Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 31

1. Moise s-a dus si a mai spus urmatoarele cuvinte intregului Israel:

2. "Astazi," le-a zis el, "eu sunt in varsta de o suta douazeci de ani: nu voi mai putea merge in fruntea voastra, si Domnul mi-a zis: "Tu sa nu treci Iordanul!"

3. Domnul Dumnezeul tau va merge El insusi inaintea ta, va nimici neamurile acestea dinaintea ta si vei pune stapanire pe ele. Iosua va merge inaintea ta, cum a spus Domnul.

4. Domnul va face neamurilor acestora cum a facut lui Sihon si Og, imparatii amoritilor si tarii lor, pe care i-a nimicit.

5. Domnul vi le va da in mana si le veti face dupa poruncile pe care vi le-am dat.

6. Intariti-va si imbarbatati-va! Nu va temeti si nu va inspaimantati de ei, caci Domnul Dumnezeul tau va merge El insusi cu tine, nu te va parasi si nu te va lasa."

7. Moise a chemat pe Iosua si i-a zis in fata intregului Israel: "Intareste-te si imbarbateaza-te. Caci tu vei intra cu poporul acesta in tara pe care Domnul a jurat parintilor lor ca le-o va da, si tu ii vei pune in stapanirea ei.

8. Domnul insusi va merge inaintea ta, El insusi va fi cu tine, nu te va parasi si nu te va lasa; nu te teme si nu te inspaimanta!"

9. Moise a scris Legea aceasta si a incredintat-o preotilor, fiii lui Levi, care duceau chivotul legamantului Domnului, si tuturor batranilor lui Israel.

10. Moise le-a dat porunca aceasta: "La fiecare sapte ani, pe vremea anului iertarii, la sarbatoarea Corturilor,

11. cand tot Israelul va veni sa se infatiseze inaintea Domnului Dumnezeului tau in locul pe care-l va alege El, sa citesti Legea aceasta inaintea intregului Israel, in auzul lor.

12. Sa strangi poporul, barbatii, femeile, copiii si strainul care va fi in cetatile tale, ca sa auda si sa invete sa se teama de Domnul Dumnezeul vostru, sa pazeasca si sa implineasca toate cuvintele Legii acesteia.

13. Pentru ca si copiii lor, care n-o vor cunoaste, s-o auda si sa invete sa se teama de Domnul Dumnezeul vostru, in tot timpul cat veti trai in tara pe care o veti lua in stapanire, dupa ce veti trece Iordanul."

14. Domnul a zis lui Moise: "Iata ca se apropie clipa cand vei muri. Cheama pe Iosua si infatisati-va in Cortul intalnirii. Eu ii voi da poruncile Mele." Moise si Iosua s-au dus si s-au infatisat in Cortul intalnirii.

15. Si Domnul S-a aratat in Cort, intr-un stalp de nor: si stalpul de nor s-a oprit la usa Cortului.

16. Domnul a zis lui Moise: "Iata, tu vei adormi impreuna cu parintii tai. Si poporul acesta se va scula si va curvi dupa dumnezeii straini ai tarii in care intra. Pe Mine Ma va parasi si va calca legamantul Meu pe care l-am incheiat cu el.

17. In ziua aceea, Ma voi aprinde de manie impotriva lui. Ii voi parasi si-Mi voi ascunde fata de ei. El va fi prapadit si-l vor ajunge o multime de rele si necazuri; si atunci va zice: "Oare nu m-au ajuns aceste rele din pricina ca Dumnezeul meu nu este in mijlocul meu?"

18. Si Eu Imi voi ascunde fata in ziua aceea, din pricina tot raului pe care-l va face, intorcandu-se spre alti dumnezei.

19. Acum, scrieti-va cantarea aceasta. Invata pe copiii lui Israel s-o cante, pune-le-o in gura, si cantarea aceasta sa-Mi fie martora impotriva copiilor lui Israel.

20. Caci voi duce pe poporul acesta in tara pe care am jurat parintilor lui ca i-o voi da, tara unde curge lapte si miere; el va manca, se va satura si se va ingrasa; apoi se va intoarce la alti dumnezei si le va sluji, iar pe Mine Ma va nesocoti si va calca legamantul Meu.

21. Cand va fi lovit atunci cu o multime de rele si necazuri, cantarea aceasta, care nu va fi uitata si pe care uitarea n-o va sterge din gura urmasilor, va sta ca martora impotriva acestui popor. Caci Eu ii cunosc pornirile, care se arata si azi, inainte chiar ca sa-l fi dus in tara pe care am jurat ca i-o voi da."

22. In ziua aceea, Moise a scris cantarea aceasta si a invatat pe copiii lui Israel s-o cante.

23. Domnul a poruncit lui Iosua, fiul lui Nun, si a zis: "Intareste-te si imbarbateaza-te, caci tu vei duce pe copiii lui Israel in tara pe care am jurat ca le-o voi da; si Eu insumi voi fi cu tine."

24. Dupa ce a ispravit Moise in totul de scris intr-o carte cuvintele Legii acesteia,

25. a dat urmatoarea porunca levitilor care duceau chivotul legamantului Domnului:

26. "Luati cartea aceasta a Legii si puneti-o langa chivotul legamantului Domnului Dumnezeului vostru, ca sa fie acolo ca martora impotriva ta.

27. Caci eu iti cunosc duhul tau de razvratire si incapatanarea ta cea mare. Daca va razvratiti voi impotriva Domnului cat traiesc eu inca in mijlocul vostru, cu cat mai razvratiti veti fi dupa moartea mea!

28. Strangeti inaintea mea pe toti batranii semintiilor voastre si pe capeteniile ostirii voastre; voi spune cuvintele acestea in fata lor si voi lua martor impotriva lor cerul si pamantul.

29. Caci stiu ca dupa moartea mea va veti strica si va veti abate de la calea pe care v-am aratat-o; si in cele din urma va va ajunge nenorocirea, daca veti face ce este rau inaintea Domnului, pana acolo incat sa-L maniati prin lucrul mainilor voastre."

30. Moise a rostit toate cuvintele cantarii acesteia, in fata intregii adunari a lui Israel:

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***