Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 29

1. Iata ce vei face pentru ca sa-i sfintesti si sa-Mi implineasca slujba de preoti: Ia un vitel si doi berbeci fara cusur.

2. Fa, cu faina aleasa de grau, niste azime, turte nedospite, framantate cu untdelemn, si placinte nedospite, stropite cu untdelemn.

3. Sa le pui intr-un cos si sa le aduci impreuna cu vitelul si cei doi berbeci.

4. Sa aduci apoi pe Aaron si pe fiii lui la usa Cortului intalnirii si sa-i speli cu apa.

5. Sa iei vesmintele; sa imbraci pe Aaron cu tunica, cu mantia efodului, cu efodul si cu pieptarul, si sa-l incingi cu braul efodului.

6. Sa-i pui mitra pe cap, si pe mitra sa pui tabla sfinteniei.

7. Sa iei untdelemnul pentru ungere, sa i-l torni pe cap, si sa-l ungi.

8. Sa aduci apoi pe fiii lui si sa-i imbraci cu tunicile.

9. Sa incingi pe Aaron si pe fiii lui cu un brau si sa pui scufiile pe capetele fiilor lui Aaron. Preotia va fi a lor printr-o lege vesnica. Astfel sa inchini pe Aaron si pe fiii lui in slujba Mea.

10. Sa aduci vitelul inaintea Cortului intalnirii, si Aaron si fiii lui sa-si puna mainile pe capul vitelului.

11. Sa injunghii vitelul inaintea Domnului, la usa Cortului intalnirii.

12. Sa iei cu degetul tau din sangele vitelului, sa pui pe coarnele altarului, iar celalalt sange sa-l versi la picioarele altarului.

13. Sa iei toata grasimea care acopera maruntaiele si prapurul ficatului, cei doi rinichi cu grasimea care-i acopera, si sa le arzi pe altar.

14. Dar carnea vitelului, pielea si balega lui sa le arzi in foc, afara din tabara: aceasta este o jertfa pentru pacat.

15. Sa iei pe unul din cei doi berbeci; si Aaron si fiii lui sa-si puna mainile pe capul berbecului.

16. Sa injunghii berbecul; sa-i iei sangele si sa-l stropesti pe altar, de jur imprejur.

17. Apoi sa tai berbecul in bucati si sa-i speli maruntaiele si picioarele, si sa le pui langa celelalte bucati si langa capul lui.

18. Berbecul sa-l arzi de tot pe altar; aceasta este o ardere de tot pentru Domnul, este o jertfa mistuita de foc, de un miros placut Domnului.

19. Sa iei apoi pe celalalt berbec; si Aaron si fiii lui sa-si puna mainile pe capul berbecului.

20. Sa injunghii berbecul; sa iei din sangele lui, sa pui pe varful urechii drepte a lui Aaron si pe varful urechii drepte a fiilor lui, pe degetul cel mare al mainii lor drepte si pe degetul cel mare al piciorului lor drept, iar celalalt sange sa-l stropesti pe altar, de jur imprejur.

21. Sa iei din sangele de pe altar si din untdelemnul pentru ungere si sa stropesti pe Aaron si vesmintele lui, pe fiii lui si vesmintele lor. Astfel vor fi inchinati, Aaron si vesmintele lui, fiii lui si vesmintele lor, in slujba Domnului.

22. Sa iei apoi grasimea berbecului, coada, grasimea care acopera maruntaiele, prapurul ficatului, cei doi rinichi, cu grasimea care-i acopera, si spata dreapta, caci acesta este un berbec de inchinare in slujba Domnului;

23. din cos sa iei din azimele, puse inaintea Domnului, o turta de paine, o turta cu untdelemn si o placinta.

24. Toate acestea sa le pui in mainile lui Aaron si in mainile fiilor lui, si sa le legeni intr-o parte si intr-alta, ca un dar leganat inaintea Domnului.

25. Sa le iei apoi din mainile lor si sa le arzi pe altar, deasupra arderii de tot; aceasta este o jertfa mistuita de foc inaintea Domnului, de un miros placut Domnului.

26. Sa iei si pieptul berbecului care va sluji la inchinarea lui Aaron in slujba Domnului si sa-l legeni intr-o parte si in alta, ca un dar leganat inaintea Domnului: aceasta va fi partea ta.

27. Sa sfintesti pieptul leganat si spata ridicata din berbecul care va sluji la inchinarea lui Aaron si a fiilor lui in slujba Domnului, pieptul leganandu-l intr-o parte si intr-alta, spata infatisand-o inaintea Domnului prin ridicare.

28. Ele vor fi ale lui Aaron si ale fiilor lui, printr-o lege vesnica, pe care o vor tine copiii lui Israel; caci este o jertfa adusa prin ridicare; si, in jertfele de multumire ale copiilor lui Israel, jertfa adusa prin ridicare va fi a Domnului.

29. Vesmintele sfinte ale lui Aaron vor fi dupa el ale fiilor lui, care le vor pune cand vor fi unsi si cand vor fi inchinati in slujba.

30. Vor fi purtate timp de sapte zile de acela din fiii lui care ii va urma in slujba preotiei si care va intra in Cortul intalnirii ca sa faca slujba in Sfantul Locas.

31. Sa iei apoi berbecul pentru inchinarea in slujba Domnului si sa pui sa-i fiarba carnea intr-un loc sfant.

32. Aaron si fiii lui sa manance, la usa Cortului intalnirii, carnea berbecului si painea din cos.

33. Sa manance astfel tot ce a slujit la facerea ispasirii, ca sa fie inchinati in slujba si sfintiti; nimeni altul sa nu manance din ele, caci sunt lucruri sfinte.

34. Daca va ramane ceva din carnea intrebuintata pentru inchinarea in slujba si din paine pana dimineata, sa arzi in foc ce va ramane; sa nu se manance, caci este un lucru sfant.

35. Sa urmezi, cu privire la Aaron si la fiii lui, toate poruncile pe care ti le-am dat. In sapte zile sa-i inchini in slujba.

36. In fiecare zi sa mai aduci un vitel ca jertfa pentru pacat, pentru ispasire; sa cureti altarul, facand ispasirea aceasta, si sa-l ungi ca sa-l sfintesti.

37. Timp de sapte zile sa faci ispasire pentru altar si sa-l sfintesti; si astfel altarul va fi preasfant, si oricine se va atinge de altar va fi sfintit.

38. Iata ce sa jertfesti pe altar: doi miei de un an, in fiecare zi, necurmat.

39. Un miel sa-l jertfesti dimineata, iar celalalt miel seara.

40. Impreuna cu cel dintai miel, sa aduci a zecea parte dintr-o efa de floare de faina framantata intr-un sfert de hin de untdelemn de masline fara drojdii si o jertfa de bautura de un sfert de hin de vin.

41. Pe al doilea miel sa-l jertfesti seara si sa aduci impreuna cu el o jertfa de mancare si o jertfa de bautura, ca cele de dimineata; aceasta este o jertfa mistuita de foc, de un miros placut Domnului.

42. Aceasta este arderea de tot necurmata care va fi adusa de urmasii vostri la usa Cortului intalnirii, inaintea Domnului; acolo Ma voi intalni cu voi si iti voi vorbi.

43. Acolo Ma voi intalni cu copiii lui Israel, si locul acela va fi sfintit de slava Mea.

44. Voi sfinti Cortul intalnirii si altarul; voi sfinti pe Aaron si pe fiii lui ca sa fie in slujba Mea ca preoti.

45. Eu voi locui in mijlocul copiilor lui Israel si voi fi Dumnezeul lor.

46. Ei vor cunoaste ca Eu sunt Domnul Dumnezeul lor care i-am scos din tara Egiptului ca sa locuiesc in mijlocul lor. Eu sunt Domnul Dumnezeul lor.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***