Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 28

1. Apropie de tine pe fratele tau, Aaron, si pe fiii sai, si ia-i dintre copiii lui Israel si pune-i deoparte in slujba Mea ca preoti: pe Aaron si pe fiii lui Aaron: Nadab, Abihu, Eleazar si Itamar.

2. Fratelui tau, Aaron, sa-i faci haine sfinte, ca sa-i slujeasca de cinste si podoaba.

3. Vorbeste cu toti cei destoinici, carora le-am dat un duh de pricepere, sa faca vesmintele lui Aaron, ca sa fie sfintit si sa-Mi implineasca slujba de preot.

4. Iata vesmintele pe care le vor face: un pieptar, un efod, o mantie, o tunica lucrata la gherghef, o mitra si un brau. Sa faca fratelui tau, Aaron, si fiilor sai vesminte sfinte, ca sa-Mi implineasca slujba de preot.

5. Sa intrebuinteze aur, materii vopsite in albastru, in purpuriu, in caramiziu si in subtire.

6. Efodul sa-l faca de aur, de fir albastru, purpuriu si caramiziu si de in subtire rasucit; sa fie lucrat cu maiestrie.

7. Sa aiba doi umerari uniti cu el; la cele doua capete ale lui, sa fie legat de ei.

8. Braul sa fie de aceeasi lucratura ca efodul si prins pe el; sa fie de aur, de fir albastru, purpuriu si caramiziu si de in subtire rasucit.

9. Sa iei apoi doua pietre de onix si sa sapi pe ele numele fiilor lui Israel:

10. sase din numele lor pe o piatra, si alte sase pe a doua piatra, dupa sirul nasterilor.

11. Pe cele doua pietre sa sapi numele fiilor lui Israel, cum se face sapatura pe pietre si pe peceti; sa le legi intr-o ferecatura de aur.

12. Amandoua aceste pietre sa le pui pe umerarii efodului, ca aducere aminte de fiii lui Israel; si Aaron le va purta numele inaintea Domnului, pe cei doi umeri ai lui, ca aducere aminte de ei.

13. Sa faci apoi niste ferecaturi de aur

14. si doua lantisoare de aur curat, pe care sa le impletesti in chip de sfori; si lanturile acestea, impletite astfel, sa le pui in ferecaturi.

15. Sa faci apoi pieptarul judecatii, lucrat cu maiestrie; sa-l faci din aceeasi lucratura ca efodul; sa-l faci de aur, de fir albastru, purpuriu si caramiziu si de in subtire rasucit.

16. Sa fie in patru colturi si indoit; lungimea lui sa fie de o palma, si latimea tot de o palma.

17. In el sa tesi o tesatura de pietre, si anume patru randuri de pietre: in randul intai: un sardonix, un topaz si un smarald;

18. in al doilea rand: un rubin, un safir si un diamant;

19. in al treilea rand: un opal, un agat si un ametist;

20. in al patrulea rand: un crisolit, un onix si un jasp. Aceste pietre sa fie legate in ferecatura lor de aur.

21. Sa fie douasprezece, dupa numele fiilor lui Israel, sapate ca niste peceti, fiecare cu numele uneia din cele douasprezece semintii.

22. Pentru pieptar sa faci niste lantisoare de aur curat, impletite ca niste sfori.

23. Sa faci pentru pieptar doua verigi de aur, si aceste doua verigi de aur sa le pui la cele doua capete ale pieptarului.

24. Cele doua lanturi de aur impletite sa le prinzi de cele doua verigi de la cele doua capete ale pieptarului.

25. Iar celelalte doua capete ale celor doua lanturi impletite sa le prinzi de cele doua ferecaturi si sa le pui peste umerarii efodului, in partea dinainte.

26. Sa mai faci doua verigi de aur si sa le pui la celelalte doua capete de jos ale pieptarului, pe marginea dinauntru care este indreptata spre efod.

27. Si sa mai faci alte doua verigi de aur, pe care sa le pui jos la cei doi umerari ai efodului pe partea dinainte a lui, tocmai acolo unde se imbuca efodul cu umerarii, deasupra braului efodului.

28. Pieptarul cu verigile lui sa-l lege de verigile efodului cu o sfoara albastra, pentru ca pieptarul sa stea teapan deasupra braului efodului si sa nu poata sa se miste de pe efod.

29. Cand va intra Aaron in Sfantul Locas, va purta pe inima lui numele fiilor lui Israel, sapate pe pieptarul judecatii, ca sa pastreze intotdeauna aducerea aminte de ei inaintea Domnului.

30. Sa pui in pieptarul judecatii Urim si Tumim, care sa fie pe inima lui Aaron, cand se va infatisa el inaintea Domnului. Astfel, Aaron va purta necurmat pe inima lui judecata copiilor lui Israel, cand se va infatisa inaintea Domnului.

31. Mantia de sub efod s-o faci intreaga de materie albastra.

32. La mijloc, sa aiba o gura pentru intrarea capului; si gura aceasta sa aiba de jur imprejur o tivitura tesuta, ca gura unei platose, ca sa nu se rupa.

33. Pe margine, de jur imprejurul tiviturii, sa pui niste rodii de culoare albastra, purpurie si caramizie, presarate cu clopotei de aur:

34. un clopotel de aur si o rodie, un clopotel de aur si o rodie, pe toata marginea mantiei, de jur imprejur.

35. Aaron se va imbraca cu ea ca sa faca slujba; cand va intra in Locasul Sfant inaintea Domnului si cand va iesi din el, se va auzi sunetul clopoteilor, asa ca el nu va muri.

36. Sa faci si o tabla de aur curat si sa sapi pe ea, cum se sapa pe o pecete: "Sfintenie Domnului".

37. S-o legi cu o sfoara albastra de mitra, in partea dinainte a mitrei.

38. Ea sa fie pe fruntea lui Aaron; si Aaron va purta faradelegile savarsite de copiii lui Israel cand isi aduc toate darurile lor sfinte; ea va fi necurmat pe fruntea lui inaintea Domnului, pentru ca ei sa fie placuti inaintea Lui.

39. Tunica s-o faci de in subtire; sa faci o mitra de in subtire si sa faci un brau lucrat la gherghef.

40. Fiilor lui Aaron sa le faci tunici, sa le faci braie si sa le faci scufii, spre cinste si podoaba.

41. Sa imbraci cu ele pe fratele tau, Aaron, si pe fiii lui impreuna cu el. Sai ungi, sa-i inchini in slujba, sa-i sfintesti si-Mi vor sluji ca preoti.

42. Fa-le izmene de in ca sa-si acopere goliciunea, de la brau pana la glezne.

43. Aaron si fiii lui le vor purta cand vor intra in Cortul intalnirii sau cand se vor apropia de altar ca sa faca slujba in Locasul Sfant; astfel ei nu se vor face vinovati si nu vor muri. Aceasta este o lege vesnica pentru Aaron si pentru urmasii lui dupa el.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***