Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ezechiel 36

1. "Tu, fiul omului, proroceste asupra muntilor lui Israel si spune: "Munti ai lui Israel, ascultati cuvantul Domnului!

2. Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Pentru ca vrajmasul a zis despre voi: "Ha! Ha! Aceste inaltimi vesnice au ajuns mostenirea noastra!",

3. proroceste si zi: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Da, pentru ca din toate partile au voit sa va pustiasca si sa va inghita, ca sa ajungeti mostenirea altor neamuri, si pentru ca ati fost de batjocura si de ocara popoarelor,

4. de aceea, munti ai lui Israel, ascultati cuvantul Domnului Dumnezeu!" Asa vorbeste Domnul Dumnezeu muntilor si dealurilor, raurilor si vailor, daramaturilor pustii si cetatilor parasite care au ajuns de prada si de rasul celorlalte neamuri dimprejur;

5. asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Da, in focul geloziei Mele, vorbesc impotriva celorlalte neamuri si impotriva intregului Edom, care si-au insusit tara Mea si s-au bucurat din toata inima lor si cu tot dispretul sufletului lor, ca sa-i jefuiasca roadele."

6. De aceea proroceste despre tara lui Israel si spune muntilor si dealurilor, raurilor si vailor: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Iata, vorbesc in gelozia si urgia Mea, pentru ca suferiti ocara din partea neamurilor!"

7. De aceea, asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Imi ridic mana si jur ca neamurile care va inconjoara isi vor purta ele insele ocara!

8. Iar voi, munti ai lui Israel, veti da crengi si va veti purta roadele pentru poporul Meu, Israel, caci lucrurile acestea sunt aproape sa se intample.

9. Iata ca va voi fi binevoitor, Ma voi intoarce spre voi, si veti fi lucrati si semanati.

10. Voi pune sa locuiasca pe voi oameni in mare numar, toata casa lui Israel, pe toti! Cetatile vor fi locuite si se vor zidi iarasi daramaturile.

11. Voi inmulti pe voi oamenii si vitele, care vor creste si se vor inmulti: voi face sa fiti locuiti ca si mai inainte si va voi face mai mult bine decat odinioara; si veti sti ca Eu sunt Domnul.

12. Voi face sa umble pe voi oameni, si anume poporul Meu, Israel; ei te vor stapani; si tu vei fi mostenirea lor si nu-i vei mai nimici."

13. Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Pentru ca ti se zice: "Tu, tara, ai mancat oameni, ti-ai nimicit chiar neamul tau",

14. din pricina aceasta, de acum incolo nu vei mai manca oameni si nu-ti vei mai nimici neamul, zice Domnul Dumnezeu.

15. De acum, nu te voi mai face sa auzi batjocurile neamurilor si nu vei mai purta ocara popoarelor; nu-ti vei mai nimici neamul, zice Domnul Dumnezeu."

16. Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

17. "Fiul omului, cei din casa lui Israel, cand locuiau in tara lor, au spurcat-o prin purtarea lor si prin faptele lor; asa ca purtarea lor a fost inaintea Mea ca spurcaciunea unei femei in timpul necuratiei ei.

18. Atunci Mi-am varsat urgia peste ei, din pricina sangelui pe care-l varsasera in tara si din pricina idolilor cu care o spurcasera.

19. I-am risipit printre neamuri, si au fost imprastiati in felurite tari; i-am judecat dupa purtarea si faptele lor rele.

20. Cand au venit printre neamuri, oriincotro se duceau pangareau Numele Meu cel sfant, asa incat se zicea despre ei: "Acesta este poporul Domnului, ei au trebuit sa iasa din tara lor."

21. Si am vrut sa scap cinstea Numelui Meu celui sfant pe care-l pangarea casa lui Israel printre neamurile la care se dusese.

22. De aceea, spune casei lui Israel: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Nu din pricina voastra fac aceste lucruri, casa lui Israel, ci din pricina Numelui Meu celui sfant pe care l-ati pangarit printre neamurile la care ati mers.

23. De aceea voi sfinti Numele Meu cel mare care a fost pangarit printre neamuri, pe care l-ati pangarit in mijlocul lor. Si neamurile vor cunoaste ca Eu sunt Domnul, zice Domnul Dumnezeu, cand voi fi sfintit in voi sub ochii lor.

24. Caci va voi scoate dintre neamuri, va voi strange din toate tarile si va voi aduce iarasi in tara voastra.

25. Va voi stropi cu apa curata, si veti fi curatati; va voi curata de toate spurcaciunile voastre si de toti idolii vostri.

26. Va voi da o inima noua si voi pune in voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatra si va voi da o inima de carne.

27. Voi pune Duhul Meu in voi si va voi face sa urmati poruncile Mele, si sa paziti, si sa impliniti legile Mele.

28. Veti locui in tara pe care am dat-o parintilor vostri; voi veti fi poporul Meu, si Eu voi fi Dumnezeul vostru.

29. Va voi izbavi de toate necuratiile voastre. Voi chema graul si-l voi inmulti; nu voi mai trimite foametea peste voi.

30. Voi inmulti rodul pomilor si venitul campului, ca sa nu mai purtati ocara foametei printre neamuri.

31. Atunci va veti aduce aminte de purtarea voastra cea rea si de faptele voastre care nu erau bune; va va fi scarba de voi insiva, din pricina nelegiuirilor si uraciunilor voastre.

32. Si toate aceste lucruri nu le fac din pricina voastra, zice Domnul Dumnezeu, sa stiti! Rusinati-va si rositi de purtarea voastra, casa lui Israel!"

33. Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "In ziua cand va voi curata de toate nelegiuirile voastre, voi face ca cetatile voastre sa fie locuite, si daramaturile vor fi zidite din nou;

34. tara pustiita va fi lucrata iarasi, de unde pana aici era pustie in ochii tuturor trecatorilor.

35. Si se va spune atunci: "Tara aceasta pustiita a ajuns ca o gradina a Edenului; si cetatile acestea daramate, care erau pustii si surpate, sunt intarite si locuite!"

36. Si neamurile care vor mai ramane in jurul vostru vor sti ca Eu, Domnul, am zidit din nou ce era surpat si am sadit ce era pustiit. Eu, Domnul, am vorbit si voi si face."

37. Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Iata in ce privinta Ma voi lasa induplecat de casa lui Israel si iata ce voi face pentru ei: voi inmulti pe oameni ca pe o turma de oi.

38. Cetatile daramate se vor umple cu turme de oameni, ca turmele inchinate Domnului ca turmele care sunt aduse la Ierusalim in timpul sarbatorilor celor mari. Si vor sti ca Eu sunt Domnul."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***