Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 3

1. Ne-am intors si ne-am suit pe drumul care duce la Basan. Og, imparatul Basanului, ne-a iesit inainte, cu tot poporul lui, ca sa lupte impotriva noastra la Edrei.

2. Domnul mi-a zis: "Nu te teme de el; caci il dau in mainile tale, pe el si tot poporul lui si tara lui; sa te porti cu el cum te-ai purtat cu Sihon, imparatul amoritilor, care locuia la Hesbon."

3. Si Domnul Dumnezeul nostru a mai dat in mainile noastre si pe Og, imparatul Basanului, cu tot poporul lui; l-am batut si n-am lasat sa scape niciunul din oamenii lui.

4. I-am luat atunci toate cetatile si n-a fost una care sa nu cada in stapanirea noastra: saizeci de cetati, tot tinutul Argob, imparatia lui Og din Basan.

5. Toate cetatile acestea erau intarite, cu ziduri inalte, cu porti si zavoare, afara de cetatile fara ziduri care erau foarte multe la numar.

6. Le-am nimicit cu desavarsire, cum facusem cu Sihon, imparatul Hesbonului; am nimicit cu desavarsire toate cetatile impreuna cu barbatii, femeile si pruncii.

7. Iar toate vitele si prada din cetati le-am luat pentru noi.

8. Astfel in vremea aceea am cucerit de la cei doi imparati ai amoritilor tara de dincoace de Iordan, de la paraul Arnon pana la muntele Hermon,

9. (sidonitii zic Hermonului Sirion, si amoritii il numesc Senir),

10. toate cetatile din campie, tot Galaadul si tot Basanul pana la Salca si Edrei, cetati din imparatia lui Og in Basan.

11. (Numai Og, imparatul Basanului, mai ramasese din neamul refaimitilor. Patul lui, un pat de fier, este la Raba, cetatea copiilor lui Amon. Lungimea lui este de noua coti, si latimea de patru coti, dupa cotul unui om.)

12. Atunci am luat in stapanire tara aceasta. Am dat rubenitilor si gaditilor tinutul de la Aroer, care este pe paraul Arnon, si jumatatea muntelui Galaad cu cetatile lui.

13. Am dat la jumatate din semintia lui Manase ce mai ramanea din Galaad si toata imparatia lui Og din Basan: tot tinutul Argob, cu tot Basanul, care purta numele de tara refaimitilor.

14. Iair, fiul lui Manase, a luat tot tinutul Argob pana la hotarul ghesuritilor si maacatitilor, si a pus numele lui targurilor Basanului, numite si azi targurile lui Iair.

15. Am dat Galaadul lui Machir.

16. Rubenitilor si gaditilor le-am dat o parte din Galaad pana la paraul Arnon, al carui mijloc slujeste ca hotar, si pana la paraul Iaboc, hotarul copiilor lui Amon.

17. Le-am mai dat campia, marginita de Iordan, de la Chineret pana la marea campiei, Marea Sarata, la picioarele muntelui Pisga spre rasarit.

18. In vremea aceea, v-am dat porunca aceasta: "Domnul Dumnezeul vostru va da in mana tara aceasta, ca s-o stapaniti. Voi toti, cei buni de lupta, sa mergeti inarmati inaintea copiilor lui Israel.

19. Numai femeile voastre, pruncii si vitele voastre - stiu ca aveti multe vite - sa ramana in cetatile pe care vi le-am dat,

20. pana ce Domnul va da odihna fratilor vostri ca si voua si vor lua si ei in stapanire tara pe care le-o da Domnul Dumnezeul vostru dincolo de Iordan. Dupa aceea va veti intoarce fiecare in mostenirea pe care v-am dat-o."

21. In vremea aceea, am poruncit lui Iosua si i-am zis: "Ochii tai au vazut tot ce a facut Domnul Dumnezeul vostru acestor doi imparati: asa va face Domnul tuturor imparatiilor impotriva carora vei merge.

22. Nu te teme de ei; caci Domnul Dumnezeul vostru va lupta El insusi pentru voi."

23. In vremea aceea, m-am rugat Domnului si am zis:

24. "Stapane Doamne! Tu ai inceput sa arati robului Tau marirea Ta si mana Ta cea puternica; caci care este dumnezeul acela, in cer si pe pamant, care sa poata face lucrari ca ale Tale si sa aiba o putere ca a Ta?

25. Lasa-ma, te rog, sa trec si sa vad tara aceea buna de dincolo de Iordan, muntii aceia frumosi si Libanul!"

26. Dar Domnul S-a maniat pe mine, din pricina voastra, si nu m-a ascultat. Domnul mi-a zis: "Destul! Nu-Mi mai vorbi de lucrul acesta.

27. Suie-te pe varful muntelui Pisga, uita-te spre apus, spre miazanoapte, spre miazazi si spre rasarit, si priveste-o doar cu ochii; caci nu vei trece Iordanul acesta.

28. Da porunci lui Iosua, intareste-l si imbarbateaza-l; caci el va merge inaintea poporului acestuia si-l va pune in stapanirea tarii pe care o vei vedea."

29. Si am ramas astfel in vale, in dreptul Bet-Peorului.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***