Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

12345678910
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Estera 2

1. Dupa aceste lucruri, cand s-a potolit mania imparatului Ahasveros, s-a gandit la Vasti, la ce facuse ea si la hotararea luata cu privire la ea.

2. Atunci cei ce slujeau imparatului au zis: "Sa se caute pentru imparat niste fete fecioare si frumoase.

3. Imparatul sa puna in toate tinuturile din imparatia lui dregatori insarcinati sa stranga pe toate fetele fecioare si frumoase, in capitala Susa, in casa femeilor, sub privegherea lui Hegai, famenul imparatului si pazitorul femeilor, care sa le dea cele trebuincioase pentru gatit.

4. Si fata care-i va placea imparatului sa fie imparateasa in locul Vastiei." Parerea aceasta a fost primita de imparat, si asa a facut.

5. In capitala Susa era un iudeu, numit Mardoheu, fiul lui Iair, fiul lui Simei, fiul lui Chis, barbat din Beniamin,

6. care fusese luat din Ierusalim printre robii stramutati impreuna cu Ieconia, imparatul lui Iuda, de Nebucadnetar, imparatul Babilonului.

7. El crestea pe Hadasa, adica Estera, fata unchiului sau; caci ea n-avea nici tata, nici mama. Fata era frumoasa la statura si placuta la vedere. Dupa moartea tatalui si a mamei sale, Mardoheu o luase de suflet.

8. Cand s-a auzit porunca imparatului si hotararea lui, au fost stranse un mare numar de fete in capitala Susa, sub privegherea lui Hegai. Odata cu ele a fost luata si Estera si adusa in casa imparatului, sub privegherea lui Hegai, pazitorul femeilor.

9. Fata i-a placut si a capatat trecere inaintea lui. El s-a grabit sa-i dea cele de trebuinta pentru gateala si hrana, i-a dat sapte slujnice alese din casa imparatului si a pus-o impreuna cu slujnicele ei in cea mai buna incapere din casa femeilor.

10. Estera nu si-a facut cunoscut nici poporul, nici nasterea, caci Mardoheu o oprise sa vorbeasca despre aceste lucruri.

11. Si in fiecare zi Mardoheu se ducea si venea inaintea curtii casei femeilor ca sa afle cum ii merge Esterei si ce se face cu ea.

12. Fiecare fata se ducea la randul ei la imparatul Ahasveros, dupa ce timp de douasprezece luni implinea ce era poruncit femeilor. In timpul acesta, aveau grija sa se gateasca, ungandu-se sase luni cu untdelemn de mirt, si sase luni, cu miresme de mirozne femeiesti.

13. Asa se ducea fiecare fata la imparat. Si, cand trecea din casa femeilor in casa imparatului, o lasau sa ia cu ea tot ce voia.

14. Se ducea seara; si a doua zi dimineata trecea in a doua casa a femeilor, sub privegherea lui Saasgaz, famenul imparatului si pazitorul tiitoarelor imparatului. Nu se mai intorcea la imparat, decat cand ar fi dorit imparatul si ar fi chemat-o pe nume.

15. Cand i-a venit randul sa se duca la imparat, Estera, fata lui Abihail, unchiul lui Mardoheu, care o infiase, n-a cerut decat ce a fost randuit de Hegai, famenul imparatului si pazitorul femeilor. Estera capata trecere inaintea tuturor celor ce o vedeau.

16. Estera a fost dusa la imparatul Ahasveros, in casa imparateasca, in luna a zecea, adica luna Tebet, in al saptelea an al domniei lui.

17. Imparatul a iubit pe Estera mai mult decat pe toate celelalte femei, si ea a capatat trecere si iubire inaintea lui mai mult decat toate celelalte fete. I-a pus cununa imparateasca pe cap si a facut-o imparateasa in locul Vastiei.

18. Imparatul a dat un mare ospat tuturor domnitorilor si slujitorilor lui, un ospat in cinstea Esterei. Cu prilejul acesta a usurat sarcinile tinuturilor si a impartit daruri cu o darnicie imparateasca.

19. A doua oara cand s-au strans fetele, Mardoheu sedea la poarta imparatului.

20. Estera nu-si spusese nici nasterea, nici poporul, caci o oprise Mardoheu. Si ea urma acum poruncile lui Mardoheu cu tot atata scumpatate ca atunci cand o crestea el.

21. In acelasi timp, pe cand Mardoheu statea la poarta imparatului, Bigtan si Teres, doi fameni ai imparatului, pazitorii pragului, s-au lasat biruiti de o suparare si au vrut sa intinda mana impotriva imparatului Ahasveros.

22. Mardoheu a avut cunostinta de lucrul acesta si a dat de stire imparatesei Estera, care l-a spus imparatului din partea lui Mardoheu.

23. Faptul fiind cercetat si gasit intocmai, cei doi fameni au fost spanzurati de un lemn. Si lucrul acesta a fost scris in cartea Cronicilor, in fata imparatului.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***