Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ezechiel 23

1. Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

2. "Fiul omului, erau doua femei, fiice ale aceleiasi mame.

3. Ele au curvit in Egipt, au curvit in tineretea lor; acolo le-au fost stranse tatele, acolo le-a fost atins sanul fecioresc.

4. Cea mai mare se chema Ohola, si sora ei, Oholiba. Erau ale Mele si au nascut fii si fiice. Ohola este Samaria; Oholiba este Ierusalimul.

5. Ohola nu Mi-a fost credincioasa; s-a aprins de dragoste pentru ibovnicii ei, dupa asirieni, vecinii ei,

6. imbracati cu stofe vopsite in albastru, dregatori si capetenii, toti tineri si placuti, calareti calare pe cai.

7. Ea a curvit cu ei, cu toata fruntea copiilor Asiriei; s-a spurcat cu toti aceia pentru care umbla nebuna, s-a spurcat cu toti idolii lor.

8. Nu s-a lasat nici de curviile ei din Egipt, caci acestia se culcasera cu ea in tineretea ei, ii atinsesera sanul fecioresc si isi varsasera curviile peste ea.

9. De aceea, am dat-o in mainile ibovnicilor ei, in mainile copiilor Asiriei, pentru care se aprinsese de dragoste.

10. Ei i-au descoperit goliciunea, i-au luat fiii si fiicele, si pe ea au ucis-o cu sabia, de i s-a dus vestea printre femei, dupa judecatile facute de ei asupra ei.

11. Sora ei, Oholiba, a vazut lucrul acesta si a fost mai fara frau decat ea in patima ei; si a intrecut pe sora sa in curvii.

12. Ea s-a aprins de dragoste dupa copiii Asiriei, dupa dregatori si capetenii, vecinii ei, imbracati in chip stralucit, calareti calare pe cai, toti tineri si placuti.

13. Am vazut ca se spurcase, intocmai ca cea dintai din amandoua.

14. Ea a mers chiar mai departe in curviile ei. A zarit pe ziduri niste zugraveli de barbati, niste icoane de haldei zugraviti cu culoare rosie,

15. cu braie imprejurul coapselor lor, cu turbane de felurite culori pe cap, toti avand infatisarea unor viteji, dupa felul babilonienilor, a caror tara de nastere este Haldeea; si s-a aprins dupa ei

16. la cea dintai privire, si le-a trimis soli in Haldeea.

17. Si copiii Babilonului au venit la ea, in patul de dragoste, si au spurcat-o cu curviile lor. Asa ca ea s-a spurcat cu ei, si apoi inima i s-a instrainat de ei.

18. Si cand si-a dezgolit ea necuratia, si-a descoperit goliciunea, si inima Mea s-a instrainat de ea, cum se instrainase si de sora sa.

19. Dar ea si-a inmultit curviile tot mai mult, gandindu-se iarasi la zilele tineretii ei cand curvea in tara Egiptului.

20. Ea s-a aprins dupa niste necurati a caror carne era ca a magarilor si a caror apropiere era ca a armasarilor.

21. Astfel, ti-ai innoit iarasi nelegiuirea tineretii tale, cand egiptenii iti strangeau tatele, din pricina sanului tau fecioresc.

22. De aceea, Oholiba, asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Iata ca atat impotriva ta pe ibovnicii tai de care ti-ai instrainat inima si-i aduc din toate partile impotriva ta:

23. pe babilonieni si pe toti haldeii, capitani, voievozi si domni, si pe toti copiii Asiriei impreuna cu ei, tineri si placuti, toti dregatori si capetenii, oameni vestiti, toti calare pe cai.

24. Ei vin impotriva ta cu arme, care si roti, si cu o multime de popoare. Cu scut, pavaza si coifuri inainteaza din toate partile impotriva ta. Lor le incredintez judecata, si te vor judeca dupa legile lor.

25. Te fac sa-Mi simti gelozia, si se vor purta cu urgie cu tine. Iti vor taia nasul si urechile, si samanta ta va cadea lovita de sabie. Iti vor lua fiii si fiicele, si ce-ti va mai ramane va fi mancat de foc.

26. Te vor dezbraca de haine si vor lua podoabele scumpe cu care te gatesti.

27. Voi pune astfel capat nelegiuirilor tale si curviilor tale din tara Egiptului. Asa ca nu iti vei mai indrepta privirile spre ei si nu te vei mai gandi la Egipt."

28. Caci asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Iata, te dau in mainile acelora pe care ii urasti, in mainile acelora de care ti s-a instrainat inima.

29. Se vor purta cu ura cu tine; iti vor ridica toate bogatiile si te vor lasa goala, goala de tot. Rusinea necuratiilor tale se va descoperi, rusinea nelegiuirilor si curviilor tale.

30. Lucrurile acestea ti se vor intampla pentru ca ai curvit cu neamurile, pentru ca te-ai spurcat cu idolii lor.

31. Ai mers pe calea surorii tale, de aceea si Eu iti pun potirul ei in mana."

32. Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Vei bea potirul surorii tale, cel larg si adanc; vei ajunge de ras si batjocura. Incape mult in el!

33. Te vei umple de betie si durere; caci potirul surorii tale Samaria este un potir de groaza si spaima!

34. Il vei bea si il vei goli, ii vei roade cioburile si-ti vei sfasia tatele. Caci Eu am vorbit, zice Domnul Dumnezeu."

35. De aceea asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Pentru ca M-ai uitat, pentru ca M-ai aruncat la spate-ti, poarta-ti si tu acum pedeapsa nelegiuirilor si curviilor tale."

36. Domnul mi-a zis: "Fiul omului, vrei sa judeci pe Ohola si pe Oholiba? Pune-le inainte uraciunile lor!

37. Ele s-au dedat la preacurvie, si pe mainile lor este sange: au preacurvit cu idolii lor; si copiii pe care Mi-i nascusera i-au trecut prin foc, in cinstea lor, ca sa-i manance!

38. Afara de aceasta iata ce Mi-au mai facut: Mi-au spurcat Locasul cel Sfant in aceeasi zi si Mi-au pangarit Sabatele.

39. Caci dupa ce si-au jertfit copiii la idolii lor, tot in ziua aceea s-au dus si in Locasul Meu cel Sfant ca sa-l spurce. Iata ce au facut in Casa Mea.

40. Au umblat chiar dupa oamenii care veneau de departe, le-au trimis soli si iata ca ei au venit. Pentru ei te-ai scaldat tu, te-ai sulemenit la ochi si te-ai gatit cu podoabele tale;

41. ai sezut pe un pat maret, inaintea caruia era intinsa o masa, pe care ai pus tamaia si untdelemnul Meu.

42. S-au auzit strigatele unei multimi vesele; si cu multimea aceasta de oameni de rand au adus niste betivi din pustiu, care au pus bratari in mainile celor doua surori si mandre cununi pe capetele lor.

43. Am zis atunci cu privire la curva cea batrana: "Si acum isi va urma ea oare curviile, si tot vor mai veni la ea?"

44. Si au venit la ea cum vin la o curva; asa s-au dus la Ohola si Oholiba, la aceste femei nelegiuite.

45. De aceea, oamenii fara prihana le vor osandi, cum se osandesc femeile preacurve, cum se osandesc cele ce varsa sange; caci sunt preacurve si au sange pe maini."

46. Caci asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Voi aduce impotriva lor o multime de gloata mare si le voi da prada chinului si jafului.

47. Adunarea le va ucide cu pietre si le va dobori cu lovituri de sabie; le vor ucide fiii si fiicele lor si le vor arde casele cu foc.

48. Voi face astfel sa inceteze nelegiuirea in tara; ca toate femeile sa ia invatatura si sa nu mai faca o nelegiuire ca a voastra!

49. Vi se va rasplati astfel nelegiuirea si veti purta pacatele savarsite cu idolii vostri, si veti sti ca Eu sunt Domnul Dumnezeu!"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***