Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 19

1. In luna a treia dupa iesirea lor din tara Egiptului, copiii lui Israel au ajuns in ziua aceea in pustiul Sinai.

2. Dupa ce au plecat de la Refidim, au ajuns in pustiul Sinai si au tabarat in pustiu. Israel a tabarat acolo, in fata muntelui.

3. Moise s-a suit la Dumnezeu. Si Domnul l-a chemat de pe munte, zicand: "Asa sa vorbesti casei lui Iacov si sa spui copiilor lui Israel:

4. "Ati vazut ce am facut Egiptului si cum v-am purtat pe aripi de vultur si v-am adus aici la Mine.

5. Acum, daca veti asculta glasul Meu si daca veti pazi legamantul Meu, veti fi ai Mei dintre toate popoarele, caci tot pamantul este al Meu;

6. Imi veti fi o imparatie de preoti si un neam sfant. Acestea sunt cuvintele pe care le vei spune copiilor lui Israel."

7. Moise a venit de a chemat pe batranii poporului si le-a pus inainte toate cuvintele acestea, cum ii poruncise Domnul.

8. Tot poporul a raspuns: "Vom face tot ce a zis Domnul!" Moise a spus Domnului cuvintele poporului.

9. Si Domnul a zis lui Moise: "Iata, voi veni la tine intr-un nor gros, pentru ca sa auda poporul cand iti voi vorbi si sa aiba intotdeauna incredere in tine." Moise a spus Domnului cuvintele poporului.

10. Si Domnul a zis lui Moise: "Du-te la popor, sfinteste-i, azi si maine, si pune-i sa-si spele hainele.

11. Sa fie gata pentru a treia zi; caci a treia zi Domnul Se va cobori, in fata intregului popor, pe muntele Sinai.

12. Sa hotarasti poporului anumite margini de jur imprejur si sa spui: "Sa nu cumva sa va suiti pe munte sau sa va atingeti de poalele lui. Oricine se va atinge de munte va fi pedepsit cu moartea.

13. Nicio mana sa nu se atinga de el; ci pe oricine se va atinge sa-l omoare cu pietre sau sa-l strapunga cu sageti: dobitoc sau om, nu va trai." Cand va suna trambita, ei vor inainta spre munte."

14. Moise s-a coborat de pe munte la popor: a sfintit poporul, si ei si-au spalat hainele.

15. Si a zis poporului: "Fiti gata in trei zile; sa nu va apropiati de vreo femeie."

16. A treia zi dimineata, au fost tunete, fulgere si un nor gros pe munte; trambita rasuna cu putere, si tot poporul din tabara a fost apucat de spaima.

17. Moise a scos poporul din tabara, spre intampinarea lui Dumnezeu, si s-au asezat la poalele muntelui.

18. Muntele Sinai era tot numai fum, pentru ca Domnul Se coborase pe el in mijlocul focului. Fumul acesta se inalta ca fumul unui cuptor, si tot muntele se cutremura cu putere.

19. Trambita rasuna tot mai puternic. Moise vorbea, si Dumnezeu ii raspundea cu glas tare.

20. Domnul S-a coborat pe muntele Sinai, si anume pe varful muntelui. Domnul a chemat pe Moise pe varful muntelui. Si Moise s-a suit sus.

21. Domnul a zis lui Moise: "Coboara-te si porunceste poporului cu tot dinadinsul sa nu dea buzna spre Domnul, ca sa se uite, pentru ca nu cumva sa piara un mare numar dintre ei.

22. Preotii, care se apropie de Domnul, sa se sfinteasca si ei, ca nu cumva sa-i loveasca Domnul cu moartea."

23. Moise a zis Domnului: "Poporul nu va putea sa se suie pe muntele Sinai, caci ne-ai oprit cu tot dinadinsul, zicand: "Hotaraste anumite margini in jurul muntelui si sfinteste-l."

24. Domnul i-a zis: "Du-te, coboara-te si suie-te apoi iarasi cu Aaron; dar preotii si poporul sa nu dea buzna sa se suie la Domnul, ca nu cumva sa-i loveasca cu moartea."

25. Moise s-a coborat la popor si i-a spus aceste lucruri.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***