Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 30

1. Cand se vor intampla toate aceste lucruri, binecuvantarea si blestemul pe care le pun inaintea ta, daca le vei pune la inima in mijlocul tuturor neamurilor intre care te va risipi Domnul Dumnezeul tau,

2. daca te vei intoarce la Domnul Dumnezeul tau si daca vei asculta de glasul Lui din toata inima ta si din tot sufletul tau, tu si copiii tai, potrivit cu tot ce-ti poruncesc azi,

3. atunci Domnul Dumnezeul tau va aduce inapoi robii tai si va avea mila de tine, te va strange iarasi din mijlocul tuturor popoarelor la care te va imprastia Domnul Dumnezeul tau.

4. Chiar daca ai fi risipit pana la cealalta margine a cerului, chiar si de acolo te va strange Domnul Dumnezeul tau si acolo Se va duce sa te caute.

5. Domnul Dumnezeul tau te va aduce in tara pe care o stapaneau parintii tai si o vei stapani; iti va face bine si te va inmulti mai mult decat pe parintii tai.

6. Domnul Dumnezeul tau iti va taia imprejur inima ta si inima semintei tale, si vei iubi pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot sufletul tau, ca sa traiesti.

7. Domnul Dumnezeul tau va face ca toate aceste blesteme sa cada peste vrajmasii tai, peste cei ce te vor uri si te vor prigoni.

8. Si tu te vei intoarce la Domnul, vei asculta de glasul Lui si vei implini toate aceste porunci pe care ti le dau astazi.

9. Domnul Dumnezeul tau te va umple de bunatati, facand sa propaseasca tot lucrul mainilor tale, rodul trupului tau, rodul turmelor tale si rodul pamantului tau; caci Domnul Se va bucura din nou de fericirea ta, cum Se bucura de fericirea parintilor tai,

10. daca vei asculta de glasul Domnului Dumnezeului tau pazind poruncile si randuielile Lui scrise in cartea aceasta a Legii, daca te vei intoarce la Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot sufletul tau.

11. Porunca aceasta, pe care ti-o dau eu azi, nu este mai presus de puterile tale, nici departe de tine.

12. Nu este in cer, ca sa zici: "Cine se va sui pentru noi in cer si sa ne-o aduca, pentru ca s-o auzim si s-o implinim?"

13. Nu este nici dincolo de mare, ca sa zici: "Cine va trece pentru noi dincolo de mare si sa ne-o aduca, pentru ca s-o auzim si s-o implinim?"

14. Dimpotriva, este foarte aproape de tine, in gura ta si in inima ta, ca s-o implinesti.

15. Iata, iti pun azi inainte viata si binele, moartea si raul.

16. Caci iti poruncesc azi sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, sa umbli pe caile Lui si sa pazesti poruncile Lui, legile Lui si randuielile Lui, ca sa traiesti si sa te inmultesti si ca Domnul Dumnezeul tau sa te binecuvanteze in tara pe care o vei lua in stapanire.

17. Dar daca inima ta se va abate, daca nu vei asculta si te vei lasa amagit sa te inchini inaintea altor dumnezei si sa le slujesti,

18. va spun astazi ca veti pieri si nu veti avea zile multe in tara pe care o veti lua in stapanire, dupa ce veti trece Iordanul.

19. Iau azi cerul si pamantul martori impotriva voastra ca ti-am pus inainte viata si moartea, binecuvantarea si blestemul. Alege viata, ca sa traiesti, tu si samanta ta,

20. iubind pe Domnul Dumnezeul tau, ascultand de glasul Lui si lipindu-te de El: caci de aceasta atarna viata ta si lungimea zilelor tale, si numai asa vei putea locui in tara pe care a jurat Domnul ca o va da parintilor tai, lui Avraam, Isaac si Iacov."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***