Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Exodul (Esirea) 12

1. Domnul a zis lui Moise si lui Aaron in tara Egiptului:

2. "Luna aceasta va fi pentru voi cea dintai luna; ea va fi pentru voi cea dintai luna a anului.

3. Vorbiti intregii adunari a lui Israel si spuneti-i: "In ziua a zecea a acestei luni, fiecare om sa ia un miel de fiecare familie, un miel de fiecare casa.

4. Daca sunt prea putini in casa pentru un miel, sa-l ia cu vecinul lui cel mai de aproape, dupa numarul sufletelor; sa faceti socoteala cat poate manca fiecare din mielul acesta.

5. Sa fie un miel fara cusur, de parte barbateasca, de un an; veti putea sa luati un miel sau un ied.

6. Sa-l pastrati pana in ziua a paisprezecea a lunii acesteia; si toata adunarea lui Israel sa-l injunghie seara.

7. Sa ia din sangele lui si sa unga amandoi stalpii usii si pragul de sus al caselor unde il vor manca.

8. Carnea s-o manance chiar in noaptea aceea, fripta la foc; si anume s-o manance cu azime si cu verdeturi amare.

9. Sa nu-l mancati crud sau fiert in apa; ci sa fie fript la foc: atat capul, cat si picioarele si maruntaiele.

10. Sa nu lasati nimic din el pana a doua zi dimineata; si, daca va ramane ceva din el pe a doua zi dimineata, sa-l ardeti in foc.

11. Cand il veti manca, sa aveti mijlocul incins, incaltamintea in picioare si toiagul in mana; si sa-l mancati in graba; caci este pastile Domnului.

12. In noaptea aceea, Eu voi trece prin tara Egiptului si voi lovi pe toti intaii nascuti din tara Egiptului, de la oameni pana la dobitoace; si voi face judecata impotriva tuturor zeilor Egiptului, Eu, Domnul.

13. Sangele va va sluji ca semn pe casele unde veti fi. Eu voi vedea sangele si voi trece pe langa voi, asa ca nu va va nimici nicio urgie, atunci cand voi lovi tara Egiptului.

14. Si pomenirea acestei zile s-o pastrati si s-o praznuiti printr-o sarbatoare in cinstea Domnului; s-o praznuiti ca o lege vesnica pentru urmasii vostri.

15. Timp de sapte zile veti manca azime. Din cea dintai zi veti scoate aluatul din casele voastre: caci oricine va manca paine dospita, din ziua intai pana in ziua a saptea, va fi nimicit din Israel.

16. In ziua dintai veti avea o adunare de sarbatoare sfanta; si in ziua a saptea veti avea o adunare de sarbatoare sfanta. Sa nu faceti nicio munca in zilele acelea; veti putea numai sa pregatiti mancarea fiecarui ins.

17. Sa tineti sarbatoarea Azimelor, caci chiar in ziua aceea voi scoate ostile voastre din tara Egiptului; sa tineti ziua aceea ca o lege vesnica pentru urmasii vostri.

18. In luna intai, din a paisprezecea zi a lunii, seara, sa mancati azime, pana in seara zilei a douazeci si una a lunii.

19. Timp de sapte zile, sa nu se gaseasca aluat in casele voastre; caci oricine va manca paine dospita va fi nimicit din adunarea lui Israel, fie strain, fie bastinas.

20. Sa nu mancati paine dospita; ci, in toate locuintele voastre, sa mancati azime."

21. Moise a chemat pe toti batranii lui Israel si le-a zis: "Duceti-va de luati un miel pentru familiile voastre si injunghiati Pastile.

22. Sa luati apoi un manunchi de isop, sa-l inmuiati in sangele din strachina si sa ungeti pragul de sus si cei doi stalpi ai usii cu sangele din strachina. Nimeni din voi sa nu iasa din casa pana dimineata.

23. Cand va trece Domnul ca sa loveasca Egiptul, si va vedea sangele pe pragul de sus si pe cei doi stalpi ai usii, Domnul va trece pe langa usa si nu va ingadui Nimicitorului sa intre in casele voastre ca sa va loveasca.

24. Sa paziti lucrul acesta ca o lege pentru voi si pentru copiii vostri in veac.

25. Cand veti intra in tara pe care v-o va da Domnul, dupa fagaduinta Lui, sa tineti acest obicei sfant.

26. Si cand va vor intreba copiii vostri: "Ce inseamna obiceiul acesta?",

27. sa raspundeti: "Este jertfa de Pasti in cinstea Domnului, care a trecut pe langa casele copiilor lui Israel in Egipt, cand a lovit Egiptul, si ne-a scapat casele noastre." Poporul s-a plecat si s-a inchinat pana la pamant.

28. Si copiii lui Israel au plecat si au facut cum poruncise Domnul lui Moise si lui Aaron; asa au facut.

29. La miezul noptii, Domnul a lovit pe toti intaii nascuti din tara Egiptului, de la intaiul nascut al lui faraon, care sedea pe scaunul lui de domnie, pana la intaiul nascut al celui inchis in temnita, si pana la toti intaii nascuti ai dobitoacelor.

30. Faraon s-a sculat noaptea, el si toti slujitorii lui, si toti egiptenii; si au fost mari tipete in Egipt, caci nu era casa unde sa nu fie un mort.

31. In aceeasi noapte faraon a chemat pe Moise si pe Aaron si le-a zis: "Sculati-va, iesiti din mijlocul poporului meu, voi si copiii lui Israel. Duceti-va de slujiti Domnului, cum ati zis.

32. Luati-va si oile si boii, cum ati zis, duceti-va si binecuvantati-ma."

33. Egiptenii zoreau poporul si se grabeau sa-i scoata din tara, caci ziceau: "Altfel, toti vom pieri."

34. Poporul si-a luat plamadeala (coca), inainte de a se dospi. Si-au invelit postavile cu plamadeala in haine si le-au pus pe umeri.

35. Copiii lui Israel au facut ce spusese Moise si au cerut egiptenilor vase de argint, vase de aur si haine.

36. Domnul a facut ca poporul sa capete trecere inaintea egiptenilor, care le-au implinit cererea. Si astfel au jefuit pe egipteni.

37. Copiii lui Israel au plecat din Ramses spre Sucot, in numar de aproape sase sute de mii de oameni care mergeau pe jos, afara de copii.

38. O multime de oameni de tot soiul s-au suit impreuna cu ei; aveau si turme insemnate de oi si boi.

39. Cu plamadeala, pe care o luasera din Egipt si care nu se dospise inca, au facut turte fara aluat; caci fusesera izgoniti de egipteni, fara sa mai poata zabovi si fara sa-si ia merinde cu ei.

40. Sederea copiilor lui Israel in Egipt a fost de patru sute treizeci de ani.

41. Si, dupa patru sute treizeci de ani, tocmai in ziua aceea, toate ostile Domnului au iesit din tara Egiptului.

42. Noaptea aceea trebuie praznuita in cinstea Domnului, pentru ca atunci i-a scos din tara Egiptului; noaptea aceea trebuie praznuita in cinstea Domnului de toti copiii lui Israel si de urmasii lor.

43. Domnul a zis lui Moise si lui Aaron: "Iata porunca privitoare la Pasti: niciun strain sa nu manance din ele.

44. Sa tai imprejur pe orice rob cumparat cu bani, si apoi sa manance din ele.

45. Veneticul si simbriasul sa nu manance.

46. Sa nu le manance decat intr-o singura casa; sa nu luati deloc carne afara din casa si sa nu zdrobiti niciun os.

47. Toata adunarea lui Israel sa faca Pastile.

48. Daca un strain, care va locui la tine, va vrea sa faca Pastile Domnului, orice parte barbateasca din casa lui va trebui taiata imprejur; apoi se va apropia sa le faca, si va fi ca si bastinasul; dar niciun netaiat imprejur sa nu manance din ele.

49. Aceeasi lege va fi pentru bastinas ca si pentru strainul care va locui in mijlocul vostru."

50. Toti copiii lui Israel au facut cum poruncise Domnul lui Moise si lui Aaron; asa au facut.

51. Si chiar in ziua aceea, Domnul a scos din tara Egiptului pe copiii lui Israel, dupa ostile lor.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***