Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ezechiel 27

1. Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

2. "Si tu, fiul omului, rosteste aceasta cantare de jale asupra Tirului!

3. Spune Tirului: "Tu, care stai pe malul marii si faci negot cu popoarele unui mare numar de ostroave, asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Tirule, tu ziceai: "Eu sunt de o desavarsita frumusete!"

4. Tinutul tau este in inima marilor, si cei ce te-au zidit te-au facut desavarsit de frumos.

5. Cu chiparosi din Senir ti-au facut toate laturile corabiilor. Au luat cedri din Liban ca sa-ti ridice catargele;

6. lopetile ti le-au facut din stejari de Basan, si lavitele, cu fildes prins in cimisir, adus din ostroavele Chitim.

7. Panzele care-ti slujeau ca steag erau de in subtire din Egipt, cusut la gherghef, iar invelitoarea ta era de purpura albastra si rosie, din ostroavele Elisei.

8. Locuitorii Sidonului si Arvadului iti erau vaslasi, si cei mai intelepti din mijlocul tau, Tirule, iti erau carmaci.

9. Batranii Ghebalului si lucratorii lui iscusiti erau la tine si-ti dregeau crapaturile. Toate corabiile marii cu marinarii lor erau la tine ca sa faca schimb de marfuri cu tine.

10. Cei din Persia, din Lud si din Put slujeau in oastea ta ca oameni de razboi, ei isi spanzurau in tine scutul si coiful si-ti dadeau stralucire.

11. Cei din Arvad iti umpleau zidurile cu razboinicii tai, si oamenii viteji erau in turnurile tale. Ei isi atarnau pavezele pe toate zidurile tale si-ti desavarseau astfel frumusetea.

12. Cei din Tars faceau negot cu tine, cu tot felul de marfuri pe care le aveai din belsug. Veneau la targul tau cu argint, cu fier, cu cositor si cu plumb.

13. Iavanul, Tubalul si Mesecul faceau negot cu tine; dadeau robi si unelte de arama in schimbul marfurilor tale.

14. Cei din casa Togarmei aduceau la targul tau cai, calareti si catari.

15. Cei din Dedan faceau negot cu tine; negotul multor ostroave trecea prin mainile tale; iti aduceau ca bir coarne de fildes si de abanos.

16. Siria facea negot cu tine, cu marele numar de lucruri facute de tine; ei veneau la targul tau cu smarald, purpura si materii pestrite, cu in subtire, margean si agat.

17. Iuda si tara lui Israel faceau negot cu tine; iti dadeau grau de Minit, turte, miere, untdelemn si leac alinator in schimbul marfurilor tale.

18. Damascul facea negot cu tine, cu marele numar de lucruri facute de tine, cu tot felul de marfuri pe care le aveai din belsug; iti dadea vin din Helbon si lana alba.

19. Vedanul si Iavanul, de la Uzal, veneau la targul tau; fier lucrat, casie si trestie mirositoare erau schimbate cu tine.

20. Dedanul facea negot cu tine cu invelitori de pus pe cal.

21. Arabia si toti voievozii Chedarului erau negustorii tai si-ti aduceau miei, berbeci si tapi.

22. Negustorii din Seba si din Raema faceau negot cu tine; iti plateau cu cele mai bune miresme, cu pietre scumpe si aur, marfurile tale.

23. Haranul, Canehul si Edenul, negustorii din Seba, din Asiria, din Chilmad faceau negot cu tine,

24. faceau negot cu tine de haine scumpe, de mantale de purpura albastra si cusaturi la gherghef, de covoare scumpe puse in lazi de funii, sucite si bine impletite, aduse la targul tau.

25. Corabiile din Tars iti aduceau marfurile pe mare, erai in culmea bogatiei si slavei, in inima marilor!

26. Vaslasii tai te duceau pe ape mari: dar un vant de la rasarit te va sfarama in inima marilor!

27. Bogatiile tale, targurile tale si marfurile tale, marinarii si carmacii tai, cei ce iti dreg crapaturile corabiilor si cei ce fac schimb de marfuri cu tine, toti oamenii de razboi care sunt in tine si toata multimea care este in mijlocul tau se vor prabusi in inima marilor, in ziua caderii tale.

28. Toate valurile marii se vor cutremura de tipetele carmacilor tai!

29. Si toti vaslasii, marinarii, toti carmacii de pe mare se vor da jos din corabii si vor pasi pe uscat.

30. Vor striga cu glas tare din pricina ta si vor scoate tipete amarnice. Isi vor arunca tarana in cap si se vor tavali in cenusa.

31. Isi vor rade capul din pricina ta si se vor imbraca in saci, te vor plange cu sufletul amarat si cu mahnire mare.

32. In durerea lor, vor face un cantec de jale asupra ta, te vor boci si vor zice: "Cine era ca Tirul cel nimicit in mijlocul marii?

33. Cand ieseau marfurile tale pe mari, saturai un mare numar de popoare; cu belsugul avutiilor si marfurilor tale imbogateai pe imparatii pamantului.

34. Acum insa esti sfaramat de mari, negotul tau a pierit in adancimea apelor, si toata multimea ta de oameni s-a cufundat odata cu tine!

35. Toti locuitorii ostroavelor stau inmarmuriti din pricina ta, imparatii lor stau cu parul valvoi de groaza si le tremura fata!

36. Negustorii popoarelor fluiera asupra ta! Esti nimicit de tot si te-ai dus pentru totdeauna!"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***