Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 23

1. Sa nu raspandesti zvonuri neadevarate. Sa nu te unesti cu cel rau, ca sa faci o marturisire mincinoasa pentru el.

2. Sa nu te iei dupa multime ca sa faci rau; si la judecata sa nu marturisesti trecand de partea celor multi, ca sa abati dreptatea.

3. Sa nu partinesti pe sarac la judecata.

4. Daca intalnesti boul vrajmasului tau sau magarul lui ratacit, sa i-l aduci acasa.

5. Daca vezi magarul vrajmasului tau cazut sub povara lui, sa nu treci pe langa el, ci sa-i ajuti sa ia povara de pe magar.

6. La judecata, sa nu te atingi de dreptul saracului.

7. Fereste-te de o invinuire nedreapta si sa nu omori pe cel nevinovat si pe cel drept; caci nu voi ierta pe cel vinovat.

8. Sa nu primesti daruri; caci darurile orbesc pe cei ce au ochii deschisi si sucesc hotararile celor drepti.

9. Sa nu asupresti pe strain; stiti ce simte strainul, caci si voi ati fost straini in tara Egiptului.

10. Timp de sase ani sa semeni pamantul si sa-i strangi rodul.

11. Dar in al saptelea, sa-i dai ragaz si sa-l lasi sa se odihneasca; din rodul lui sa manance saracii poporului tau, iar ce va mai ramane, sa manance fiarele de pe camp. Tot asa sa faci cu via si maslinii tai.

12. Timp de sase zile, sa-ti faci lucrul. Dar in ziua a saptea sa te odihnesti, pentru ca boul si magarul tau sa aiba odihna, pentru ca fiul roabei tale si strainul sa aiba ragaz si sa rasufle.

13. Sa paziti tot ce v-am spus si sa nu rostiti numele altor dumnezei: numele lor sa nu se auda iesind din gura voastra.

14. De trei ori pe an, sa praznuiesti sarbatori in cinstea Mea.

15. Sa tii sarbatoarea Azimelor; timp de sapte zile, la vremea hotarata, in luna spicelor, sa mananci azime, cum ti-am poruncit; caci in luna aceasta ai iesit din Egipt; si sa nu vii cu mainile goale inaintea Mea.

16. Sa tii sarbatoarea secerisului, a celor dintai roade din munca ta, din ceea ce vei semana pe camp; si sa tii sarbatoarea strangerii roadelor, la sfarsitul anului, cand vei strange de pe camp rodul muncii tale.

17. De trei ori pe an toata partea barbateasca sa se infatiseze inaintea Domnului Dumnezeu.

18. Sa n-aduci cu paine dospita sangele jertfei Mele; si grasimea praznicului Meu sa nu ramana toata noaptea pana dimineata.

19. Sa aduci in Casa Domnului Dumnezeului tau parga celor dintai roade ale pamantului. Sa nu fierbi un ied in laptele mamei lui.

20. Iata, Eu trimit un Inger inaintea ta, ca sa te ocroteasca pe drum si sa te duca in locul pe care l-am pregatit.

21. Fii cu ochii in patru inaintea Lui si asculta glasul Lui; sa nu te impotrivesti Lui, pentru ca nu va va ierta pacatele, caci Numele Meu este in El.

22. Dar daca vei asculta glasul Lui si daca vei face tot ce-ti voi spune, Eu voi fi vrajmasul vrajmasilor tai si potrivnicul potrivnicilor tai.

23. Ingerul Meu va merge inaintea ta si te va duce la amoriti, hetiti, fereziti, canaaniti, heviti si iebusiti, si-i voi nimici.

24. Sa nu te inchini inaintea dumnezeilor lor si sa nu le slujesti; sa nu te iei dupa popoarele acestea, in purtarea lor, ci sa le nimicesti cu desavarsire si sa le darami capistile.

25. Voi sa slujiti Domnului Dumnezeului vostru, si El va va binecuvanta painea si apele, si voi indeparta boala din mijlocul tau.

26. Nu va fi in tara ta nici femeie care sa-si lepede copilul, nici femeie stearpa. Numarul zilelor tale il voi face sa fie deplin.

27. Voi trimite groaza Mea inaintea ta, voi pune pe fuga pe toate popoarele la care vei ajunge si voi face ca toti vrajmasii tai sa dea dosul inaintea ta.

28. Voi trimite viespii bondaresti inaintea ta si vor izgoni dinaintea ta pe heviti, canaaniti si hetiti.

29. Nu-i voi izgoni intr-un singur an dinaintea ta, pentru ca tara sa n-ajunga un pustiu si sa nu se inmulteasca impotriva ta fiarele de pe camp.

30. Ci le voi izgoni incetul cu incetul dinaintea ta, pana vei creste la numar si vei putea sa intri in stapanirea tarii.

31. Iti voi intinde hotarele de la Marea Rosie pana la marea filistenilor, si de la pustiu pana la Rau. Caci voi da in mainile voastre pe locuitorii tarii si-i vei izgoni dinaintea ta.

32. Sa nu faci legamant cu ei, nici cu dumnezeii lor.

33. Ei sa nu locuiasca in tara ta, ca sa nu te faca sa pacatuiesti impotriva Mea; caci atunci ai sluji dumnezeilor lor, si aceasta ar fi o cursa pentru tine."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***