Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 9

1. Asculta, Israele! Astazi vei trece Iordanul, ca sa te faci stapan pe niste neamuri mai mari si mai puternice decat tine, pe cetati mari si intarite pana la cer,

2. pe un popor mare si inalt la statura, pe copiii lui Anac, pe care-i cunosti si despre care ai auzit zicandu-se: "Cine va putea sa stea impotriva copiilor lui Anac?!"

3. Sa stii azi ca Domnul Dumnezeul tau va merge El insusi inaintea ta, ca un foc mistuitor; El ii va nimici, El ii va smeri inaintea ta; si tu ii vei izgoni, ii vei pierde curand, cum ti-a spus Domnul.

4. Cand ii va izgoni Domnul Dumnezeul tau dinaintea ta, sa nu zici in inima ta: "Pentru bunatatea mea m-a facut Domnul sa intru in stapanirea tarii acesteia." Caci din pricina rautatii neamurilor acelora le izgoneste Domnul dinaintea ta.

5. Nu, nu pentru bunatatea ta, nici pentru curatia inimii tale intri tu in stapanirea tarii lor; ci din pricina rautatii acestor neamuri le izgoneste Domnul Dumnezeul tau dinaintea ta si ca sa implineasca astfel cuvantul prin care Domnul S-a jurat parintilor tai, lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov.

6. Sa stii, dar, ca nu din pricina bunatatii tale iti da Domnul Dumnezeul tau acea tara buna ca s-o stapanesti; caci tu esti un popor tare incapatanat.

7. Adu-ti aminte si nu uita cum ai atatat mania Domnului Dumnezeului tau in pustiu. Din ziua cand ai iesit din tara Egiptului pana la sosirea voastra in locul acesta, tot razvratiti impotriva Domnului ati fost!

8. La Horeb, atata ati atatat mania Domnului, incat Domnul S-a maniat pe voi si voia sa va nimiceasca.

9. Cand m-am suit pe munte, ca sa iau tablele de piatra, tablele legamantului pe care l-a facut Domnul cu voi, am ramas pe munte patruzeci de zile si patruzeci de nopti, fara sa mananc paine si fara sa beau apa;

10. si Domnul mi-a dat cele doua table de piatra, scrise cu degetul lui Dumnezeu si cuprinzand toate cuvintele pe care vi le spusese Domnul pe munte, din mijlocul focului, in ziua cand tot poporul era adunat.

11. Dupa acele patruzeci de zile si patruzeci de nopti, Domnul mi-a dat cele doua table de piatra, tablele legamantului.

12. Domnul mi-a zis atunci: "Scoala-te si coboara-te in graba de aici; caci poporul tau, pe care l-ai scos din Egipt, s-a stricat. S-au abatut curand de la calea pe care le-am aratat-o; si-au facut un chip turnat."

13. Domnul mi-a zis: "Eu vad ca poporul acesta este un popor tare incapatanat.

14. Lasa-Ma sa-i nimicesc si sa le sterg numele de sub ceruri; iar pe tine te voi face un neam mai puternic si mai mare la numar decat poporul acesta."

15. M-am intors si m-am coborat de pe munte, care era tot numai foc, cu cele doua table ale legamantului in amandoua mainile mele.

16. M-am uitat si iata ca pacatuiserati impotriva Domnului Dumnezeului vostru, va facuserati un vitel turnat, va departaserati curand de la calea pe care v-o aratase Domnul.

17. Am apucat atunci cele doua table, le-am aruncat din mainile mele si le-am sfaramat sub ochii vostri.

18. M-am aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului, ca mai inainte, patruzeci de zile si patruzeci de nopti, fara sa mananc si fara sa beau apa, din pricina tuturor pacatelor pe care le savarsiserati, facand ce este rau inaintea Domnului, ca sa-L maniati.

19. Caci ma ingrozisem la vederea maniei si urgiei de care era cuprins Domnul impotriva voastra, pana acolo incat voia sa va nimiceasca. Dar Domnul m-a ascultat si de data aceasta.

20. Domnul, de asemenea, era foarte maniat si pe Aaron, asa incat voia sa-l piarda, si eu m-am rugat atunci si pentru el.

21. Am luat vitelul pe care-l facuserati, isprava pacatului vostru, l-am ars in foc, l-am sfaramat pana s-a facut praf si am aruncat praful acela in paraul care curgea din munte.

22. Apoi la Tabeera, la Masa si la Chibrot-Hataava, voi iarasi ati atatat mania Domnului.

23. Si cand v-a trimis Domnul de la Cades-Barnea, zicand: "Suiti-va si luati in stapanire tara pe care v-o dau!", voi v-ati razvratit impotriva poruncii Domnului Dumnezeului vostru, n-ati avut credinta in El si n-ati ascultat glasul Lui.

24. V-ati tot razvratit impotriva Domnului de cand va cunosc.

25. M-am aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului: patruzeci de zile si patruzeci de nopti, m-am aruncat cu fata la pamant, pentru ca Domnul spusese ca vrea sa va nimiceasca.

26. M-am rugat Domnului si am zis: "Stapane, Doamne, nu nimici pe poporul Tau, mostenirea Ta, pe care ai rascumparat-o, in marimea Ta, pe care ai scos-o din Egipt, prin mana Ta cea puternica.

27. Adu-ti aminte de robii Tai, Avraam, Isaac si Iacov. Nu cauta la indaratnicia acestui popor, la rautatea lui si la pacatul lui,

28. ca nu cumva tara din care ne-ai scos sa zica: "Pentru ca Domnul n-avea putere sa-i duca in tara pe care le-o fagaduise si pentru ca-i ura, de aceea i-a scos ca sa-i omoare in pustiu."

29. Totusi ei sunt poporul Tau si mostenirea Ta, pe care ai scos-o din Egipt cu mana Ta cea puternica si bratul Tau cel intins."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***