Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ezechiel 17

1. Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

2. "Fiul omului, spune o vorba cu talc, spune o pilda casei lui Israel

3. si zi: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Un vultur mare cu aripi lungi, cu aripile intinse, acoperit cu pene pestrite a venit in Liban si a luat varful unui cedru.

4. A rupt ramura cea mai inalta a lui, a dus-o intr-o tara de negot si a pus-o intr-o cetate de negustori;

5. a luat si din samanta tarii si a pus-o intr-un pamant roditor; a pus-o langa o apa mare si a sadit-o ca pe o salcie.

6. Lastarul acesta a crescut si s-a facut un butuc de vita intins, dar nu prea inalt; vitele ii erau indreptate spre vultur, si radacinile erau sub el. Astfel s-a facut un butuc de vita, a dat lastari si a facut mladite.

7. Mai era insa un alt vultur mare cu aripi lungi si cu pene multe. Si iata ca din pamantul unde era sadita, vita aceasta si-a intins radacinile cu lacomie spre el si si-a indreptat ramurile spre el ca s-o ude mai mult decat pe stratul in care era sadita.

8. Vita era sadita intr-un pamant bun, langa o apa mare, asa ca sa faca mladite, sa dea rod si sa se faca o vita minunata."

9. Spune, zice Domnul Dumnezeu, ii va merge bine ei oare? Nu-i va smulge vulturul dintai radacinile si-i va taia rodul, si i se vor usca toate frunzele odraslite? Se va usca si nu va trebui niciun brat puternic, nici multa lume ca s-o scoata din radacinile ei.

10. Iata ca este sadita: ii va merge bine? Daca o va atinge vantul de rasarit, nu se va usca ea oare? Da, se va usca in straturile unde a odraslit."

11. Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

12. "Spune casei acesteia razvratite: "Nu stiti ce inseamna aceasta?" Si spune: "Iata, imparatul Babilonului a venit la Ierusalim, a luat pe imparatul si pe capeteniile lui si i-a dus cu el in Babilon.

13. A luat un vlastar de neam imparatesc, a facut legamant cu el si l-a pus sa jure; dar pe mai marii tarii i-a luat cu el

14. ca imparatia sa ramana smerita, sa nu se mai poata ridica, ci imparatul sa-si tina legamantul, ramanandu-i credincios.

15. Dar el s-a rasculat impotriva lui si a trimis soli in Egipt ca sa-i dea cai si un mare numar de oameni. Cel ce a facut asemenea lucruri va izbuti el oare, va scapa el oare? Cum sa mai scape, daca a rupt legamantul?

16. Pe viata Mea, zice Domnul Dumnezeu, ca in tara imparatului care l-a pus sa domneasca, fata de care si-a calcat juramantul si al carui legamant l-a rupt, langa el, in mijlocul Babilonului va muri!

17. Asa ca nici faraon nu va veni cu o oaste mare si popor mult sa-l ajute in razboi, cand se vor ridica intarituri si se vor face santuri pentru nimicirea multor suflete.

18. El a nesocotit juramantul, pana intr-atat ca a rupt legamantul, ba inca si-a dat mana si a facut toate aceste lucruri; nu va scapa!"

19. De aceea, asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Pe viata Mea ca, intrucat a nesocotit juramantul facut in Numele Meu si a rupt legamantul Meu, voi face sa se intoarca asupra capului lui lucrul acesta.

20. Imi voi intinde mreaja peste el, si va fi prins in latul Meu. Il voi duce in Babilon, si acolo il voi judeca pentru abaterea savarsita de el fata de Mine.

21. Dar toti fugarii din toate ostile lui vor cadea loviti de sabie, si cei ce vor mai ramane vor fi risipiti in toate vanturile. Si veti sti ca Eu, Domnul, am spus aceste lucruri."

22. Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Eu insumi voi lua o ramurea din varful unui cedru mare si o voi pune la pamant. Voi rupe din varful ramurilor lui o mladita frageda si o voi sadi pe un munte inalt si ridicat.

23. Si anume, o voi sadi pe un munte inalt al lui Israel; ea va da lastari, va aduce rod si se va face un cedru maret. Pasari de tot felul se vor odihni sub el, tot ce are aripi se va odihni sub umbra ramurilor lui.

24. Si toti copacii de pe camp vor sti ca Eu, Domnul, am coborat copacul care se inalta si am inaltat copacul care era plecat; ca Eu am uscat copacul cel verde si am inverzit copacul cel uscat. Eu, Domnul, am vorbit si voi si face."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***