Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ezechiel 20

1. In al saptelea an, in ziua a zecea a lunii a cincea, unii din batranii lui Israel au venit la mine sa intrebe pe Domnul si au sezut jos inaintea mea.

2. Si cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

3. "Fiul omului, vorbeste batranilor lui Israel si spune-le: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Sa Ma intrebati ati venit? Pe viata Mea, ca nu Ma voi lasa sa fiu intrebat de voi, zice Domnul Dumnezeu."

4. Vrei sa-i judeci, fiul omului? Daca vrei sa-i judeci, pune-le inainte uraciunile parintilor lor!

5. Spune-le: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "In ziua cand am ales pe Israel, Mi-am ridicat mana spre samanta casei lui Iacov si M-am aratat lor in tara Egiptului; Mi-am ridicat mana spre ei si am zis: "Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru!"

6. In ziua aceea, Mi-am ridicat mana spre ei ca sa-i duc din tara Egiptului intr-o tara pe care o cautasem pentru ei, tara in care curge lapte si miere, cea mai frumoasa dintre toate tarile.

7. Atunci le-am zis: "Lepadati fiecare uraciunile care va atrag privirile si nu va spurcati cu idolii Egiptului! Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru!"

8. Dar ei s-au razvratit impotriva Mea si n-au vrut sa Ma asculte. Niciunul n-a lepadat uraciunile care ii atrageau privirile si n-au parasit idolii Egiptului. Atunci am pus de gand sa-Mi vars mania peste ei, sa-Mi sleiesc mania impotriva lor, in mijlocul tarii Egiptului.

9. Dar am avut in vedere Numele Meu, ca sa nu fie pangarit in ochii neamurilor printre care se aflau si in fata carora Ma aratasem lor ca sa-i scot din tara Egiptului.

10. Si i-am scos astfel din tara Egiptului, si i-am dus in pustiu.

11. Le-am dat legile Mele si le-am facut cunoscut poruncile Mele, pe care trebuie sa le implineasca omul ca sa traiasca prin ele.

12. Le-am dat si Sabatele Mele, sa fie ca un semn intre Mine si ei, pentru ca sa stie ca Eu sunt Domnul care-i sfintesc.

13. Dar casa lui Israel s-a razvratit impotriva Mea in pustiu. N-au urmat legile Mele, ci au lepadat poruncile Mele, pe care trebuie sa le implineasca omul ca sa traiasca prin ele, si Mi-au pangarit peste masura de mult Sabatele Mele. Atunci am avut de gand sa-Mi vars mania peste ei in pustiu, ca sa-i nimicesc.

14. Dar am avut in vedere Numele Meu, ca sa nu fie pangarit in ochii neamurilor in fata carora ii scosesem din Egipt.

15. Chiar si in pustiu Mi-am ridicat mana spre ei si le-am jurat ca nu-i voi duce in tara pe care le-o hotarasem, tara in care curge lapte si miere, cea mai frumoasa din toate tarile;

16. si aceasta pentru ca au lepadat poruncile Mele si n-au urmat legile Mele si pentru ca au pangarit Sabatele Mele, caci inima nu li s-a departat de la idolii lor.

17. Dar M-am uitat cu mila la ei, nu i-am nimicit si nu i-am starpit in pustiu.

18. Atunci am zis fiilor lor in pustiu: "Nu va luati dupa randuielile parintilor vostri, nu tineti obiceiurile lor si nu va spurcati cu idolii lor!

19. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru; umblati intocmai dupa randuielile Mele, paziti poruncile Mele si impliniti-le.

20. Sfintiti Sabatele Mele, caci ele sunt un semn intre Mine si voi, ca sa stiti ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru!"

21. Dar fiii s-au razvratit si ei impotriva Mea. N-au umblat dupa randuielile Mele, n-au pazit si n-au implinit poruncile Mele, pe care trebuie sa le implineasca omul ca sa traiasca prin ele, si au pangarit Sabatele Mele. Atunci am avut de gand sa-Mi vars urgia peste ei, sa-Mi sting mania impotriva lor in pustiu.

22. Dar Mi-am tras mana inapoi si am avut in vedere Numele Meu, ca sa nu fie pangarit inaintea neamurilor in fata carora ii scosesem din Egipt.

23. In pustiu, Mi-am ridicat iarasi mana spre ei si le-am jurat ca am sa-i imprastii printre neamuri si sa-i risipesc in felurite tari,

24. pentru ca n-au implinit poruncile Mele si au lepadat invataturile Mele, au pangarit Sabatele Mele si si-au intors ochii spre idolii parintilor lor.

25. Ba inca le-am dat si legi care nu erau bune si porunci prin care nu puteau sa traiasca.

26. I-am spurcat prin darurile lor de mancare, cand treceau prin foc pe toti intaii lor nascuti; am vrut sa-i pedepsesc astfel si sa le arat ca Eu sunt Domnul."

27. De aceea, fiul omului, vorbeste casei lui Israel si spune-le: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Parintii vostri M-au batjocorit si mai mult, aratandu-se necredinciosi fata de Mine.

28. Si anume, cand i-am dus in tara pe care jurasem ca le-o voi da, si ei si-au aruncat ochii spre orice deal inalt si spre orice copac stufos, acolo si-au adus jertfele, acolo si-au adus darurile de mancare care Ma maniau, acolo si-au ars miresmele de un miros placut si acolo si-au turnat jertfele de bautura.

29. Eu i-am intrebat: "Ce sunt aceste inaltimi la care va duceti?" De aceea li s-a dat numele de "inaltimi" pana in ziua de azi!

30. De aceea spune casei lui Israel: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Voiti voi sa va spurcati in felul parintilor vostri si sa curviti alergand dupa uraciunile lor?

31. Da, aducandu-va darurile de mancare, trecandu-va copiii prin foc, va spurcati si azi prin idolii vostri. Si Eu sa Ma las sa fiu intrebat de voi, casa lui Israel! Pe viata Mea, zice Domnul Dumnezeu, ca nu ma voi lasa intrebat de voi!

32. Nu veti vedea implinindu-se ce va inchipuiti cand ziceti: "Vrem sa fim ca neamurile, ca familiile celorlalte tari, vrem sa slujim lemnului si pietrei!"

33. Pe viata Mea - zice Domnul Dumnezeu - ca Eu insumi voi fi Imparat peste voi, cu mana tare si cu brat intins si varsandu-Mi urgia.

34. Va voi scoate din mijlocul popoarelor si va voi strange din tarile in care v-am risipit, cu mana tare si cu brat intins si varsandu-Mi urgia.

35. Va voi aduce in pustiul popoarelor, si acolo Ma voi judeca fata in fata cu voi.

36. Cum M-am judecat cu parintii vostri in pustiul tarii Egiptului, asa Ma voi judeca si cu voi - zice Domnul Dumnezeu.

37. Va voi trece pe sub toiag si va voi pune sub mustrarea legamantului.

38. Voi deosebi dintre voi pe cei indaratnici si pe cei ce nu-Mi sunt credinciosi; ii voi scoate din tara in care sunt straini, dar nu vor merge iarasi in tara lui Israel. Si veti sti ca Eu sunt Domnul.

39. Acum, casa lui Israel, asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Duceti-va si slujiti fiecare la idolii vostri! Dupa aceea, Ma veti asculta negresit si nu veti mai pangari Numele Meu cel sfant cu darurile voastre de mancare si cu idolii vostri!

40. Caci pe muntele Meu cel sfant, pe muntele cel inalt al lui Israel - zice Domnul Dumnezeu - acolo Imi va sluji toata casa lui Israel, toti cei ce vor fi in tara; acolo ii voi primi cu bunavointa, voi cere darurile voastre de mancare, cele dintai roade din darurile voastre si tot ce-Mi veti inchina.

41. Va voi primi ca pe niste miresme cu miros placut, dupa ce va voi scoate din mijlocul popoarelor si va voi strange din tarile in care sunteti risipiti; si voi fi sfintit de voi inaintea neamurilor.

42. Si veti sti ca Eu sunt Domnul, cand va voi aduce inapoi in tara lui Israel, in tara pe care jurasem ca o voi da parintilor vostri.

43. Acolo va veti aduce aminte de purtarea voastra si de toate faptele voastre cu care v-ati spurcat; si va va fi scarba de voi insiva, din pricina tuturor faradelegilor pe care le-ati facut.

44. Si veti sti ca Eu sunt Domnul, cand Ma voi purta cu voi avand in vedere Numele Meu si nicidecum dupa purtarea voastra rea, nici dupa faptele voastre stricate, casa lui Israel, zice Domnul Dumnezeu."

45. Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

46. "Fiul omului, intoarce-ti fata spre miazazi si vorbeste impotriva locurilor de miazazi! Proroceste impotriva padurii din campiile de miazazi!

47. Spune padurii de la miazazi: "Asculta cuvantul Domnului! Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Iata, voi aprinde un foc in tine, care va mistui orice copac verde si orice copac uscat: nimeni nu va putea stinge flacara aprinsa, si totul va fi ars de ea, de la miazazi pana la miazanoapte.

48. Si orice faptura va vedea ca eu, Domnul, l-am aprins si nu se va stinge nicidecum!"

49. Eu am zis: "Ah! Doamne Dumnezeule! Ei zic despre mine: "Omul acesta face intruna la pilde!"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***