Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 32

1. "Luati aminte ceruri si voi vorbi; asculta, pamantule, cuvintele gurii mele.

2. Ca ploaia sa curga invataturile mele, ca roua sa cada cuvantul meu, ca ploaia repede pe verdeata, ca picaturile de ploaie pe iarba!

3. Caci voi vesti Numele Domnului. Dati slava Dumnezeului nostru!

4. El este Stanca; lucrarile Lui sunt desavarsite, caci toate caile Lui sunt drepte; El este un Dumnezeu credincios si fara nedreptate, El este drept si curat.

5. Ei s-au stricat; netrebnicia copiilor Lui este rusinea lor! Neam indaratnic si stricat!

6. Pe Domnul Il rasplatiti astfel! Popor nechibzuit si fara intelepciune! Nu este El oare Tatal tau, care te-a facut, Te-a intocmit si ti-a dat fiinta?

7. Adu-ti aminte de zilele din vechime, socoteste anii, varsta de oameni dupa varsta de oameni, intreaba pe tatal tau, si te va invata, pe batranii tai, si iti vor spune.

8. Cand Cel Preainalt a dat o mostenire neamurilor, cand a despartit pe copiii oamenilor, a pus hotare popoarelor, dupa numarul copiilor lui Israel,

9. caci partea Domnului este poporul Lui, Iacov este partea Lui de mostenire.

10. El l-a gasit intr-un tinut pustiu, intr-o singuratate plina de urlete infricosate; l-a inconjurat, l-a ingrijit si l-a pazit ca lumina ochiului Lui.

11. Ca vulturul care isi scutura cuibul, zboara deasupra puilor, isi intinde aripile, ii ia Si-i poarta pe penele lui:

12. Asa a calauzit Domnul singur pe poporul Sau si nu era niciun dumnezeu strain cu El.

13. L-a suit pe inaltimile tarii, si Israel a mancat roadele campului, i-a dat sa suga miere din stanca, untdelemnul care iese din stanca cea mai tare,

14. untul de la vaci si laptele oilor, cu grasimea mieilor, a berbecilor din Basan si a tapilor, cu grasimea graului, si ai baut vinul, sangele strugurelui.

15. Israel s-a ingrasat si a azvarlit din picior; - te-ai ingrasat, te-ai ingrosat si te-ai latit! - Si a parasit pe Dumnezeu, Ziditorul lui, a nesocotit Stanca mantuirii lui,

16. L-au intaratat la gelozie prin dumnezei straini, L-au maniat prin uraciuni;

17. au adus jertfe dracilor, unor idoli care nu sunt dumnezei, unor dumnezei pe care nu-i cunosteau, dumnezei noi, veniti de curand, de care nu se temusera parintii vostri.

18. Ai parasit Stanca cea care te-a nascut si ai uitat pe Dumnezeul care te-a intocmit.

19. Domnul a vazut lucrul acesta si S-a maniat, S-a suparat pe fiii si pe fiicele Lui.

20. El a zis: "Imi voi ascunde fata de ei, si voi vedea care le va fi sfarsitul, caci sunt un neam stricat, sunt niste copii necredinciosi.

21. Mi-au intaratat gelozia prin ceea ce nu este Dumnezeu, M-au maniat prin idolii lor deserti; si Eu ii voi intarata la gelozie printr-un popor care nu este un popor. Ii voi mania printr-un neam fara pricepere.

22. Caci focul maniei Mele s-a aprins si va arde pana in fundul Locuintei mortilor, va nimici pamantul si roadele lui, va arde temeliile muntilor.

23. Voi ingramadi toate nenorocirile peste ei, Imi voi arunca toate sagetile impotriva lor.

24. Vor fi topiti de foame, stinsi de friguri si de boli cumplite; voi trimite in ei dintii fiarelor salbatice si otrava serpilor.

25. Afara, vor pieri de sabie, si inauntru, vor pieri de groaza: si tanarul si fata, si copilul de tata ca si batranul.

26. Voiam sa zic: "Ii voi lua cu o suflare, le voi sterge pomenirea dintre oameni!"

27. Dar Ma tem de ocarile vrajmasului, Ma tem ca nu cumva vrajmasii lor sa se amageasca si sa zica: "Mana noastra cea puternica, si nu Domnul a facut toate aceste lucruri."

28. Ei sunt un neam care si-a pierdut bunul simt si nu-i pricepere in ei.

29. Daca ar fi fost intelepti, ar intelege si s-ar gandi la ce li se va intampla.

30. Cum ar urmari unul singur o mie din ei si cum ar pune doi pe fuga zece mii, daca nu i-ar fi vandut Stanca, daca nu i-ar fi vandut Domnul?

31. Caci stanca lor nu este ca Stanca noastra, vrajmasii nostri insisi sunt judecatori in aceasta privinta.

32. Ci vita lor este din sadul Sodomei si din tinutul Gomorei; strugurii lor sunt struguri otraviti, bobitele lor sunt amare;

33. vinul lor este venin de serpi, este otrava cumplita de aspida.

34. Oare nu este ascuns lucrul acesta la Mine, pecetluit in comorile Mele?

35. A Mea este razbunarea si Eu voi rasplati, cand va incepe sa le alunece piciorul! Caci ziua nenorocirii lor este aproape, si ceea ce-i asteapta nu va zabovi." -

36. Domnul va judeca pe poporul Sau, dar va avea mila de robii Sai, vazand ca puterea le este sleita si ca nu mai este nici rob, nici slobod.

37. El va zice: "Unde sunt dumnezeii lor, stanca aceea care le slujea de adapost,

38. dumnezeii aceia care mancau grasimea jertfelor lor, care beau vinul jertfelor lor de bautura? Sa se scoale, sa va ajute si sa va ocroteasca!"

39. Sa stiti, dar, ca Eu sunt Dumnezeu si ca nu este alt dumnezeu afara de Mine; Eu dau viata si Eu omor, Eu ranesc si Eu tamaduiesc, si nimeni nu poate scoate pe cineva din mana Mea.

40. Caci Imi ridic mana spre cer si zic: "Cat este de adevarat ca traiesc in veci,

41. atat este de adevarat ca atunci cand voi ascuti fulgerul sabiei Mele si voi pune mana sa fac judecata, Ma voi razbuna impotriva potrivnicilor Mei si voi pedepsi pe cei ce Ma urasc;

42. sabia Mea le va inghiti carnea, si-Mi voi imbata sagetile de sange, de sangele celor ucisi si prinsi, din capetele fruntasilor vrajmasului."

43. Neamuri, cantati laudele poporului Lui! Caci Domnul razbuna sangele robilor Sai, El Se razbuna impotriva potrivnicilor Sai si face ispasire pentru tara Lui, pentru poporul Lui."

44. Moise a venit si a rostit toate cuvintele cantarii acesteia in fata poporului; Iosua, fiul lui Nun, era cu el.

45. Dupa ce a ispravit Moise de rostit toate cuvintele acestea inaintea intregului Israel,

46. le-a zis: "Puneti-va la inima toate cuvintele pe care va jur astazi sa le porunciti copiilor vostri, ca sa pazeasca si sa implineasca toate cuvintele Legii acesteia.

47. Caci nu este un lucru fara insemnatate pentru voi; este viata voastra, si prin aceasta va veti lungi zilele in tara pe care o veti lua in stapanire, dupa ce veti trece Iordanul."

48. In aceeasi zi, Domnul a vorbit lui Moise si a zis:

49. "Suie-te pe muntele acesta Abarim, pe muntele Nebo, in tara Moabului, in fata Ierihonului; si priveste tara Canaanului pe care o dau in stapanire copiilor lui Israel.

50. Tu vei muri pe muntele pe care te vei sui si vei fi adaugat la poporul tau, dupa cum Aaron, fratele tau, a murit pe muntele Hor si a fost adaugat la poporul lui,

51. pentru ca ati pacatuit impotriva Mea in mijlocul copiilor lui Israel, langa apele Meriba, la Cades, in pustiul Tin, si nu M-ati sfintit in mijlocul copiilor lui Israel.

52. Tu vei vedea doar de departe tara dinaintea ta; dar nu vei intra in tara pe care o dau copiilor lui Israel."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***