Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ezechiel 31

1. In anul al unsprezecelea, in ziua intai a lunii a treia, cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

2. "Fiul omului, spune lui faraon, imparatul Egiptului, si multimii lui: "Cu cine te asemeni tu in marimea ta?

3. Iata ca asirianul era un cedru falnic in Liban; ramurile lui erau stufoase, frunzisul umbros, tulpina inalta, iar varful ii ajungea pana la nori.

4. Apele il facusera sa creasca, adancul il facuse inalt, raurile lui ii scaldau rasadnita si isi trimiteau paraiele la toti copacii de pe camp.

5. De aceea, tulpina lui se inalta deasupra tuturor copacilor de pe camp, crengile i se inmultisera si ramurile i se intindeau de multimea apelor care-l facusera sa dea lastari.

6. Toate pasarile cerului isi faceau cuiburi in crengile lui, toate fiarele campului fatau sub ramurile lui si tot felul de neamuri multe locuiau sub umbra lui.

7. Era frumos prin marimea lui, prin intinderea ramurilor lui; caci radacinile ii erau infipte in ape mari.

8. Cedrii din gradina lui Dumnezeu nu-l intreceau, chiparosii nu erau de asemuit cu crengile lui, si platanii nu erau ca ramurile lui; niciun copac din gradina lui Dumnezeu nu era ca el in frumusete.

9. Il facusem atat de frumos prin multimea cracilor lui, ca-l pizmuiau toti copacii Edenului, care se aflau in gradina lui Dumnezeu."

10. De aceea, asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Pentru ca avea o tulpina asa de inalta, pentru ca isi inalta varful pana la nori si inima i se mandrea cu inaltimea lui,

11. l-am dat in mainile viteazului neamurilor, care-i va face dupa rautatea lui; caci l-am izgonit.

12. Strainii, cele mai grozave popoare, l-au taiat si l-au lepadat. Crengile i-au cazut in munti si in toate vaile. Ramurile i s-au sfaramat in toate puhoaiele tarii; si toate popoarele pamantului au plecat de la umbra lui si l-au parasit.

13. Pe sfaramaturile lui au venit si s-au asezat toate pasarile cerului, si toate fiarele campului si-au facut culcusul intre ramurile lui,

14. ca sa nu se mai ingamfe niciunul din copacii de langa ape cu inaltimea lor si sa nu-si mai ridice varful pana in nori, ca sa nu se mai faleasca stejarii udati de apa cu inaltimea lor; caci toti sunt dati prada mortii, in adancimile pamantului, printre copiii oamenilor, impreuna cu cei ce se coboara in groapa."

15. Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "In ziua cand s-a coborat in Locuinta mortilor, am raspandit jalea, am acoperit Adancul din pricina lui si i-am oprit raurile; apele cele mari au fost oprite; am intristat Libanul pentru el, si toti copacii de pe camp s-au uscat.

16. De vuietul caderii lui am facut sa se cutremure neamurile, cand l-am aruncat in Locuinta mortilor impreuna cu cei ce se coboara in groapa, si s-au mangaiat in adancimile pamantului toti copacii Edenului, cei mai frumosi si cei mai buni copaci din Liban, toti cei udati de ape.

17. S-au coborat si ei cu el in Locuinta mortilor la cei ce au pierit ucisi de sabie, ei, care erau bratul lui si locuiau la umbra lui printre neamuri.

18. Cu cine poti fi asemuit tu in slava si in marime intre copacii Edenului? Totusi vei fi aruncat impreuna cu copacii Edenului in adancimile pamantului si vei fi culcat in mijlocul celor netaiati imprejur, impreuna cu cei ce au pierit ucisi de sabie. Iata ce este faraon si toata multimea lui, zice Domnul Dumnezeu."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***