Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345678910
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ezra 7

1. Dupa aceste lucruri, sub domnia lui Artaxerxe, imparatul persilor, a venit Ezra, fiul lui Seraia, fiul lui Azaria, fiul lui Hilchia,

2. fiul lui Salum, fiul lui Tadoc, fiul lui Ahitub,

3. fiul lui Amaria, fiul lui Azaria, fiul lui Meraiot,

4. fiul lui Zerahia, fiul lui Uzi, fiul lui Buchi,

5. fiul lui Abisua, fiul lui Fineas, fiul lui Eleazar, fiul lui Aaron, marele preot.

6. Acest Ezra a venit din Babilon: era un carturar iscusit in Legea lui Moise data de Domnul Dumnezeul lui Israel. Si, fiindca mana Domnului Dumnezeului sau era peste el, imparatul i-a dat tot ce ceruse.

7. Multi din copiii lui Israel, din preoti si din leviti, din cantareti, din usieri si din slujitorii Templului au venit si ei la Ierusalim, in al saptelea an al imparatului Artaxerxe.

8. Ezra a venit la Ierusalim in a cincea luna a anului al saptelea al imparatului.

9. Plecase din Babilon in ziua intai a lunii intai si a ajuns la Ierusalim in ziua intai a lunii a cincea, mana buna a Dumnezeului sau fiind peste el.

10. Caci Ezra isi pusese inima sa adanceasca si sa implineasca Legea Domnului, si sa invete pe oameni in mijlocul lui Israel legile si poruncile.

11. Iata cuprinsul scrisorii date de imparatul Artaxerxe preotului si carturarului Ezra, care invata poruncile si legile Domnului cu privire la Israel:

12. "Artaxerxe, imparatul imparatilor, catre Ezra, preotul si carturarul iscusit in Legea Dumnezeului cerurilor, si asa mai departe…:

13. Am dat porunca sa se lase sa plece aceia din poporul lui Israel, din preotii si din levitii lui care se afla in imparatia mea si care vor sa plece cu tine la Ierusalim.

14. Tu esti trimis de imparatul si de cei sapte sfetnici ai lui sa cercetezi in Iuda si Ierusalim, dupa Legea Dumnezeului tau care este in mainile tale,

15. si sa duci argintul si aurul pe care imparatul si sfetnicii sai l-au daruit cu draga inima Dumnezeului lui Israel, a carui locuinta este la Ierusalim,

16. tot argintul si aurul pe care-l vei gasi in tot tinutul Babilonului si darurile de bunavoie facute de popor si preoti pentru Casa Dumnezeului lor la Ierusalim.

17. Ca urmare, vei avea grija sa cumperi cu argintul acesta vitei, berbeci, miei si ce trebuie pentru darurile de mancare si jertfele de bautura si sa le aduci pe altarul Casei Dumnezeului vostru la Ierusalim.

18. Cu celalalt argint si aur sa faceti ce veti crede de cuviinta, tu si fratii tai, potrivit cu voia Dumnezeului vostru.

19. Pune inaintea Dumnezeului din Ierusalim uneltele care-ti vor fi incredintate pentru slujba Casei Dumnezeului tau.

20. Sa scoti din casa vistieriilor imparatului ce va trebui pentru celelalte cheltuieli pe care le vei avea de facut cu privire la Casa Dumnezeului tau.

21. Eu, imparatul Artaxerxe, dau porunca tuturor vistiernicilor de dincolo de Rau sa dea indata lui Ezra, preot si carturar iscusit in Legea Dumnezeului cerurilor, tot ce va va cere,

22. pana la o suta de talanti de argint, o suta de cori de grau, o suta de bati de vin, o suta de bati de untdelemn si sare cata va vrea.

23. Tot ce este poruncit de Dumnezeul cerurilor sa se faca intocmai pentru Casa Dumnezeului cerurilor, pentru ca sa nu vina mania Lui asupra imparatiei, asupra imparatului si asupra fiilor sai.

24. Va facem cunoscut ca nu puteti pune nici bir, nici dare, nici vama de trecere peste niciunul din preoti, din leviti, din cantareti, din usieri, din slujitorii Templului si din slujitorii acestei Case a lui Dumnezeu.

25. Si tu, Ezra, dupa intelepciunea lui Dumnezeu pe care o ai, pune judecatori si dregatori care sa faca dreptate la tot poporul de dincolo de Rau, tuturor celor ce cunosc legile Dumnezeului tau; si fa-le cunoscut celor ce nu le cunosc.

26. Oricine nu va pazi intocmai Legea Dumnezeului tau si legea imparatului sa fie osandit la moarte, la surghiun, la o gloaba sau la temnita."

27. "Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul parintilor nostri, care a pregatit inima imparatului ca sa slaveasca astfel Casa Domnului la Ierusalim

28. si a indreptat asupra mea bunavointa imparatului, a sfetnicilor sai si a tuturor capeteniilor puternice ale lui! Intarit de mana Domnului Dumnezeului meu care era asupra mea, am strans pe capeteniile lui Israel, ca sa plece cu mine.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***