Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ezechiel 16

1. Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

2. "Fiul omului, arata Ierusalimului uraciunile lui!

3. Si spune-i: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeu catre cetatea Ierusalimului: "Prin obarsia si nasterea ta esti din tara canaanitilor; tatal tau era amorit, si mama ta, hetita.

4. La nastere, in ziua cand te-ai nascut, buricul nu ti s-a taiat, n-ai fost scaldata in apa ca sa fii curatata, nici n-ai fost frecata cu sare si nici n-ai fost infasata in scutece.

5. Ochiul nimanui nu s-a indurat de tine ca sa-ti faca macar unul din aceste lucruri, din mila pentru tine, ci ai fost aruncata pe camp, asa de scarba le era de tine, in ziua nasterii tale.

6. Atunci Eu am trecut pe langa tine, te-am vazut tavalita in sangele tau si am zis: "Traieste chiar si in sangele tau!" Da, ti-am zis: "Traieste chiar si in sangele tau!"

7. Te-am inmultit cu zecile de mii, ca iarba de pe camp. Si ai crescut, te-ai facut mare, ai ajuns de o frumusete desavarsita; ti s-au rotunjit tatele, ti-a crescut parul. Dar erai tot goala, goala de tot.

8. Cand am trecut Eu pe langa tine, M-am uitat la tine si iata ca iti venise vremea, vremea dragostelor. Atunci am intins peste tine poala hainei Mele, ti-am acoperit goliciunea, ti-am jurat credinta, am facut legamant cu tine, zice Domnul Dumnezeu, si ai fost a Mea!

9. Te-am scaldat in apa, te-am spalat de sangele de pe tine si te-am uns cu untdelemn.

10. Ti-am dat haine cusute cu fir si o incaltaminte de piele de vitel de mare, te-am incins cu in subtire si te-am imbracat in matase.

11. Te-am impodobit cu scule scumpe, ti-am pus bratari la mana si o salba la gat;

12. ti-am pus o veriga in nas, cercei in urechi si o cununa minunata pe cap.

13. Astfel, ai fost impodobita cu aur si cu argint si ai fost imbracata cu in subtire, cu matase si cusaturi cu fir. Ai mancat floarea fainii, miere si untdelemn. Erai de o frumusete desavarsita, ba ajunsesesi chiar imparateasa.

14. Ti s-a dus vestea printre neamuri pentru frumusetea ta; caci era desavarsita de tot, datorita stralucirii cu care te impodobisem, zice Domnul Dumnezeu.

15. Dar te-ai increzut in frumusetea ta si ai curvit la adapostul numelui tau celui mare; ti-ai revarsat curviile inaintea tuturor trecatorilor si te-ai dat lor.

16. Ai luat si din hainele tale, ti-ai facut inaltimi pe care le-ai impodobit cu toate culorile si ai curvit pe ele; asa cum nu s-a intamplat si nici nu se va mai intampla vreodata.

17. Ti-ai luat pana si minunatele tale podoabe de aur si de argint pe care ti le dadusem si ti-ai facut niste chipuri de barbati, cu care ai curvit.

18. Ti-ai luat si hainele cusute la gherghef, le-ai imbracat cu ele si ai adus acestor chipuri untdelemnul Meu si tamaia Mea.

19. Painea pe care ti-o dadusem, floarea fainii, untdelemnul si mierea cu care te hraneam, le-ai adus inaintea lor ca niste tamaie cu un miros placut. Iata ce s-a intamplat, zice Domnul Dumnezeu!

20. Apoi ti-ai luat fiii si fiicele pe care Mi-i nascusesi si i-ai jertfit lor ca sa le slujeasca de mancare. Nu erau oare de ajuns curviile tale,

21. de Mi-ai mai injunghiat fiii si i-ai dat trecandu-i prin foc in cinstea lor?

22. Si, in mijlocul tuturor uraciunilor si curviilor tale, nu ti-ai adus aminte de vremea tineretii tale, cand erai goala, goala de tot, si te zbateai in sangele tau!

23. Dupa toate aceste rautati ale tale - (vai, vai de tine!, zice Domnul Dumnezeu) -

24. ti-ai zidit case de curvie, ti-ai facut inaltimi in toate pietele.

25. La toate colturile ulitelor ti-ai facut inaltimi, ti-ai necinstit frumusetea, ti-ai desfacut picioarele inaintea tuturor trecatorilor, ai facut tot mai multe curvii.

26. Ai curvit cu egiptenii, vecinii tai, cu trupul plin de vlaga si ti-ai inmultit curviile ca sa Ma manii.

27. Dar iata ca Mi-am intins mana impotriva ta, am micsorat partea de intretinere pe care ti-o randuisem, te-am lasat in voia vrajmaselor tale, fiicele filistenilor, care au rosit de purtarea ta nelegiuita.

28. Apoi ai curvit cu asirienii, pentru ca erai fara sat; ai curvit cu ei, si tot nu te-ai saturat.

29. Ti-ai inmultit curviile cu tara Canaanului si pana in Haldeea, dar nici acolo nu te-ai saturat.

30. Ce slabiciune de inima ai avut, zice Domnul Dumnezeu, de ai facut toate aceste lucruri, care sunt fapta unei ibovnice dedate la curvie,

31. zidindu-ti case de curvie la toate colturile ulitelor si facandu-ti inaltimi in toate pietele; n-ai fost nici macar ca o curva care-si cere plata.

32. Ai fost femeia preacurva, care primeste pe straini in locul barbatului ei!

33. Tuturor curvelor li se plateste o plata; dar tu ai dat daruri tuturor ibovnicilor tai, i-ai castigat prin daruri, ca sa-i tragi la tine din toate partile si sa curvesti cu ei.

34. Ai fost cu totul altfel decat celelalte curve, intrucat nimeni nu umbla dupa tine, ci tu plateai celor ce veneau la tine, in loc ca tu sa fii platita de ei. De aceea ai fost cu totul altfel decat altele."

35. De aceea, asculta, curvo, cuvantul Domnului!

36. Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Pentru ca ti-ai risipit banii in felul acesta si ti-ai descoperit goliciunea in curviile tale cu ibovnicii tai si cu toti idolii tai uraciosi, si din pricina sangelui copiilor tai pe care li i-ai dat,

37. de aceea, iata, voi strange pe toti ibovnicii cu care te dezmierdai, pe toti aceia pe care i-ai iubit si pe toti aceia pe care i-ai urat; da, ii voi strange impotriva ta din toate partile, iti voi dezveli goliciunea inaintea lor si iti vor vedea toata goliciunea.

38. Te voi judeca asa cum se judeca femeile preacurve si ucigatoare de copii si voi face din tine o jertfa sangeroasa a urgiei si geloziei.

39. Te voi da in mainile lor; iti vor surpa casele de curvie si iti vor nimici inaltimile; te vor dezbraca de hainele tale, iti vor lua toata podoaba de pietre scumpe si te vor lasa goala, goala de tot.

40. Vor aduce gloata impotriva ta, te vor ucide cu pietre si te vor strapunge cu lovituri de sabie.

41. Iti vor arde casele cu foc si se vor razbuna pe tine inaintea unei multimi de femei. Voi face sa inceteze astfel curvia ta, si nu vei mai da plata de curva.

42. Imi voi potoli mania impotriva ta si nu voi mai fi gelos pe tine; Ma voi linisti, nu voi mai fi suparat.

43. Pentru ca nu ti-ai adus aminte de vremea tineretii tale, ci M-ai atatat prin toate aceste lucruri, iata, voi face ca purtarea ta sa cada asupra capului tau, zice Domnul Dumnezeu, ca sa nu mai savarsesti alte nelegiuiri cu toate uraciunile tale!

44. Iata ca toti cei ce spun zicatori, vor spune despre tine zicatoarea aceasta: "Cum este mama asa, si fata!"

45. Tu esti fata mamei tale care s-a dezgustat de barbatul si copiii ei. Tu esti sora surorilor tale care s-au dezgustat de barbatii si copiii lor. Mama voastra era o hetita, si tatal vostru, un amorit.

46. Sora ta cea mai mare, care locuieste la miazanoapte de tine, este Samaria, ea si fiicele ei; si sora ta cea mai mica este Sodoma si fiicele ei, si locuieste la miazazi de tine.

47. Tu nu numai ca ai umblat pe caile lor si ai savarsit aceleasi uraciuni, ci, ca si cum atat ar fi fost prea putin, ai fost mai stricata decat ele in toate purtarile tale.

48. Pe viata Mea, zice Domnul Dumnezeu, ca sora ta Sodoma si fiicele ei n-au facut ce ati facut voi, tu si fiicele tale.

49. Iata care a fost nelegiuirea surorii tale Sodoma: era ingamfata, traia in belsug si intr-o liniste nepasatoare, ea si fiicele ei, si nu sprijinea mana celui nenorocit si celui lipsit.

50. Ele s-au semetit si au facut uraciuni blestemate inaintea Mea; de aceea le-am si nimicit, cand am vazut lucrul acesta.

51. Samaria n-a facut nici jumatate din pacatele tale; uraciunile tale au fost mai multe decat ale ei, asa ca ai usurat vina surorilor tale prin toate uraciunile pe care le-ai facut acum.

52. Tu, care usurai vina surorilor tale prin purtarea ta, sufera acum urmarile rautatii tale; prin pacatele tale prin care te-ai facut mai uracioasa decat ele acum le faci mai usoara vina decat a ta; de aceea acopera-te de rusine si poarta-ti ocara, fiindca ai usurat vina surorilor tale!

53. Voi aduce inapoi pe prinsii lor de razboi, pe prinsii de razboi ai Sodomei si ai fiicelor ei, pe prinsii de razboi ai Samariei si ai fiicelor ei si pe prinsii tai de razboi in mijlocul lor,

54. ca sa-ti suferi ocara si sa rosesti pentru tot ce ai facut, slujindu-le ca o pricina de mangaiere.

55. Astfel, surorile tale: Sodoma si fiicele ei se vor intoarce iarasi la starea lor de mai inainte, si Samaria si fiicele ei se vor intoarce iarasi la starea lor de mai inainte, si tu si fiicele tale va veti intoarce iarasi la starea voastra de mai inainte.

56. Nu vorbeai deloc despre sora ta Sodoma in vremea mandriei tale,

57. mai inainte de vadirea rautatii tale, cand ai primit batjocurile fiicelor Siriei, ale tuturor vecinilor tai si ale fiicelor filistenilor care te dispretuiesc de jur imprejur!

58. Trebuie sa-ti porti, in adevar, nelegiuirile si uraciunile, zice Domnul."

59. Caci asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Iti voi face intocmai cum ai facut si tu, care ai nesocotit juramantul rupand legamantul!

60. Dar Imi voi aduce aminte de legamantul Meu facut cu tine in vremea tineretii tale si voi face cu tine un legamant vesnic.

61. Atunci iti vei aduce aminte de purtarea ta, te vei rusina, cand vei primi la tine pe surorile tale, mai mari si mai mici, pe care ti le voi da ca fiice, dar nu pe temeiul legamantului facut cu tine.

62. Voi face legamantul Meu cu tine, si vei sti ca Eu sunt Domnul,

63. ca sa-ti aduci aminte de trecut si sa rosesti, si sa nu mai deschizi gura de rusine, cand iti voi ierta tot ce ai facut, zice Domnul Dumnezeu."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***