Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 29

1. Iata cuvintele legamantului pe care a poruncit lui Moise Domnul sa-l incheie cu copiii lui Israel in tara Moabului, afara de legamantul pe care-l incheiase cu ei la Horeb.

2. Moise a chemat pe tot Israelul si le-a zis: "Ati vazut tot ce a facut Domnul sub ochii vostri, in tara Egiptului, lui faraon, tuturor supusilor lui si intregii lui tari:

3. marile incercari pe care ti le-au vazut ochii, minunile si semnele acelea mari.

4. Dar Domnul nu v-a dat minte sa pricepeti, nici ochi sa vedeti, nici urechi sa auziti, pana in ziua de azi.

5. Totusi El zice: "Eu v-am calauzit patruzeci de ani in pustiu; hainele nu vi s-au invechit pe voi, si incaltamintea nu vi s-a invechit in picior:

6. paine n-ati mancat si n-ati baut nici vin, nici bautura tare, ca sa cunoasteti ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru."

7. Ati ajuns in locul acesta; Sihon, imparatul Hesbonului, si Og, imparatul Basanului, ne-au iesit inainte, ca sa ne bata, si i-am batut.

8. Le-am luat tara si am dat-o in stapanire rubenitilor, gaditilor si la jumatate din semintia manasitilor.

9. Sa paziti, dar, cuvintele legamantului acestuia si sa le impliniti, ca sa izbutiti in tot ce veti face.

10. Astazi stati inaintea Domnului Dumnezeului vostru, voi toti, capeteniile semintiilor voastre, batranii vostri, mai marii ostirii voastre, toti barbatii din Israel,

11. copiii vostri, nevestele voastre si strainul care este in mijlocul taberei tale, de la cel ce-ti taie lemne, pana la cel ce-ti scoate apa;

12. stai ca sa intri in legamant cu Domnul Dumnezeul tau, in legamantul acesta incheiat cu juramant, si pe care Domnul Dumnezeul tau il incheie cu tine in ziua aceasta,

13. ca sa te faca azi poporul Lui si El sa fie Dumnezeul tau, cum ti-a spus si cum a jurat parintilor tai, Avraam, Isaac si Iacov.

14. Nu numai cu voi inchei legamantul acesta incheiat cu juramant,

15. ci atat cu cei ce sunt aici printre noi de fata in ziua aceasta, inaintea Domnului Dumnezeului nostru, cat si cu cei ce nu sunt aici printre noi in ziua aceasta.

16. Stiti cum am locuit in tara Egiptului si cum am trecut prin mijlocul neamurilor pe care le-ati strabatut.

17. Ati vazut uraciunile si idolii lor, lemnul si piatra, argintul si aurul, care erau la ele.

18. Sa nu fie intre voi nici barbat, nici femeie, nici familie, nici semintie, a caror inima sa se abata azi de la Domnul Dumnezeul nostru ca sa se duca sa slujeasca dumnezeilor neamurilor acelora. Sa nu fie printre voi nicio radacina care sa aduca otrava si pelin.

19. Nimeni, dupa ce a auzit cuvintele legamantului acestuia incheiat cu juramant, sa nu se laude in inima lui si sa zica: "Voi avea pacea, chiar daca as urma dupa pornirile inimii mele si chiar daca as adauga betia la sete."

20. Pe acela Domnul nu-l va ierta. Ci atunci, mania si gelozia Domnului se vor aprinde impotriva omului aceluia, toate blestemele scrise in cartea aceasta vor veni peste el, si Domnul ii va sterge numele de sub ceruri.

21. Domnul il va desparti, spre pieirea lui, din toate semintiile lui Israel si-i va face dupa toate blestemele legamantului scris in aceasta carte a Legii.

22. Varsta de oameni care va veni, copiii vostri care se vor naste dupa voi si strainul care va veni dintr-o tara departata - la vederea urgiilor si bolilor cu care va lovi Domnul tara aceasta,

23. la vederea pucioasei, sarii si arderii intregului tinut, unde nu va fi nici samanta, nici rod, nicio iarba care sa creasca, intocmai ca la surparea Sodomei, Gomorei, Admei si Teboimului, pe care le-a nimicit Domnul, in mania si urgia Lui -

24. toate neamurile vor zice: "Pentru ce a facut Domnul astfel tarii acesteia? Pentru ce aceasta manie aprinsa, aceasta mare urgie?"

25. Si li se va raspunde: "Pentru ca au parasit legamantul incheiat cu ei de Domnul Dumnezeul parintilor lor cand i-a scos din tara Egiptului;

26. pentru ca s-au dus sa slujeasca altor dumnezei si sa se inchine inaintea lor, dumnezei pe care ei nu-i cunosteau si pe care nu li-i daduse Domnul.

27. De aceea S-a aprins Domnul de manie impotriva acestei tari si a adus peste ea toate blestemele scrise in cartea aceasta.

28. Domnul i-a smuls din tara lor cu manie, cu urgie, cu o mare iuteala, si i-a aruncat intr-o alta tara, cum se vede azi."

29. Lucrurile ascunse sunt ale Domnului Dumnezeului nostru, iar lucrurile descoperite sunt ale noastre si ale copiilor nostri, pe vecie, ca sa implinim toate cuvintele Legii acesteia.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***