Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 32

1. Poporul, vazand ca Moise zaboveste sa se coboare de pe munte, s-a strans in jurul lui Aaron si i-a zis: "Haide! fa-ne un dumnezeu care sa mearga inaintea noastra; caci Moise, omul acela care ne-a scos din tara Egiptului, nu stim ce s-a facut."

2. Aaron le-a raspuns: "Scoateti cerceii de aur din urechile nevestelor, fiilor si fiicelor voastre, si aduceti-i la mine."

3. Si toti si-au scos cerceii de aur din urechi si i-au adus lui Aaron.

4. El i-a luat din mainile lor, a batut aurul cu dalta si a facut un vitel turnat. Si ei au zis: "Israele! iata dumnezeul tau care te-a scos din tara Egiptului."

5. Cand a vazut Aaron lucrul acesta, a zidit un altar inaintea lui si a strigat: "Maine va fi o sarbatoare in cinstea Domnului!"

6. A doua zi, s-au sculat dis-de-dimineata si au adus arderi de tot si jertfe de multumire. Poporul a sezut de a mancat si a baut; apoi s-au sculat sa joace.

7. Domnul a zis lui Moise: "Scoala si coboara-te; caci poporul tau, pe care l-ai scos din tara Egiptului, s-a stricat.

8. Foarte curand s-au abatut de la calea pe care le-o poruncisem Eu; si-au facut un vitel turnat, s-au inchinat pana la pamant inaintea lui, i-au adus jertfe si au zis: "Israele, iata dumnezeul tau care te-a scos din tara Egiptului!"

9. Domnul a zis lui Moise: "Vad ca poporul acesta este un popor incapatanat.

10. Acum, lasa-Ma; mania Mea are sa se aprinda impotriva lor: si-i voi mistui; dar pe tine te voi face stramosul unui neam mare."

11. Moise s-a rugat Domnului Dumnezeului sau si a zis: "Pentru ce sa se aprinda, Doamne, mania Ta impotriva poporului Tau, pe care l-ai scos din tara Egiptului cu mare putere si cu mana tare?

12. Pentru ce sa zica egiptenii: "Spre nenorocirea lor i-a scos, ca sa-i omoare prin munti si ca sa-i stearga de pe fata pamantului"? Intoarce-Te din iuteala maniei Tale si lasa-Te de raul acesta pe care vrei sa-l faci poporului Tau.

13. Adu-Ti aminte de Avraam, de Isaac si de Israel, robii Tai, carora le-ai spus, jurandu-Te pe Tine insuti: "Voi inmulti samanta voastra ca stelele cerului, voi da urmasilor vostri toata tara aceasta, de care am vorbit, si ei o vor stapani in veac."

14. Si Domnul S-a lasat de raul pe care spusese ca vrea sa-l faca poporului Sau.

15. Moise s-a intors si s-a coborat de pe munte, cu cele doua table ale marturiei in mana. Tablele erau scrise pe amandoua partile, pe o parte si pe alta.

16. Tablele erau lucrarea lui Dumnezeu, si scrisul era scrisul lui Dumnezeu, sapat pe table.

17. Iosua a auzit glasul poporului, care scotea strigate, si a zis lui Moise: "In tabara este un strigat de razboi!"

18. Moise a raspuns: "Strigatul aceasta nu-i nici strigat de biruitori, nici strigat de biruiti; ce aud eu este glasul unor oameni care canta!"

19. Si, pe cand se apropia de tabara, a vazut vitelul si jocurile. Moise s-a aprins de manie, a aruncat tablele din mana si le-a sfaramat de piciorul muntelui.

20. A luat vitelul, pe care-l facusera ei, si l-a ars in foc; l-a prefacut in cenusa, a presarat cenusa pe fata apei si a dat-o copiilor lui Israel s-o bea.

21. Moise a zis lui Aaron: "Ce ti-a facut poporul acesta, de ai adus asupra lui un pacat atat de mare?"

22. Aaron a raspuns: "Sa nu se aprinda de manie domnul meu! Tu singur stii ca poporul acesta este pornit la rau.

23. Ei mi-au zis: "Fa-ne un dumnezeu care sa mearga inaintea noastra; caci Moise, omul acela care ne-a scos din tara Egiptului, nu stim ce s-a facut!"

24. Eu le-am zis: "Cine are aur, sa-l scoata!" Si mi l-au dat; l-am aruncat in foc, si din el a iesit vitelul acesta."

25. Moise a vazut ca poporul era fara frau, caci Aaron il facuse sa fie fara frau, spre batjocura vrajmasilor sai;

26. s-a asezat la usa taberei si a zis: "Cine este pentru Domnul sa vina la mine!" Si toti copiii lui Levi s-au strans la el.

27. El le-a zis: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: "Fiecare din voi sa se incinga cu sabia; mergeti si strabateti tabara de la o poarta la alta, si fiecare sa omoare pe fratele, pe prietenul si pe ruda sa."

28. Copiii lui Levi au facut dupa porunca lui Moise; si aproape trei mii de oameni au pierit in ziua aceea din popor.

29. Moise a zis: "Predati-va azi in slujba Domnului, chiar cu jertfa fiului si fratelui vostru, pentru ca binecuvantarea Lui sa vina astazi peste voi!"

30. A doua zi, Moise a zis poporului: "Ati facut un pacat foarte mare. Am sa ma sui acum la Domnul: poate ca voi capata iertare pentru pacatul vostru."

31. Moise s-a intors la Domnul si a zis: "Ah! poporul acesta a facut un pacat foarte mare! Si-au facut un dumnezeu de aur.

32. Iarta-le acum pacatul! Daca nu, atunci, sterge-ma din cartea Ta, pe care ai scris-o!"

33. Domnul a zis lui Moise: "Pe cel ce a pacatuit impotriva Mea, pe acela il voi sterge din cartea Mea.

34. Du-te, dar, si du poporul unde ti-am spus. Iata, Ingerul Meu va merge inaintea ta, dar in ziua razbunarii Mele, ii voi pedepsi pentru pacatul lor!"

35. Domnul a lovit cu urgie poporul, pentru ca facuse vitelul faurit de Aaron.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***