Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 33

1. Iata binecuvantarea cu care Moise, omul lui Dumnezeu, a binecuvantat pe copiii lui Israel, inainte de moartea lui.

2. El a zis: "Domnul a venit din Sinai si a rasarit peste ei din Seir, a stralucit din muntele Paran si a iesit din mijlocul zecilor de mii de sfinti, avand in dreapta Lui focul Legii.

3. Da, El iubeste popoarele; toti sfintii sunt in mana Ta. Ei au stat la picioarele Tale, au primit cuvintele Tale.

4. Moise ne-a dat Legea, mostenirea adunarii lui Iacov.

5. El era imparat in Israel, cand se adunau capeteniile poporului si semintiile lui Israel.

6. Traiasca Ruben si sa nu moara, si barbatii lui sa fie multi la numar!"

7. Iata ce a zis despre Iuda: "Asculta, Doamne, glasul lui Iuda si adu-l la poporul lui. Puternice sa-i fie mainile, si sa-i fii in ajutor impotriva vrajmasilor lui!"

8. Despre Levi a zis: "Tumim si Urim au fost incredintati barbatului sfant, pe care L-ai ispitit la Masa si cu care Te-ai certat la apele Meriba."

9. Levi a zis despre tatal sau si despre mama sa: "Nu i-am vazut!" Si despre fratii lui: "Nu va cunosc!" Iar de copii n-a vrut sa mai stie. Caci ei pazesc Cuvantul Tau si tin legamantul Tau;

10. ei invata pe Iacov poruncile Tale, si pe Israel Legea Ta; ei pun tamaie sub narile Tale si ardere de tot pe altarul Tau.

11. "Binecuvanta taria lui, Doamne! Primeste lucrarea mainilor lui! Frange salele potrivnicilor lui, si vrajmasii lui sa nu se mai scoale!"

12. Despre Beniamin a zis: "El este preaiubitul Domnului, el va locui la adapost langa Dansul. Domnul il va ocroti intotdeauna si se va odihni intre umerii Lui."

13. Despre Iosif a zis: "Tara lui va primi de la Domnul, ca semn de binecuvantare, cel mai bun dar al cerului, roua, cele mai bune ape care sunt jos,

14. cele mai bune roade ale soarelui, cele mai bune roade ale fiecarei luni,

15. cele mai bune roade din muntii cei vechi, cele mai bune roade de pe dealurile cele vesnice,

16. cele mai bune roade ale pamantului si din tot ce cuprinde el. Bunavointa Celui ce S-a aratat in rug sa vina peste capul lui Iosif, pe crestetul capului domnului fratilor lui!

17. El are frumusetea intaiului nascut al taurului; coarnele lui sunt cum sunt coarnele bivolului; cu ele va impunge pe toate popoarele, pana la marginile pamantului: ele sunt zecile de mii ale lui Efraim, ele sunt miile lui Manase."

18. Despre Zabulon a zis: "Bucura-te, Zabuloane, de alergarile tale, si tu, Isahar, de corturile tale!

19. Ei vor chema popoarele pe munte; acolo, vor aduce jertfe de dreptate, caci vor suge bogatia marii, si comorile ascunse in nisip."

20. Despre Gad a zis: "Binecuvantat sa fie cine largeste pe Gad: Gad se odihneste ca un leu si sfasie la brate si capete.

21. El a ales cea dintai parte a tarii, caci acolo sta ascunsa mostenirea legiuitorului; el a mers cu fruntasii poporului, a adus la indeplinire dreptatea Domnului si poruncile Lui fata de Israel."

22. Despre Dan a zis: "Dan este un pui de leu, care s-arunca din Basan."

23. Despre Neftali a zis: "Neftali, satul de bunavointa si coplesit cu binecuvantari de la Domnul, ia in stapanire partea de apus si miazazi!"

24. Despre Aser a zis: "Binecuvantat sa fie Aser intre copiii lui Israel! Placut sa fie fratilor lui si sa-si inmoaie piciorul in untdelemn!

25. Zavoarele tale sa fie de fier si de arama, si puterea ta sa tina cat zilele tale!

26. Nimeni nu este ca Dumnezeul lui Israel, El trece pe ceruri ca sa-ti vina in ajutor, trece cu maretie pe nori.

27. Dumnezeul cel Vesnic este un loc de adapost, si sub bratele Lui cele vesnice este un loc de scapare. El a izgonit pe vrajmas dinaintea ta si a zis: "Nimiceste-l."

28. Israel este fara frica in locuinta lui, izvorul lui Iacov este deoparte intr-o tara plina de grau si de must, si cerul lui picura roua.

29. Ferice de tine, Israele! Cine este ca tine, un popor mantuit de Domnul, Scutul care iti da ajutor si sabia care te face slavit? Vrajmasii tai vor face pe prietenii inaintea ta, si tu vei calca peste inaltimile lor."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***