilor 21

1. Dupa ce ne-am smuls din bratele lor, am plecat pe apa si ne-am dus drept la Cos, a doua zi la Rodos, si de-acolo la Patara.

2. Am gasit o corabie, care avea sa treaca in Fenicia, ne-am suit in ea si am plecat.

3. Am trecut prin fata insulei Cipru, am lasat-o la stanga si ne-am urmat drumul spre Siria; apoi ne-am dat jos in Tir, unde avea sa se descarce corabia.

4. Acolo am gasit pe ucenici si am ramas sapte zile. Ucenicii, prin Duhul, ziceau lui Pavel sa nu se suie la Ierusalim.

5. Dar cand s-au implinit zilele, am plecat si ne-am vazut de drum; si ne-au petrecut toti, cu nevestele si copiii, pana afara din cetate. Am ingenuncheat pe mal si ne-am rugat.

6. Apoi ne-am luat ziua buna unii de la altii, si noi ne-am suit in corabie, iar ei s-au intors acasa.

7. Dupa ce ne-am ispravit calatoria pe mare, din Tir am plecat la Ptolemaida, unde am urat de bine fratilor si am stat la ei o zi.

8. A doua zi, am plecat si am ajuns la Cezareea. Am intrat in casa lui Filip evanghelistul, care era unul din cei sapte, si am gazduit la el.

9. El avea patru fete fecioare care proroceau.

10. Fiindca stateam de mai multe zile acolo, un proroc, numit Agab, s-a coborat din Iudeea

11. si a venit la noi. A luat braul lui Pavel, si-a legat picioarele si mainile si a zis: "Iata ce zice Duhul Sfant: "Asa vor lega iudeii in Ierusalim pe omul acela al cui este braul acesta si-l vor da in mainile Neamurilor."

12. Cand am auzit lucrul acesta, atat noi, cat si cei de acolo, am rugat pe Pavel sa nu se suie la Ierusalim.

13. Atunci Pavel a raspuns: "Ce faceti de plangeti asa si-mi rupeti inima? Eu sunt gata nu numai sa fiu legat, dar chiar sa si mor in Ierusalim pentru Numele Domnului Isus."

14. Daca am vazut ca nu-l putem indupleca, n-am mai staruit si am zis: "Faca-se voia Domnului!"

15. Dupa zilele acelea, ne-am pregatit de plecare si ne-am suit la Ierusalim.

16. Cativa ucenici din Cezareea au venit si ei cu noi si ne-au dus la unul numit Mnason, din Cipru, vechi ucenic, la care aveam sa gazduim.

17. Cand am ajuns la Ierusalim, fratii ne-au primit cu bucurie.

18. A doua zi, Pavel a mers cu noi la Iacov, si toti prezbiterii s-au adunat acolo.

19. Dupa ce le-a dat ziua buna, le-a istorisit cu de-amanuntul ce facuse Dumnezeu in mijlocul Neamurilor prin slujba lui.

20. Cand l-au auzit, au proslavit pe Dumnezeu. Apoi i-au zis: "Vezi, frate, cate mii de iudei au crezut, si toti sunt plini de ravna pentru Lege.

21. Dar ei au auzit despre tine ca inveti pe toti iudeii care traiesc printre Neamuri sa se lepede de Moise, ca le zici sa nu-si taie copiii imprejur si sa nu traiasca potrivit cu obiceiurile.

22. Ce este de facut? Negresit, multimea are sa se adune, caci vor auzi ca ai venit.

23. Deci fa ce-ti vom spune noi. Avem aici patru barbati care au facut o juruinta.

24. Ia-i cu tine, curata-te impreuna cu ei si cheltuie tu pentru ei, ca sa-si rada capul. Si astfel vor cunoaste toti ca nu este nimic adevarat din cele ce au auzit despre tine, ci ca si tu umbli intocmai dupa randuiala si pazesti Legea.

25. Cu privire la Neamurile care au crezut, noi am hotarat si le-am scris ca trebuie sa se fereasca de lucrurile jertfite idolilor, de sange, de dobitoace sugrumate si de curvie."

26. Atunci Pavel a luat pe oamenii aceia, s-a curatat si a intrat cu ei a doua zi in Templu, ca sa vesteasca sfarsitul zilelor curatarii cand se va aduce jertfa pentru fiecare din ei.

27. Catre sfarsitul celor sapte zile, iudeii din Asia, cand au vazut pe Pavel in Templu, au intaratat tot norodul, au pus mainile pe el

28. si au inceput sa strige: "Barbati israeliti, dati ajutor! Iata omul care propovaduieste pretutindeni si in toata lumea impotriva norodului, impotriva Legii si impotriva Locasului acestuia; ba inca a varat si pe niste greci in Templu si a spurcat acest Locas sfant."

29. In adevar, vazusera mai inainte pe Trofim, efeseanul, impreuna cu el in cetate si credeau ca Pavel il bagase in Templu.

30. Toata cetatea s-a pus in miscare si s-a strans norodul din toate partile. Au pus mana pe Pavel si l-au scos afara din Templu, ale carui usi au fost incuiate indata.

31. Pe cand incercau sa-l omoare, s-a dus vestea la capitanul ostii ca tot Ierusalimul s-a tulburat.

32. Acesta a luat indata ostasi si sutasi si a alergat la ei. Cand au vazut pe capitan si pe ostasi, au incetat sa mai bata pe Pavel.

33. Atunci capitanul s-a apropiat, a pus mana pe el si a poruncit sa-l lege cu doua lanturi. Apoi a intrebat cine este si ce a facut.

34. Dar unii strigau intr-un fel, altii in alt fel prin multime; fiindca nu putea deci sa inteleaga adevarul, din pricina zarvei, a poruncit sa-l duca in cetatuie.

35. Cand a ajuns pe trepte, Pavel a trebuit sa fie dus de ostasi, din pricina imbulzelii norodului intaratat;

36. caci multimea norodului se tinea dupa el si striga: "La moarte cu el!"

37. Tocmai cand era sa fie bagat in cetatuie, Pavel a zis capitanului: "Imi este ingaduit sa-ti spun ceva?" Capitanul a raspuns: "Stii greceste?

38. Nu cumva esti egipteanul acela care s-a rasculat acum in urma si a dus in pustiu pe cei patru mii de talhari?"

39. "Eu sunt iudeu", a spus Pavel, "din Tarsul din Cilicia, cetatean al unei cetati nu fara insemnatate. Te rog, da-mi voie sa vorbesc norodului."

40. Dupa ce i-a dat voie capitanul, Pavel a stat in picioare pe trepte si a facut semn norodului cu mana. S-a facut o mare tacere, si Pavel le-a vorbit in limba evreiasca astfel:

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***