Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345678910
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ezra 4

1. Vrajmasii lui Iuda si Beniamin au auzit ca fiii robiei zidesc un Templu Domnului Dumnezeului lui Israel.

2. Au venit la Zorobabel si la capii de familii si le-au zis: "Sa zidim si noi cu voi; caci si noi chemam ca si voi pe Dumnezeul vostru si-I aducem jertfe din vremea lui Esar-Hadon, imparatul Asiriei, care ne-a adus aici."

3. Dar Zorobabel, Iosua si ceilalti capi ai familiilor lui Israel le-au raspuns: "Nu se cuvine sa ziditi impreuna cu noi Casa Dumnezeului nostru; ci noi singuri o vom zidi Domnului Dumnezeului lui Israel, cum ne-a poruncit imparatul Cirus, imparatul persilor."

4. Atunci oamenii tarii au inmuiat inima poporului lui Iuda; l-au infricosat ca sa-l impiedice sa zideasca

5. si au mituit cu pret de argint pe sfetnici ca sa-i zadarniceasca lucrarea. Asa a fost tot timpul vietii lui Cirus, imparatul persilor, pana la domnia lui Darius, imparatul persilor.

6. Sub domnia lui Asuerus, la inceputul domniei lui, au scris o para impotriva locuitorilor din Iuda si din Ierusalim.

7. Si pe vremea lui Artaxerxe, Bislam, Mitredat, Tabeel si ceilalti tovarasi de slujba ai lor au scris lui Artaxerxe, imparatul persilor. Scrisoarea a fost scrisa cu slove aramaice si talmacita in limba aramaica.

8. Dregatorul Rehum si logofatul Simsai au scris imparatului Artaxerxe scrisoarea urmatoare la Ierusalim.

9. Dregatorul Rehum, logofatul Simsai si ceilalti tovarasi de slujba ai lor, cei din Din, din Arfarsatac, din Tarpel, din Afaras, din Erec, din Babilon, din Susa, din Deha, din Elam

10. si celelalte popoare pe care le-a mutat marele si vestitul Osnapar si le-a asezat in cetatea Samariei si in celelalte locuri de dincoace de Rau si asa mai departe.

11. Iata cuprinsul scrisorii pe care au trimis-o imparatului Artaxerxe: "Robii tai, oamenii de dincoace de Rau, si asa mai departe…

12. Sa stie imparatul ca iudeii plecati de la tine si veniti printre noi la Ierusalim zidesc din nou cetatea aceea razvratita si rea, ii ridica zidurile si-i dreg temeliile.

13. Sa stie, dar, imparatul ca, daca se va zidi cetatea aceasta si i se vor ridica zidurile, nu vor mai plati nici bir, nici dare, nici drept de trecere, si vistieria imparateasca va suferi din pricina aceasta.

14. Si, fiindca noi mancam sarea curtii domnesti si nu ne sade bine sa vedem pe imparat pagubit, trimitem imparatului aceste stiri.

15. Sa se faca cercetari in cartea cronicilor parintilor tai; si vei gasi si vei vedea in cartea cronicilor ca cetatea aceasta este o cetate razvratita, vatamatoare imparatilor si tinuturilor, si ca s-au dedat la rascoala inca din vremuri strabune. De aceea a fost nimicita cetatea aceasta.

16. Facem cunoscut imparatului ca, daca va fi zidita din nou cetatea aceasta si daca i se vor ridica zidurile, prin chiar faptul acesta, nu vei mai avea stapanire dincoace de Rau."

17. Iata raspunsul trimis de imparat dregatorului Rehum, logofatului Simsai si celorlalti tovarasi ai lui de slujba, care locuiau la Samaria si in alte locuri de cealalta parte a Raului: "Sanatate si asa mai departe…

18. Scrisoarea pe care ne-ati trimis-o a fost citita intocmai inaintea mea.

19. Am dat porunca sa se faca cercetari; si s-a gasit ca din vremuri vechi cetatea aceasta s-a rasculat impotriva imparatilor si s-a dedat la rascoala si la razvratire.

20. Au fost la Ierusalim imparati puternici, stapani peste toata tara de dincolo de Rau, si carora li se platea bir, dare si drept de trecere pe drum.

21. Ca urmare, porunciti sa inceteze lucrarile oamenilor acelora si sa nu se mai zideasca cetatea aceasta pana ce nu vor avea o invoire din partea mea.

22. Vedeti sa nu va abateti de la porunca aceasta, ca sa nu creasca raul acela spre paguba imparatilor."

23. Indata ce s-a citit cuprinsul scrisorii imparatului Artaxerxe inaintea lui Rehum, inaintea logofatului Simsai si inaintea tovarasilor lor de slujba, s-au dus in graba la Ierusalim la iudei si i-au oprit cu sila si cu putere de la lucrarile lor.

24. Atunci s-a oprit lucrarea Casei lui Dumnezeu la Ierusalim si a fost oprita pana in anul al doilea al domniei lui Darius, imparatul persilor.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***