Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 30

1. Sa faci apoi un altar pentru arderea tamaiei, si anume sa-l faci din lemn de salcam.

2. Lungimea lui sa fie de un cot, iar latimea tot de un cot; sa fie in patru colturi, si inaltimea lui sa fie de doi coti. Coarnele altarului sa fie dintr-o bucata cu el.

3. Sa-i poleiesti cu aur curat atat partea de sus, cat si peretii lui de jur imprejur si coarnele; si sa-i faci o cununa de aur de jur imprejur.

4. Dedesubtul cununii sa-i faci doua verigi de aur de amandoua laturile, in cele doua unghiuri, pentru punerea drugilor care vor sluji la ducerea lui.

5. Drugii sa-i faci din lemn de salcam si sa-i poleiesti cu aur.

6. Sa asezi altarul in fata perdelei dinauntru, care este inaintea chivotului marturiei, in fata capacului ispasirii, care este deasupra marturiei, si unde Ma voi intalni cu tine.

7. Aaron va arde pe el tamaie mirositoare; va arde tamaie in fiecare dimineata, cand va pregati candelele;

8. va arde si seara cand va aseza candelele. Astfel se va arde necurmat din partea voastra tamaie inaintea Domnului din neam in neam.

9. Sa nu aduceti pe altar altfel de tamaie, nici ardere de tot, nici jertfa de mancare si sa nu turnati pe el nicio jertfa de bautura.

10. Numai o data pe fiecare an, Aaron va face ispasire pe coarnele altarului. Ispasirea aceasta o va face o data pe an cu sangele dobitocului adus ca jertfa pentru ispasirea pacatului, printre urmasii vostri. Acesta va fi un lucru preasfant inaintea Domnului."

11. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

12. "Cand vei socoti pe copiii lui Israel si le vei face numaratoarea, fiecare din ei sa dea Domnului un dar in bani, pentru rascumpararea sufletului lui, ca sa nu fie loviti de nicio urgie, cu prilejul acestei numaratori.

13. Iata ce vor da toti cei ce vor fi cuprinsi in numaratoarea aceasta: o jumatate de siclu, dupa siclul Sfantului Locas, care este de douazeci de ghere; o jumatate de siclu va fi darul ridicat pentru Domnul.

14. Orice om cuprins in numaratoare, de la varsta de douazeci de ani in sus, va plati darul ridicat pentru Domnul.

15. Bogatul sa nu plateasca mai mult, si saracul sa nu plateasca mai putin de o jumatate de siclu, ca dar ridicat pentru Domnul, pentru rascumpararea sufletelor.

16. Sa ridici de la copiii lui Israel argintul pentru rascumparare si sa-l intrebuintezi pentru slujba Cortului intalnirii; aceasta va fi pentru copiii lui Israel o aducere aminte inaintea Domnului pentru rascumpararea sufletelor lor."

17. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

18. "Sa faci un lighean de arama, cu piciorul lui de arama, pentru spalat; sa-l asezi intre Cortul intalnirii si altar si sa torni apa in el,

19. ca sa-si spele in el Aaron si fiii lui mainile si picioarele.

20. Cand vor intra in Cortul intalnirii, se vor spala cu apa aceasta ca sa nu moara; si se vor spala si cand se vor apropia de altar ca sa faca slujba si ca sa aduca Domnului jertfe arse de foc.

21. Isi vor spala mainile si picioarele ca sa nu moara. Aceasta va fi o lege necurmata pentru Aaron, pentru fiii lui si pentru urmasii lor."

22. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

23. "Ia din cele mai bune mirodenii: cinci sute de sicli de smirna foarte curata, jumatate, adica doua sute cincizeci de sicli, de scortisoara mirositoare, doua sute cincizeci de sicli de trestie mirositoare,

24. cinci sute de sicli de casia, dupa siclul Sfantului Locas, si un hin de untdelemn de maslin.

25. Cu ele sa faci un untdelemn pentru ungerea sfanta: o amestecatura mirositoare, facuta dupa mestesugul facatorului de mir; acesta va fi untdelemnul pentru ungerea sfanta.

26. Cu el sa ungi Cortul intalnirii si chivotul marturiei,

27. masa si toate uneltele ei, sfesnicul si uneltele lui, altarul tamaierii,

28. altarul arderilor de tot cu toate uneltele lui si ligheanul cu piciorul lui.

29. Sa sfintesti aceste lucruri, si ele vor fi preasfinte; oricine se va atinge de ele va fi sfintit.

30. Sa ungi de asemenea pe Aaron si pe fiii lui si sa-i sfintesti, ca sa fie in slujba Mea ca preoti.

31. Sa vorbesti copiilor lui Israel si sa le spui: "Acesta Imi va fi untdelemnul pentru ungerea sfanta, printre urmasii vostri.

32. Sa nu se unga cu el trupul niciunui om si sa nu faceti un alt untdelemn ca el dupa aceeasi intocmire; el este sfant, si voi sa-l priviti ca sfant.

33. Oricine va face un untdelemn ca el sau va unge cu el pe altul va fi nimicit din poporul lui."

34. Domnul a zis lui Moise: "Ia mirodenii, stactie, onice mirositoare, galban si tamaie curata, in aceeasi masura.

35. Cu ele sa faci tamaie: o amestecatura mirositoare, alcatuita dupa mestesugul facatorului de mir; sa fie sarata, curata si sfanta.

36. S-o pisezi marunt si s-o pui inaintea marturiei, in Cortul intalnirii, unde Ma voi intalni cu tine. Acesta va fi pentru voi un lucru preasfant.

37. Tamaie ca aceasta, in aceeasi intocmire, sa nu va faceti, ci s-o priviti ca sfanta si pastrata pentru Domnul.

38. Oricine va face tamaie ca ea, ca s-o miroasa, va fi nimicit din poporul lui."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***