Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 6

1. Iata poruncile, legile si randuielile pe care a poruncit Domnul Dumnezeul vostru sa va invat sa le impliniti in tara pe care o veti lua in stapanire;

2. ca sa te temi de Domnul Dumnezeul tau, pazind, in toate zilele vietii tale, tu, fiul tau si fiul fiului tau, toate legile si toate poruncile Lui pe care ti le dau, si sa ai zile multe.

3. Asculta-le, dar, Israele, si cauta sa le implinesti, ca sa fii fericit si sa va inmultiti mult, cum ti-a spus Domnul Dumnezeul parintilor tai cand ti-a fagaduit tara in care curge lapte si miere.

4. Asculta, Israele! Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn.

5. Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu toata puterea ta.

6. Si poruncile acestea, pe care ti le dau astazi, sa le ai in inima ta.

7. Sa le intiparesti in mintea copiilor tai si sa vorbesti de ele cand vei fi acasa, cand vei pleca in calatorie, cand te vei culca si cand te vei scula.

8. Sa le legi ca un semn de aducere aminte la maini si sa-ti fie ca niste fruntare intre ochi.

9. Sa le scrii pe usorii casei tale si pe portile tale.

10. Domnul Dumnezeul tau te va face sa intri in tara pe care a jurat parintilor tai, lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov, ca ti-o va da. Vei stapani cetati mari si bune pe care nu tu le-ai zidit,

11. case pline de tot felul de bunuri pe care nu tu le-ai umplut, puturi de apa sapate pe care nu tu le-ai sapat, vii si maslini pe care nu tu i-ai sadit. Cand vei manca si te vei satura,

12. vezi sa nu uiti pe Domnul, care te-a scos din tara Egiptului, din casa robiei.

13. Sa te temi de Domnul Dumnezeul tau, sa-I slujesti, si pe Numele Lui sa juri.

14. Sa nu va duceti dupa alti dumnezei, dintre dumnezeii popoarelor din jurul vostru;

15. caci Domnul Dumnezeul tau este un Dumnezeu gelos in mijlocul tau. Altfel, Domnul Dumnezeul tau S-ar aprinde de manie impotriva ta si te-ar nimici de pe fata pamantului.

16. Sa nu ispititi pe Domnul Dumnezeul vostru, cum L-ati ispitit la Masa.

17. Ci sa paziti poruncile Domnului Dumnezeului vostru, poruncile Lui si legile Lui pe care vi le-a dat.

18. Sa faci ce este placut si bine inaintea Domnului, ca sa fii fericit si sa intri in stapanirea tarii aceleia bune, pe care Domnul a jurat parintilor tai ca ti-o va da,

19. dupa ce va izgoni pe toti vrajmasii tai dinaintea ta, cum a spus Domnul.

20. Cand fiul tau te va intreba intr-o zi: "Ce inseamna invataturile acestea, legile acestea si poruncile acestea, pe care vi le-a dat Domnul Dumnezeul nostru?"

21. sa raspunzi fiului tau: "Noi eram robi ai lui faraon in Egipt, si Domnul ne-a scos din Egipt cu mana Lui cea puternica.

22. Domnul a facut, sub ochii nostri, minuni si semne mari si nenorocite impotriva Egiptului, impotriva lui faraon si impotriva intregii lui case;

23. si ne-a scos de acolo, ca sa ne aduca in tara pe care jurase parintilor nostri ca ne-o va da.

24. Domnul ne-a poruncit atunci sa implinim toate aceste legi si sa ne temem de Domnul Dumnezeul nostru, ca sa fim intotdeauna fericiti si sa ne tina in viata, cum face astazi.

25. Vom avea parte de indurarea Lui, daca vom implini cu scumpatate toate aceste porunci inaintea Domnului, Dumnezeului nostru, cum ne-a poruncit El."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***