Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 34

1. Domnul a zis lui Moise: "Taie doua table de piatra ca cele dintai, si Eu voi scrie pe ele cuvintele care erau pe tablele dintai pe care le-ai sfaramat.

2. Fii gata dis-de-dimineata si suie-te de dimineata pe muntele Sinai; sa stai acolo inaintea Mea, pe varful muntelui.

3. Nimeni sa nu se suie cu tine si nimeni sa nu se arate pe tot muntele; si nici boi, nici oi sa nu pasca pe langa muntele acesta."

4. Moise a taiat doua table de piatra ca si cele dintai; s-a sculat dis-de-dimineata si s-a suit pe muntele Sinai, dupa cum ii poruncise Domnul; si a luat in mana cele doua table de piatra.

5. Domnul S-a coborat intr-un nor, a stat acolo langa el si a rostit Numele Domnului.

6. Si Domnul a trecut pe dinaintea lui si a strigat: "Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de indurare si milostiv, incet la manie, plin de bunatate si credinciosie,

7. care Isi tine dragostea pana in mii de neamuri de oameni, iarta faradelegea, razvratirea si pacatul, dar nu socoteste pe cel vinovat drept nevinovat, si pedepseste faradelegea parintilor in copii si in copiii copiilor lor pana la al treilea si al patrulea neam!"

8. Indata, Moise s-a plecat pana la pamant si s-a inchinat.

9. El a zis: "Doamne, daca am capatat trecere inaintea Ta, Te rog sa mergi in mijlocul nostru, Doamne; poporul acesta este in adevar un popor incapatanat, dar iarta-ne faradelegile si pacatele noastre si ia-ne in stapanirea Ta!"

10. Domnul a raspuns: "Iata, Eu fac un legamant. Voi face, in fata intregului popor, minuni care n-au avut loc in nicio tara si la niciun neam; tot poporul care este in jurul tau va vedea lucrarea Domnului, si prin tine voi face lucruri infricosate.

11. Ia seama la ceea ce-ti poruncesc azi. Iata, voi izgoni dinaintea ta pe amoriti, canaaniti, hetiti, fereziti, heviti si iebusiti.

12. Sa nu cumva sa faci legamant cu locuitorii tarii unde ai sa intri, ca sa nu fie o cursa pentru tine, daca vor locui in mijlocul tau.

13. Dimpotriva sa le daramati altarele, sa le sfaramati stalpii idolesti si sa le trantiti la pamant idolii.

14. Sa nu te inchini inaintea unui alt dumnezeu; caci Domnul se numeste gelos, este un Dumnezeu gelos.

15. Fereste-te sa faci legamant cu locuitorii tarii, ca nu cumva, curvind inaintea dumnezeilor lor si aducandu-le jertfe, sa te pofteasca si pe tine si sa mananci din jertfele lor,

16. ca nu cumva sa iei din fetele lor neveste fiilor tai, si astfel, fetele lor, curvind inaintea dumnezeilor lor, sa tarasca si pe fiii tai sa curveasca inaintea dumnezeilor lor.

17. Sa nu-ti faci un dumnezeu turnat.

18. Sa tii sarbatoarea Azimelor: timp de sapte zile, la vremea hotarata, in luna spicelor, sa mananci azime, cum ti-am poruncit, caci in luna spicelor ai iesit din Egipt.

19. Orice intai nascut este al Meu, chiar orice intai nascut de parte barbateasca din turmele de vaci sau de oi.

20. Sa rascumperi cu un miel pe intaiul nascut al magaritei; iar daca nu-l rascumperi, sa-i frangi gatul. Sa rascumperi pe orice intai nascut al fiilor tai; si sa nu te infatisezi cu mainile goale inaintea Mea.

21. Sase zile sa lucrezi, iar in ziua a saptea sa te odihnesti; sa te odihnesti, chiar in vremea aratului si seceratului.

22. Sa tii sarbatoarea Saptamanilor, a celor dintai roade din secerisul graului, si sarbatoarea strangerii roadelor la sfarsitul anului.

23. De trei ori pe an, toti cei de parte barbateasca sa se infatiseze inaintea Domnului Dumnezeu, Dumnezeul lui Israel.

24. Caci voi izgoni neamurile dinaintea ta si-ti voi intinde hotarele; si nimeni nu-ti va pofti tara, in timpul cand te vei sui, de trei ori pe an, ca sa te infatisezi inaintea Domnului, Dumnezeului tau.

25. Sa n-aduci cu paine dospita sangele dobitocului jertfit in cinstea Mea; si carnea din jertfa praznicului Pastilor sa nu fie tinuta in timpul noptii pana dimineata.

26. Sa aduci in Casa Domnului Dumnezeului tau parga celor dintai roade ale pamantului. Iedul sa nu-l fierbi in laptele mamei lui."

27. Domnul a zis lui Moise: "Scrie-ti cuvintele acestea, caci pe temeiul acestor cuvinte inchei legamant cu tine si cu Israel!"

28. Moise a stat acolo cu Domnul patruzeci de zile si patruzeci de nopti. N-a mancat deloc paine si n-a baut deloc apa. Si Domnul a scris pe table cuvintele legamantului, cele Zece Porunci.

29. Moise s-a coborat de pe muntele Sinai, cu cele doua table ale marturiei in mana. Cand se cobora de pe munte, nu stia ca pielea fetei lui stralucea, pentru ca vorbise cu Domnul.

30. Aaron si toti copiii lui Israel s-au uitat la Moise, si iata ca pielea fetei lui stralucea; si se temeau sa se apropie de el.

31. Moise i-a chemat; Aaron si toti fruntasii adunarii s-au intors la el, si el le-a vorbit.

32. Dupa aceea, toti copiii lui Israel s-au apropiat, si el le-a dat toate poruncile pe care le primise de la Domnul pe muntele Sinai.

33. Cand a incetat sa le vorbeasca, si-a pus o marama pe fata.

34. Cand intra Moise inaintea Domnului, ca sa-I vorbeasca, isi scotea marama pana ce iesea; iar cand iesea, spunea copiilor lui Israel ce i se poruncise.

35. Copiii lui Israel se uitau la fata lui Moise si vedeau ca pielea fetei lui stralucea; si Moise isi punea iarasi marama pe fata pana ce intra ca sa vorbeasca cu Domnul.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***