Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Faptele Apostolilor 13

1. In Biserica din Antiohia erau niste proroci si invatatori: Barnaba, Simon, numit Niger, Luciu din Cirena, Manaen, care fusese crescut impreuna cu carmuitorul Irod, si Saul.

2. Pe cand slujeau Domnului si posteau, Duhul Sfant a zis: "Puneti-Mi deoparte pe Barnaba si pe Saul, pentru lucrarea la care i-am chemat."

3. Atunci, dupa ce au postit si s-au rugat, si-au pus mainile peste ei si i-au lasat sa plece.

4. Barnaba si Saul, trimisi de Duhul Sfant, s-au coborat la Seleucia, si de acolo au plecat cu corabia la Cipru.

5. Ajunsi la Salamina, au vestit Cuvantul lui Dumnezeu in sinagogile iudeilor. Aveau de slujitor pe Ioan.

6. Dupa ce au strabatut toata insula pana la Pafos, au intalnit pe un vrajitor, proroc mincinos, un iudeu cu numele Bar-Isus,

7. care era cu dregatorul Sergius Paulus, un om intelept. Acesta din urma a chemat pe Barnaba si pe Saul si si-a aratat dorinta sa auda Cuvantul lui Dumnezeu.

8. Dar Elima, vrajitorul - caci asa se talcuieste numele lui - le statea impotriva si cauta sa abata pe dregator de la credinta.

9. Atunci Saul, care se mai numeste si Pavel, fiind plin de Duhul Sfant, s-a uitat tinta la el

10. si a zis: "Om plin de toata viclenia si de toata rautatea, fiul dracului, vrajmas al oricarei neprihaniri, nu mai incetezi tu sa strambi caile drepte ale Domnului?

11. Acum, iata ca mana Domnului este impotriva ta: vei fi orb si nu vei vedea soarele pana la o vreme." Indata a cazut peste el ceata si intuneric si cauta bajbaind niste oameni care sa-l duca de mana.

12. Atunci dregatorul, cand a vazut ce se intamplase, a crezut si a ramas uimit de invatatura Domnului.

13. Pavel si tovarasii lui au pornit cu corabia din Pafos si s-au dus la Perga in Pamfilia. Ioan s-a despartit de ei si s-a intors la Ierusalim.

14. Din Perga si-au urmat drumul inainte si au ajuns la Antiohia din Pisidia. In ziua Sabatului, au intrat in sinagoga si au sezut jos.

15. Dupa citirea Legii si a Prorocilor, fruntasii sinagogii au trimis sa le zica: "Fratilor, daca aveti un cuvant de indemn pentru norod, vorbiti."

16. Pavel s-a sculat, a facut semn cu mana si a zis: "Barbati israeliti si voi care va temeti de Dumnezeu, ascultati!

17. Dumnezeul acestui popor, Israel, a ales pe parintii nostri. A ridicat la cinste pe norodul acesta, in timpul sederii lui in tara Egiptului, si l-a scos din Egipt cu bratul Sau cel puternic.

18. Timp de aproape patruzeci de ani, le-a suferit purtarea in pustiu.

19. Si, dupa ce a nimicit sapte popoare in tara Canaanului, le-a dat de mostenire pamantul lor, pentru aproape patru sute cincizeci de ani.

20. Dupa aceste lucruri, le-a dat judecatori, pana la prorocul Samuel.

21. Ei au cerut atunci un imparat. Si, timp de aproape patruzeci de ani, Dumnezeu le-a dat pe Saul, fiul lui Chis, din semintia lui Beniamin;

22. apoi l-a inlaturat si le-a ridicat imparat pe David, despre care a marturisit astfel: "Am gasit pe David, fiul lui Iese, om dupa inima Mea, care va implini toate voile Mele."

23. Din samanta lui David, Dumnezeu, dupa fagaduinta Sa, a ridicat lui Israel un Mantuitor, care este Isus.

24. Inainte de venirea Lui, Ioan propovaduise botezul pocaintei la tot norodul lui Israel.

25. Si Ioan, cand era la sfarsitul insarcinarii lui, zicea: "Cine credeti ca sunt eu? Nu sunt Acela; ci iata ca dupa mine vine Unul, caruia eu nu sunt vrednic sa-I dezleg incaltamintea picioarelor."

26. Fratilor, fii ai neamului lui Avraam, si cei ce va temeti de Dumnezeu, voua v-a fost trimis Cuvantul acestei mantuiri.

27. Caci locuitorii din Ierusalim si mai marii lor n-au cunoscut pe Isus; si, prin faptul ca L-au osandit, au implinit cuvintele Prorocilor, care se citesc in fiecare Sabat.

28. Macar ca n-au gasit in El nicio vina de moarte, totusi ei au cerut lui Pilat sa-L omoare.

29. Si, dupa ce au implinit tot ce este scris despre El, L-au dat jos de pe lemn si L-au pus intr-un mormant.

30. Dar Dumnezeu L-a inviat din morti.

31. El S-a aratat, timp de mai multe zile, celor ce se suisera cu El din Galileea la Ierusalim si care acum sunt martorii Lui inaintea norodului.

32. Si noi va aducem vestea aceasta buna ca fagaduinta facuta parintilor nostri,

33. Dumnezeu a implinit-o pentru noi, copiii lor, inviind pe Isus; dupa cum este scris in psalmul al doilea: "Tu esti Fiul Meu, astazi Te-am nascut."

34. Ca L-a inviat din morti, asa ca nu Se va mai intoarce in putrezire, a spus-o cand a zis: "Va voi implini, cu toata credinciosia, fagaduintele sfinte pe care le-am facut lui David."

35. De aceea mai zice si in alt Psalm: "Nu vei ingadui ca sfantul Tau sa vada putrezirea."

36. Si David, dupa ce a slujit celor din vremea lui, dupa planul lui Dumnezeu, a murit, a fost ingropat langa parintii sai si a vazut putrezirea.

37. Dar Acela, pe care L-a inviat Dumnezeu, n-a vazut putrezirea.

38. Sa stiti, dar, fratilor, ca in El vi se vesteste iertarea pacatelor;

39. si oricine crede este iertat prin El de toate lucrurile de care n-ati putut fi iertati prin Legea lui Moise.

40. Astfel, luati seama sa nu vi se intample ce se spune in Proroci:

41. "Uitati-va, dispretuitorilor, mirati-va si pieriti; caci in zilele voastre, am sa fac o lucrare pe care n-o veti crede nicidecum daca v-ar istorisi-o cineva."

42. Cand au iesit afara, Neamurile i-au rugat sa le vorbeasca si in Sabatul viitor despre aceleasi lucruri.

43. Si, dupa ce s-a imprastiat adunarea, multi din iudei si din prozelitii evlaviosi au mers dupa Pavel si Barnaba, care stateau de vorba cu ei si-i indemnau sa staruie in harul lui Dumnezeu.

44. In Sabatul viitor, aproape toata cetatea s-a adunat ca sa auda Cuvantul lui Dumnezeu.

45. Iudeii, cand au vazut noroadele, s-au umplut de pizma, vorbeau impotriva celor spuse de Pavel si-l batjocoreau.

46. Dar Pavel si Barnaba le-au zis cu indrazneala: "Cuvantul lui Dumnezeu trebuia vestit mai intai voua; dar fiindca voi nu-l primiti si singuri va judecati nevrednici de viata vesnica, iata ca ne intoarcem spre Neamuri.

47. Caci asa ne-a poruncit Domnul: "Te-am pus ca sa fii Lumina Neamurilor, ca sa duci mantuirea pana la marginile pamantului."

48. Neamurile se bucurau cand au auzit lucrul acesta si preamareau Cuvantul Domnului. Si toti cei ce erau randuiti sa capete viata vesnica au crezut.

49. Cuvantul Domnului se raspandea in toata tara.

50. Dar iudeii au intaratat pe femeile cucernice cu vaza si pe fruntasii cetatii, au starnit o prigonire impotriva lui Pavel si Barnaba si i-au izgonit din hotarele lor.

51. Pavel si Barnaba au scuturat praful de pe picioare impotriva lor si s-au dus in Iconia,

52. in timp ce ucenicii erau plini de bucurie si de Duhul Sfant.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***