Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 21

1. "Iata legile pe care le vei pune inaintea lor.

2. Daca vei cumpara un rob evreu, sa slujeasca sase ani ca rob; dar in al saptelea sa iasa slobod, fara sa plateasca nimic ca despagubire.

3. Daca a intrat singur, sa iasa singur; daca era insurat, sa iasa si nevasta sa impreuna cu el.

4. Daca stapanul lui i-a dat o nevasta, si a avut fii si fiice cu ea, nevasta si copiii sa fie ai stapanului lui, iar el sa iasa singur.

5. Daca robul va zice: "Eu iubesc pe stapanul meu, pe nevasta mea si copiii mei, si nu vreau sa ies slobod",

6. atunci stapanul lui sa-l duca inaintea lui Dumnezeu, sa-l apropie de usa sau de stalpul usii, si stapanul lui sa-i gaureasca urechea cu o sula, si robul sa ramana pentru totdeauna in slujba lui.

7. Daca un om isi va vinde fata ca roaba, ea sa nu iasa cum ies robii.

8. Daca nu va placea stapanului ei, care o luase de nevasta, el sa-i inlesneasca rascumpararea; dar nu va avea dreptul s-o vanda unor straini, daca nu-si va tine cuvantul.

9. Daca o da de nevasta fiului sau, sa se poarte cu ea dupa dreptul fiicelor.

10. Daca-i va lua o alta nevasta, nu va scadea nimic pentru cea dintai din hrana, din imbracaminte si din dreptul ei de sotie.

11. Daca nu-i face aceste trei lucruri, ea va putea iesi, fara nicio despagubire, fara sa dea bani.

12. Cine va lovi pe altul cu o lovitura de moarte sa fie pedepsit cu moartea.

13. Daca nu i-a intins laturi si daca Dumnezeu l-a facut sa-i cada in mana, iti voi hotari un loc unde va putea sa fuga.

14. Dar daca lucreaza cineva cu rautate impotriva aproapelui sau, folosindu-se de viclenie ca sa-l omoare, chiar si de la altarul Meu sa-l smulgi, ca sa fie omorat.

15. Cine va lovi pe tatal sau sau pe mama sa sa fie pedepsit cu moartea.

16. Cine va fura un om si-l va vinde sau il va tine in mainile lui sa fie pedepsit cu moartea.

17. Cine va blestema pe tatal sau sau pe mama sa, sa fie pedepsit cu moartea.

18. Daca se vor certa doi oameni, si unul din ei va lovi pe celalalt cu o piatra sau cu pumnul, fara sa-i pricinuiasca moartea, dar silindu-l sa stea in pat,

19. cel ce l-a lovit sa nu fie pedepsit, daca celalalt se va scula si se va plimba afara, sprijinit pe un toiag. Numai sa-l despagubeasca pentru incetarea lucrului lui si sa-l ingrijeasca pana la vindecare.

20. Daca un om va lovi cu batul pe robul sau, fie barbat, fie femeie, si robul moare sub mana lui, stapanul sa fie pedepsit.

21. Dar daca mai traieste o zi sau doua, stapanul sa nu fie pedepsit; caci este argintul lui.

22. Daca se cearta doi oameni si lovesc pe o femeie insarcinata si o fac doar sa nasca inainte de vreme, fara alta nenorocire, sa fie pedepsiti cu o gloaba, pusa de barbatul femeii, si pe care o vor plati dupa hotararea judecatorilor.

23. Dar daca se intampla o nenorocire, vei da viata pentru viata,

24. ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mana pentru mana, picior pentru picior,

25. arsura pentru arsura, rana pentru rana, vanataie pentru vanataie.

26. Daca un om loveste ochiul robului sau, fie barbat, fie femeie, si-l face sa-si piarda ochiul, sa-i dea drumul, ca despagubire pentru ochiul lui.

27. Si daca face sa cada un dinte robului sau, fie barbat, fie femeie, ca despagubire pentru dintele lui, sa-i dea drumul.

28. Daca un bou va impunge si va omori pe un barbat sau pe o femeie, boul sa fie ucis cu pietre, carnea sa nu i se manance, iar stapanul boului sa nu fie pedepsit.

29. Dar daca boul avea obicei mai inainte sa impunga, si stapanul fusese instiintat de lucrul acesta, si nu l-a inchis, boul sa fie ucis cu pietre, daca va ucide un barbat sau o femeie, si stapanul lui sa fie pedepsit cu moartea.

30. Daca i se pune stapanului un pret pentru rascumpararea vietii lui, va plati tot ce i se va cere.

31. Cand boul va impunge pe un baiat sau pe o fata, i se va face dupa legea aceasta;

32. dar daca boul impunge pe un rob, fie barbat, fie femeie, sa se dea trei sicli de argint stapanului robului, si boul sa fie ucis cu pietre.

33. Daca un om descopera o groapa, sau daca un om sapa o groapa si n-o acopera, si cade in ea un bou sau un magar,

34. stapanul gropii sa plateasca stapanului lor pretul vitei in argint, iar vita moarta sa fie a lui.

35. Daca boul unui om impunge boul unui alt om, si boul acesta moare, vor vinde boul cel viu si pretul lui il vor imparti; vor imparti si boul mort.

36. Dar daca se stia ca boul avea obicei mai inainte sa impunga, si stapanul lui nu l-a inchis, stapanul acesta sa dea bou pentru bou, iar boul cel mort sa-l ia el.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***