Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123456789101112
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Eclesiastul 5

1. Pazeste-ti piciorul cand intri in Casa lui Dumnezeu si apropie-te mai bine sa asculti decat sa aduci jertfa nebunilor; caci ei nu stiu ca fac rau cu aceasta.

2. Nu te grabi sa deschizi gura, si sa nu-ti rosteasca inima cuvinte pripite inaintea lui Dumnezeu; caci Dumnezeu este in cer, si tu, pe pamant, de aceea sa nu spui vorbe multe.

3. Caci, daca visele se nasc din multimea grijilor, prostia nebunului se cunoaste din multimea cuvintelor.

4. Daca ai facut o juruinta lui Dumnezeu, nu zabovi s-o implinesti, caci Lui nu-I plac cei fara minte; de aceea implineste juruinta pe care ai facut-o.

5. Mai bine sa nu faci nicio juruinta decat sa faci o juruinta, si sa n-o implinesti.

6. Nu lasa gura sa te bage in pacat si nu zice inaintea trimisului lui Dumnezeu: "M-am pripit." Pentru ce sa Se manie Dumnezeu din pricina cuvintelor tale si sa nimiceasca lucrarea mainilor tale?

7. Caci, daca este desertaciune in multimea viselor, nu mai putin este si in multimea vorbelor; de aceea, teme-te de Dumnezeu.

8. Cand vezi in tara pe cel sarac, napastuit si jefuit in numele dreptului si dreptatii, sa nu te miri de lucrul acesta! Caci peste cel mare vegheaza altul mai mare, si peste ei toti, Cel Preainalt.

9. Dar un folos pentru tara, in toate privintele, este un imparat pretuit in tara.

10. Cine iubeste argintul nu se satura niciodata de argint, si cine iubeste bogatia multa nu trage folos din ea. Si aceasta este o desertaciune!

11. Cand se inmultesc bunatatile, se inmultesc si cei ce le mananca; si ce folos mai are din ele stapanul lor decat ca le vede cu ochii?

12. Dulce este somnul lucratorului, fie ca a mancat mult, fie ca a mancat putin; dar pe cel bogat nu-l lasa imbuibarea sa doarma.

13. Este un mare rau pe care l-am vazut sub soare: avutii pastrate spre nefericirea stapanului lor.

14. Daca se pierd aceste bogatii prin vreo intamplare nenorocita, si el are un fiu, fiului nu-i ramane nimic in maini.

15. Cum a iesit de gol din pantecele mamei sale, din care a venit, asa se intoarce si nu poate sa ia nimic in mana din toata osteneala lui.

16. Si acesta este un mare rau, anume ca se duce cum venise; si ce folos are el ca s-a trudit in vant?

17. Ba inca, toata viata lui a mai trebuit sa manance cu necaz si a avut multa durere, grija si suparare.

18. Iata ce am vazut: este bine si frumos ca omul sa manance si sa bea, si sa traiasca bine in mijlocul muncii lui cu care se trudeste sub soare, in toate zilele vietii lui pe care i le-a dat Dumnezeu; caci aceasta este partea lui.

19. Dar, daca a dat Dumnezeu cuiva avere si bogatii si i-a ingaduit sa manance din ele, sa-si ia partea lui din ele si sa se bucure in mijlocul muncii lui, acesta este un dar de la Dumnezeu.

20. Caci nu se mai gandeste mult la scurtimea zilelor vietii lui, de vreme ce Dumnezeu ii umple inima de bucurie.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***