Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 14

1. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

2. "Spune copiilor lui Israel sa se intoarca si sa tabarasca inaintea Pi-Hahirotului, intre Migdol si mare, fata in fata cu Baal-Tefon: in dreptul locului acestuia sa tabarati, langa mare.

3. Faraon va zice despre copiii lui Israel: "S-au ratacit prin tara; ii inchide pustiul."

4. Eu voi impietri inima lui faraon, si-i va urmari; dar faraon si toata oastea lui vor face sa se arate slava Mea, si egiptenii vor sti ca Eu sunt Domnul." Copiii lui Israel au facut asa.

5. S-a dat de stire imparatului Egiptului ca poporul a luat fuga. Atunci inima lui faraon si inima slujitorilor lui s-a schimbat fata de popor. Ei au zis: "Ce am facut de am lasat pe Israel sa plece si sa nu ne mai slujeasca?"

6. Faraon si-a pregatit carul de razboi si si-a luat oamenii de razboi cu el.

7. A luat sase sute de care de lupta cu oameni alesi si toate carele Egiptului; in toate erau luptatori.

8. Domnul a impietrit inima lui faraon, imparatul Egiptului, si faraon a urmarit pe copiii lui Israel. Copiii lui Israel iesisera gata de lupta.

9. Egiptenii i-au urmarit; si toti caii, carele lui faraon, calaretii lui si ostirea lui, i-au ajuns tocmai cand erau tabarati langa mare langa Pi-Hahirot, fata in fata cu Baal-Tefon.

10. Faraon se apropia. Copiii lui Israel si-au ridicat ochii, si iata ca egiptenii veneau dupa ei. Si copiii lui Israel s-au inspaimantat foarte tare si au strigat catre Domnul dupa ajutor.

11. Ei au zis lui Moise: "Nu erau oare morminte in Egipt, ca sa nu mai fi fost nevoie sa ne aduci sa murim in pustiu? Ce ne-ai facut de ne-ai scos din Egipt?

12. Nu-ti spuneam noi in Egipt: "Lasa-ne sa slujim ca robi egiptenilor, caci vrem mai bine sa slujim ca robi egiptenilor decat sa murim in pustiu"?"

13. Moise a raspuns poporului: "Nu va temeti de nimic, stati pe loc si veti vedea izbavirea pe care v-o va da Domnul in ziua aceasta; caci pe egiptenii acestia, pe care-i vedeti azi, nu-i veti mai vedea niciodata.

14. Domnul Se va lupta pentru voi; dar voi stati linistiti."

15. Domnul a zis lui Moise: "Ce rost au strigatele acestea? Spune copiilor lui Israel sa porneasca inainte.

16. Tu ridica-ti toiagul, intinde-ti mana spre mare si despica-o; si copiii lui Israel vor trece prin mijlocul marii ca pe uscat.

17. Eu voi impietri inima egiptenilor, ca sa intre in mare dupa ei. Si faraon si toata oastea lui, carele si calaretii lui, vor face sa se arate slava Mea.

18. Si vor sti egiptenii ca Eu sunt Domnul cand faraon, carele si calaretii lui, vor face sa se arate slava Mea."

19. Ingerul lui Dumnezeu, care mergea inaintea taberei lui Israel, Si-a schimbat locul si a mers inapoia lor, si stalpul de nor care mergea inaintea lor, si-a schimbat locul si a stat inapoia lor.

20. El s-a asezat intre tabara egiptenilor si tabara lui Israel. Norul acesta pe o parte era intunecos, iar pe cealalta lumina noaptea. Si toata noaptea cele doua tabere nu s-au apropiat una de alta.

21. Moise si-a intins mana spre mare. Si Domnul a pus marea in miscare printr-un vant dinspre rasarit, care a suflat cu putere toata noaptea; el a uscat marea, si apele s-au despartit in doua.

22. Copiii lui Israel au trecut prin mijlocul marii ca pe uscat, si apele stateau ca un zid la dreapta si la stanga lor.

23. Egiptenii i-au urmarit; si toti caii lui faraon, carele si calaretii lui au intrat dupa ei in mijlocul marii.

24. In straja diminetii, Domnul, din stalpul de foc si de nor, S-a uitat spre tabara egiptenilor si a aruncat invalmaseala in tabara egiptenilor.

25. A scos rotile carelor si le-a ingreuiat mersul. Egiptenii au zis atunci: "Haidem sa fugim dinaintea lui Israel, caci Domnul Se lupta pentru el impotriva egiptenilor."

26. Domnul a zis lui Moise: "Intinde-ti mana spre mare; si apele au sa se intoarca peste egipteni, peste carele lor si peste calaretii lor."

27. Moise si-a intins mana spre mare. Si inspre dimineata, marea si-a luat iarasi repeziciunea cursului, si, la apropierea ei, egiptenii au luat-o la fuga; dar Domnul a napustit pe egipteni in mijlocul marii.

28. Apele s-au intors si au acoperit carele, calaretii si toata oastea lui faraon, care intrasera in mare dupa copiii lui Israel; niciunul macar n-a scapat.

29. Dar copiii lui Israel au trecut prin mijlocul marii ca pe uscat, in timp ce apele stateau ca un zid la dreapta si la stanga lor.

30. In ziua aceea, Domnul a izbavit pe Israel din mana egiptenilor; si Israel a vazut pe egipteni morti pe tarmul marii.

31. Israel a vazut mana puternica pe care o indreptase Domnul impotriva egiptenilor. Si poporul s-a temut de Domnul si a crezut in Domnul si in robul Sau Moise.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***