Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 26

1. Cortul sa-l faci din zece covoare de in subtire rasucit si din materii vopsite in albastru, purpuriu si caramiziu; pe el sa faci heruvimi lucrati cu maiestrie.

2. Lungimea unui covor sa fie de douazeci si opt de coti, iar latimea unui covor sa fie de patru coti; toate covoarele sa aiba aceeasi masura.

3. Cinci din aceste covoare sa fie prinse impreuna, iar celelalte cinci covoare sa fie de asemenea prinse impreuna.

4. La marginea covorului cu care se sfarseste cea dintai impreunare de covoare, sa faci niste cheotori albastre; tot asa sa faci si la marginea covorului cu care se sfarseste a doua impreunare de covoare.

5. La cel dintai covor sa faci cincizeci de cheotori, iar la marginea covorului cu care se sfarseste a doua impreunare de covoare sa faci tot cincizeci de cheotori. Cheotorile acestea sa se potriveasca unele cu altele si sa vina fata in fata.

6. Apoi sa faci cincizeci de copci de aur, si cu copcile acestea sa prinzi covoarele unul de altul, asa incat Cortul sa alcatuiasca un intreg.

7. Sa mai faci niste covoare de par de capra, ca sa slujeasca de acoperis peste Cort; sa faci unsprezece covoare de acestea.

8. Lungimea fiecarui covor sa fie de treizeci de coti, si latimea fiecarui covor sa fie de patru coti; toate cele unsprezece covoare sa aiba aceeasi masura.

9. Pe cinci din aceste covoare sa le legi impreuna deosebit, si pe celelalte sase deosebit, iar pe al saselea covor sa-l indoie in fata Cortului.

10. Sa pui apoi cincizeci de cheotori la marginea covorului cu care se sfarseste cea dintai impreunare de covoare si cincizeci de cheotori la marginea covorului cu care se sfarseste a doua impreunare de covoare.

11. Sa faci cincizeci de copci de arama si sa pui copcile in cheotori. Sa impreunezi astfel acoperisul Cortului, asa incat sa alcatuiasca un intreg.

12. Fiindca va mai trece ceva din covoarele acoperisului Cortului, jumatate din ce trece dintr-un covor sa acopere partea dinapoi a Cortului;

13. iar ce mai trece din lungimea celorlalte covoare ale acoperisului Cortului sa cada cate un cot de o parte si un cot de cealalta parte, peste cele doua laturi ale Cortului, asa incat sa le acopere.

14. Sa mai faci apoi pentru acoperisul Cortului o invelitoare de piei de berbeci vopsite in rosu, si peste ea o invelitoare de piei de vitel de mare.

15. Apoi sa faci niste scanduri pentru Cort; scandurile acestea sa fie de lemn de salcam, puse in picioare.

16. Lungimea fiecarei scanduri sa fie de zece coti, si latimea fiecarei scanduri sa fie de un cot si jumatate.

17. Fiecare scandura sa aiba doua urechi unite una cu alta; asa sa faci la toate scandurile Cortului.

18. Sa faci douazeci de scanduri pentru Cort, inspre latura de miazazi.

19. Sub cele douazeci de scanduri, sa pui patruzeci de picioare de argint, cate doua picioare sub fiecare scandura pentru cele doua urechi ale ei.

20. Pentru a doua latura a Cortului, latura de miazanoapte, de asemenea sa faci douazeci de scanduri,

21. impreuna cu cele patruzeci de picioare de argint ale lor: cate doua picioare sub fiecare scandura.

22. Pentru fundul Cortului, inspre latura de apus, sa faci sase scanduri.

23. Sa mai faci doua scanduri pentru unghiurile din fundul Cortului;

24. sa fie cate doua la un loc, incepand de jos, si bine legate la varf cu un cerc; amandoua aceste scanduri, care sunt puse in cele doua unghiuri, sa fie la fel.

25. Vor fi astfel opt scanduri, cu picioarele lor de argint, adica saisprezece picioare, cate doua picioare sub fiecare scandura.

26. Sa faci apoi cinci drugi de lemn de salcam pentru scandurile uneia din partile Cortului,

27. cinci drugi pentru scandurile din a doua parte a Cortului si cinci drugi pentru scandurile din partea din fundul Cortului dinspre apus.

28. Drugul de la mijloc sa ajunga de la un capat pana la celalalt al scandurilor.

29. Sa poleiesti scandurile cu aur, si verigile in care vor intra drugii sa le faci de aur, iar drugii sa-i poleiesti tot cu aur.

30. Cortul sa-l faci dupa chipul care ti s-a aratat pe munte.

31. Sa faci apoi o perdea albastra, purpurie si caramizie si de in subtire rasucit; sa fie lucrata cu maiestrie si sa aiba pe ea heruvimi.

32. S-o prinzi de patru stalpi de salcam poleiti cu aur; stalpii acestia sa aiba niste carlige de aur si sa stea pe patru picioare de argint.

33. Sa atarni perdeaua de copci, si in dosul perdelei sa vari chivotul marturiei: perdeaua sa faca despartirea intre Locul Sfant si Locul Preasfant.

34. Sa pui capacul ispasirii pe chivotul marturiei, in Locul Preasfant.

35. Masa s-o pui dincoace de perdea, si sfesnicul in fata mesei, in partea dinspre miazazi a Cortului; iar masa s-o pui inspre partea de miazanoapte.

36. La intrarea Cortului sa mai faci o perdea albastra, purpurie si caramizie si de in subtire rasucit; aceasta sa fie o lucrare de cusatura la gherghef.

37. Pentru perdeaua aceasta sa faci cinci stalpi de salcam si sa-i imbraci cu aur; stalpii acestia sa aiba carlige de aur si sa torni pentru ei cinci picioare de arama.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***