Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 5

1. Moise a chemat pe tot Israelul si i-a zis: "Asculta, Israele, legile si poruncile pe care vi le spun astazi in auzul vostru. Invatati-le si impliniti-le cu scumpatate.

2. Domnul Dumnezeul nostru a incheiat cu noi un legamant la Horeb.

3. Nu cu parintii nostri a incheiat Domnul legamantul acesta, ci cu noi, care suntem toti vii astazi aici.

4. Domnul v-a vorbit fata in fata pe munte, din mijlocul focului.

5. Eu am stat atunci intre Domnul si voi, ca sa va vestesc cuvantul Domnului; caci va era frica de foc si nu v-ati suit pe munte. El a zis:

6. "Eu sunt Domnul Dumnezeul tau care te-am scos din tara Egiptului, din casa robiei.

7. Sa n-ai alti dumnezei afara de Mine.

8. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri sau jos pe pamant sau in ape sub pamant.

9. Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti, caci Eu, Domnul Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc faradelegea parintilor in copii pana la al treilea si la al patrulea neam al celor ce Ma urasc;

10. si Ma indur pana la al miilea neam de cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.

11. Sa nu iei in desert Numele Domnului Dumnezeului tau; caci Domnul nu va lasa nepedepsit pe cel ce va lua in desert Numele Lui.

12. Tine ziua de odihna, ca s-o sfintesti, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau.

13. Sase zile sa lucrezi si sa-ti faci toate treburile.

14. Dar ziua a saptea este ziua de odihna a Domnului Dumnezeului tau: sa nu faci nicio lucrare in ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici boul tau, nici magarul tau, nici vreunul din dobitoacele tale, nici strainul care este in locurile tale, pentru ca si robul, si roaba ta sa se odihneasca intocmai ca tine.

15. Adu-ti aminte ca si tu ai fost rob in tara Egiptului, si Domnul, Dumnezeul tau, te-a scos din ea cu mana tare si cu brat intins: de aceea ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau sa tii ziua de odihna.

16. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, cum ti-a poruncit Domnul Dumnezeul tau, ca sa ai zile multe si sa fii fericit in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau.

17. Sa nu ucizi.

18. Sa nu preacurvesti.

19. Sa nu furi.

20. Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau.

21. Sa nu poftesti nevasta aproapelui tau; sa nu poftesti casa aproapelui tau, nici ogorul lui, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici magarul lui, niciun alt lucru care este al aproapelui tau."

22. Acestea sunt cuvintele pe care le-a rostit Domnul cu glas tare pe munte, din mijlocul focului, din nori si din negura deasa, si le-a spus la toata adunarea voastra, fara sa adauge ceva. Le-a scris pe doua table de piatra si mi le-a dat.

23. Cand ati auzit glasul acela din mijlocul intunericului si pe cand tot muntele era aprins, capeteniile semintiilor voastre si batranii vostri s-au apropiat toti de mine,

24. si ati zis: "Iata ca Domnul Dumnezeul nostru ne-a aratat slava si marimea Lui si noi I-am auzit glasul din mijlocul focului; astazi, am vazut ca Dumnezeu a vorbit unor oameni, si totusi au ramas vii.

25. Si acum pentru ce sa murim? Caci acest foc mare ne va mistui; daca vom auzi si mai departe glasul Domnului Dumnezeului nostru, vom muri.

26. Cine este, in adevar, omul acela, care sa fi auzit vreodata, ca noi, glasul Dumnezeului celui Viu vorbind din mijlocul focului, si totusi sa fi ramas viu?

27. Apropie-te mai bine tu si asculta tot ce-ti va spune Domnul Dumnezeul nostru; apoi sa ne spui tu insuti tot ce-ti va spune Domnul Dumnezeul nostru, si noi vom asculta si vom face."

28. Domnul a auzit cuvintele pe care mi le-ati spus. Si Domnul mi-a zis: "Am auzit cuvintele pe care ti le-a spus poporul acesta: tot ce au zis este bine.

29. O! de ar ramane ei cu aceeasi inima ca sa se teama de Mine si sa pazeasca toate poruncile Mele, ca sa fie fericiti pe vecie, ei si copiii lor!

30. Du-te de spune-le: "Intoarceti-va in corturile voastre."

31. Dar tu, ramai aici cu Mine, si-ti voi spune toate poruncile, legile si randuielile, pe care sa-i inveti sa le implineasca in tara pe care le-o dau in stapanire."

32. Luati seama, dar, sa faceti asa cum v-a poruncit Domnul Dumnezeul vostru; sa nu va abateti de la cele ce a poruncit El nici la dreapta, nici la stanga.

33. Sa urmati in totul calea pe care v-a poruncit Domnul Dumnezeul vostru sa umblati, ca sa traiti si sa fiti fericiti si sa aveti zile multe in tara pe care o veti lua in stapanire.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***