Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 18

1. Ietro, preotul Madianului, socrul lui Moise, a aflat tot ce facuse Dumnezeu pentru Moise si poporul Sau, Israel; a aflat ca Domnul scosese pe Israel din Egipt.

2. Ietro, socrul lui Moise, a luat pe Sefora, nevasta lui Moise, care fusese trimisa acasa.

3. A luat si pe cei doi fii ai Seforei; unul se numea Ghersom caci Moise zisese: "Locuiesc ca strain intr-o tara straina,"

4. iar celalalt se numea Eliezer caci zisese: "Dumnezeul tatalui meu mi-a ajutat si m-a scapat de sabia lui faraon."

5. Ietro, socrul lui Moise, a venit cu fiii si nevasta lui Moise in pustiu unde tabara el, la muntele lui Dumnezeu.

6. A trimis vorba lui Moise sa-i spuna: "Eu, socrul tau, Ietro, vin la tine cu nevasta ta si cu cei doi fii ai tai."

7. Moise a iesit inaintea socrului sau, s-a aruncat cu fata la pamant, si l-a sarutat. S-au intrebat unul pe altul de sanatate si au intrat in cortul lui Moise.

8. Moise a istorisit socrului sau tot ce facuse Domnul impotriva lui faraon si impotriva Egiptului, din pricina lui Israel, toate suferintele care venisera peste ei pe drum si cum ii izbavise Domnul din ele.

9. Ietro s-a bucurat pentru tot binele pe care-l facuse Domnul lui Israel si pentru ca-l izbavise din mana egiptenilor.

10. Si Ietro a zis: "Binecuvantat sa fie Domnul, care v-a izbavit din mana egiptenilor si din mana lui faraon, El, care a izbavit poporul din mana egiptenilor!

11. Cunosc acum ca Domnul este mai mare decat toti dumnezeii; caci in lucrul in care s-au purtat cu trufie, El a fost mai presus de ei."

12. Ietro, socrul lui Moise, a adus lui Dumnezeu o ardere de tot si o jertfa de mancare. Aaron si toti batranii lui Israel au venit si au luat parte la masa cu socrul lui Moise, inaintea lui Dumnezeu.

13. A doua zi, Moise s-a asezat sa judece poporul; si poporul a stat inaintea lui de dimineata pana seara.

14. Socrul lui Moise a vazut tot ce facea el pentru popor, si a zis: "Ce faci tu acolo cu poporul acela? De ce stai singur, si tot poporul sta inaintea ta, de dimineata pana seara?"

15. Moise a raspuns socrului sau: "Poporul vine la mine ca sa ceara sfat lui Dumnezeu.

16. Cand au vreo treaba, vin la mine; eu judec intre ei si fac cunoscut poruncile lui Dumnezeu si legile Lui."

17. Socrul lui Moise i-a zis: "Ce faci tu nu este bine.

18. Te istovesti singur si vei istovi si poporul acesta, care este cu tine; caci lucrul este mai presus de puterile tale si nu-l vei putea face singur.

19. Acum asculta glasul meu; am sa-ti dau un sfat, si Dumnezeu va fi cu tine! Fii talmaciul poporului inaintea lui Dumnezeu si du pricinile inaintea lui Dumnezeu.

20. Invata-i poruncile si legile; si arata-le calea pe care trebuie s-o urmeze si ce trebuie sa faca.

21. Alege din tot poporul oameni destoinici, tematori de Dumnezeu, oameni de incredere, vrajmasi ai lacomiei; pune-i peste popor drept capetenii peste o mie, capetenii peste o suta, capetenii peste cincizeci si capetenii peste zece.

22. Ei sa judece poporul in tot timpul; sa aduca inaintea ta toate pricinile insemnate, iar pricinile cele mai mici sa le judece ei insisi. In felul acesta iti vei usura sarcina, caci o vor purta si ei impreuna cu tine.

23. Daca vei face lucrul acesta si daca Dumnezeu iti va porunci asa, vei putea face fata lucrurilor, si tot poporul acesta va ajunge fericit la locul lui."

24. Moise a ascultat sfatul socrului sau si a facut tot ce spusese el.

25. Moise a ales oameni destoinici din tot Israelul si i-a pus capetenii ale poporului, capetenii peste o mie, capetenii peste o suta, capetenii peste cincizeci si capetenii peste zece.

26. Ei judecau poporul in tot timpul; aduceau inaintea lui Moise pricinile grele, iar toate pricinile mici le judecau ei insisi.

27. Apoi Moise a trimis pe socrul sau in tara lui.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***