Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 36

1. Betaleel, Oholiab si toti barbatii iscusiti in care pusese Domnul intelepciune si pricepere, ca sa stie sa faca lucrarile randuite pentru slujba Sfantului Locas, au facut totul dupa cum poruncise Domnul.

2. Moise a chemat pe Betaleel, Oholiab si pe toti barbatii iscusiti in mintea carora pusese Domnul pricepere, si anume pe toti cei cu tragere de inima la lucrul acesta ca sa-l faca.

3. Ei au luat dinaintea lui Moise toate prinoasele pe care le adusesera copiii lui Israel ca sa faca lucrarile randuite pentru slujba Sfantului Locas. Chiar si dupa ce se incepuse lucrarea, tot se mai aduceau lui Moise, in fiecare dimineata, daruri de bunavoie.

4. Atunci toti barbatii iscusiti, prinsi la toate lucrarile Sfantului Locas, si-au lasat fiecare lucrul pe care-l faceau

5. si au venit de au spus lui Moise: "Poporul aduce mult mai mult decat trebuie pentru facerea lucrarilor pe care a poruncit Domnul sa le facem."

6. Moise a pus sa strige in tabara ca nimeni, fie barbat, fie femeie, sa nu mai aduca daruri pentru Sfantul Locas. Au oprit astfel pe popor sa mai aduca daruri.

7. Materialul adus era de ajuns pentru toate lucrarile care trebuiau facute, ba inca mai si trecea.

8. Toti barbatii iscusiti si lucratorii au facut Cortul din zece covoare de in subtire si rasucit din fir albastru, purpuriu si caramiziu; pe ele au tesut heruvimi lucrati cu maiestrie.

9. Lungimea unui covor era de douazeci si opt de coti; iar latimea unui covor era de patru coti. Toate covoarele aveau aceeasi masura.

10. Cinci din aceste covoare au fost prinse la un loc; celelalte cinci de asemenea au fost prinse la un loc.

11. Au facut cheotori albastre la marginea covorului cu care se sfarsea cea dintai impreunare; tot asa au facut si la marginea covorului cu care se sfarsea a doua impreunare de covoare.

12. Au facut cincizeci de cheotori la cel dintai covor si cincizeci de cheotori la marginea covorului cu care se sfarsea a doua impreunare de covoare; cheotorile acestea erau una in fata alteia.

13. Au facut cincizeci de copci de aur si au prins covoarele unul de altul cu copcile, asa incat Cortul alcatuia un intreg.

14. Au facut niste covoare din par de capra, ca sa slujeasca de acoperis pentru Cort: unsprezece covoare de acestea au facut.

15. Lungimea unui covor era de treizeci de coti, si latimea unui covor era de patru coti: cele unsprezece covoare aveau aceeasi masura.

16. Au prins impreuna de o parte cinci din aceste covoare, iar pe celelalte sase de alta parte.

17. Au facut cincizeci de cheotori la marginea covorului cu care se sfarsea o impreunare de covoare si cincizeci de cheotori la marginea covorului cu care se sfarsea a doua impreunare de covoare.

18. Au mai facut si cincizeci de copci de arama, cu care sa se impreuneze acoperisul Cortului ca sa alcatuiasca un intreg.

19. Au facut pentru acoperisul Cortului o invelitoare de piei de berbeci vopsite in rosu si o invelitoare de piei de vitel de mare, care trebuia pusa pe deasupra.

20. Scandurile pentru Cort le-au facut din lemn de salcam, asezate in picioare.

21. Lungimea unei scanduri era de zece coti, si latimea unei scanduri era de un cot si jumatate.

22. Fiecare scandura avea doua urechi, unite una cu alta; tot asa au facut la toate scandurile Cortului.

23. Au facut douazeci de scanduri pentru Cort, inspre partea de miazazi.

24. Au pus patruzeci de picioare de argint sub cele douazeci de scanduri, cate doua picioare sub fiecare scandura, pentru cele doua urechi ale ei.

25. Au facut apoi douazeci de scanduri pentru a doua latura a Cortului, latura dinspre miazanoapte,

26. cu cele patruzeci de picioare de argint ale lor, cate doua picioare sub fiecare scandura.

27. Au facut apoi sase scanduri pentru fundul Cortului, inspre apus.

28. Au facut doua scanduri pentru cele doua unghiuri ale Cortului in partea din fund;

29. acestea erau facute din doua bucati, incepand de la partea de jos, si bine legate la varf printr-un cerc; la fel au facut pentru amandoua scandurile din cele doua unghiuri.

30. Erau astfel opt scanduri, cu picioarele lor de argint, adica saisprezece picioare, cate doua picioare sub fiecare scandura.

31. Au facut cinci drugi din lemn de salcam pentru scandurile uneia din laturile Cortului,

32. cinci drugi pentru scandurile celei de a doua laturi a Cortului si cinci drugi pentru scandurile laturii Cortului din fundul dinspre apus;

33. drugul de la mijloc l-au facut asa ca sa treaca prin mijlocul scandurilor, de la un capat la celalalt.

34. Au poleit scandurile cu aur, si verigile lor de aur le-au facut asa ca sa se poata petrece drugii prin ele; si drugii i-au poleit cu aur.

35. Perdeaua dinauntru au facut-o de fir albastru, purpuriu si caramiziu si de in subtire rasucit; au lucrat-o cu maiestrie; si au facut heruvimi pe ea.

36. Au facut patru stalpi de salcam pentru ea si i-au poleit cu aur; carligele lor erau de aur si au turnat pentru stalpii acestia patru picioare de argint.

37. Pentru usa Cortului au facut o perdea de fir albastru, purpuriu si caramiziu si de in subtire rasucit; aceasta era o lucrare facuta la gherghef.

38. Au facut cei cinci stalpi ai ei cu carligele lor, iar capataiele si betele lor de legatura le-au poleit cu aur; cele cinci picioare ale lor erau de arama.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***