Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 13

1. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

2. "Pune-Mi deoparte ca sfant pe orice intai nascut, pe orice intai nascut dintre copiii lui Israel, atat dintre oameni, cat si dintre dobitoace: este al Meu."

3. Moise a zis poporului: "Aduceti-va aminte de ziua aceasta, cand ati iesit din Egipt, din casa robiei; caci cu mana puternica v-a scos Domnul de acolo. Sa nu mancati paine dospita.

4. Astazi iesiti, in luna spicelor.

5. Cand te va duce Domnul in tara canaanitilor, hetitilor, amoritilor, hevitilor si iebusitilor, pe care a jurat parintilor tai ca ti-o va da, tara unde curge lapte si miere, sa tii urmatoarea slujba in luna aceasta:

6. Timp de sapte zile, sa mananci azime; si in ziua a saptea, sa fie o sarbatoare in cinstea Domnului.

7. In timpul celor sapte zile, sa mancati azime; sa nu se vada la tine nimic dospit, nici aluat, pe toata intinderea tarii tale.

8. Sa spui atunci fiului tau: "Aceasta este spre pomenirea celor ce a facut Domnul pentru mine, cand am iesit din Egipt."

9. Sa-ti fie ca un semn pe mana si ca un semn de aducere aminte pe frunte intre ochii tai, pentru ca legea Domnului sa fie intotdeauna in gura ta; caci cu mana puternica te-a scos Domnul din Egipt.

10. Sa tii porunca aceasta la vremea hotarata, din an in an.

11. Cand te va aduce Domnul in tara canaanitilor, cum a jurat tie si parintilor tai, si cand ti-o va da,

12. sa inchini Domnului pe orice intai nascut, chiar pe orice intai nascut din vitele pe care le vei avea: orice parte barbateasca este a Domnului.

13. Sa rascumperi cu un miel pe orice intai nascut al magaritei; iar daca nu-l vei rascumpara, sa-i frangi gatul. Sa rascumperi de asemenea pe orice intai nascut de parte barbateasca dintre fiii tai.

14. Si cand te va intreba fiul tau intr-o zi: "Ce inseamna lucrul acesta?", sa-i raspunzi: "Prin mana Lui cea atotputernica, Domnul ne-a scos din Egipt, din casa robiei;

15. si, fiindca faraon se incapatana si nu voia sa ne lase sa plecam, Domnul a omorat pe toti intaii nascuti din tara Egiptului, de la intaii nascuti ai oamenilor pana la intaii nascuti ai dobitoacelor. Iata de ce aduc jertfa Domnului pe orice intai nascut de parte barbateasca si rascumpar pe orice intai nascut dintre fiii mei.

16. Sa-ti fie ca un semn pe mana si ca un semn de aducere aminte pe frunte intre ochi; caci prin mana Lui atotputernica ne-a scos Domnul din Egipt."

17. Dupa ce a lasat faraon pe popor sa plece, Dumnezeu nu l-a dus pe drumul care da in tara filistenilor, macar ca era mai aproape; caci a zis Dumnezeu: "S-ar putea sa-i para rau poporului, vazand razboiul, si sa se intoarca in Egipt."

18. Ci Dumnezeu a pus pe popor sa faca un ocol pe drumul care duce spre pustiu, spre Marea Rosie. Copiii lui Israel au iesit inarmati din tara Egiptului.

19. Moise a luat cu el oasele lui Iosif; caci Iosif pusese pe fiii lui Israel sa jure, zicand: "Cand va va cerceta Dumnezeu, sa luati cu voi oasele mele de aici."

20. Au plecat din Sucot si au tabarat la Etam, la marginea pustiului.

21. Domnul mergea inaintea lor, ziua intr-un stalp de nor, ca sa-i calauzeasca pe drum, iar noaptea intr-un stalp de foc, ca sa-i lumineze, pentru ca sa mearga si ziua si noaptea.

22. Stalpul de nor nu se departa dinaintea poporului in timpul zilei, nici stalpul de foc in timpul noptii.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***