Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 28

1. Daca vei asculta de glasul Domnului Dumnezeului tau pazind si implinind toate poruncile Lui pe care ti le dau astazi, Domnul Dumnezeul tau iti va da intaietate asupra tuturor neamurilor de pe pamant.

2. Iata toate binecuvantarile care vor veni peste tine si de care vei avea parte, daca vei asculta de glasul Domnului Dumnezeului tau:

3. Vei fi binecuvantat in cetate si vei fi binecuvantat la camp.

4. Rodul pantecelui tau, rodul pamantului tau, rodul turmelor tale, fatul vacilor si oilor tale, toate acestea vor fi binecuvantate.

5. Cosnita si postava ta vor fi binecuvantate.

6. Vei fi binecuvantat la venirea ta si vei fi binecuvantat la plecarea ta.

7. Domnul iti va da biruinta asupra vrajmasilor tai care se vor ridica impotriva ta; pe un drum vor iesi impotriva ta, dar pe sapte drumuri vor fugi dinaintea ta.

8. Domnul va face ca binecuvantarea sa fie cu tine in granarele tale si in toate lucrurile pe care vei pune mana. Te va binecuvanta in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau.

9. Vei fi pentru Domnul un popor sfant, cum ti-a jurat El, daca vei pazi poruncile Domnului Dumnezeului tau si vei umbla pe caile Lui.

10. Toate popoarele vor vedea ca tu porti Numele Domnului si se vor teme de tine.

11. Domnul te va coplesi cu bunatati, inmultind rodul trupului tau, rodul turmelor tale si rodul pamantului tau, in tara pe care Domnul a jurat parintilor tai ca ti-o va da.

12. Domnul iti va deschide comoara Lui cea buna, cerul, ca sa trimita tarii tale ploaie la vreme si ca sa binecuvanteze tot lucrul mainilor tale: vei da cu imprumut multor neamuri, dar tu nu vei lua cu imprumut.

13. Domnul te va face sa fii cap, nu coada; intotdeauna vei fi sus, si niciodata nu vei fi jos, daca vei asculta de poruncile Domnului Dumnezeului tau pe care ti le dau astazi, daca le vei pazi si le vei implini

14. si nu te vei abate nici la dreapta, nici la stanga de la toate poruncile pe care vi le dau astazi, ca sa va duceti dupa alti dumnezei si sa le slujiti.

15. Dar daca nu vei asculta de glasul Domnului Dumnezeului tau, daca nu vei pazi si nu vei implini toate poruncile Lui si toate legile Lui, pe care ti le dau astazi, iata toate blestemele care vor veni peste tine si de care vei avea parte.

16. Vei fi blestemat in cetate si vei fi blestemat pe camp.

17. Cosnita si postava ta vor fi blestemate.

18. Rodul trupului tau, rodul pamantului tau, fatul vacilor tale si fatul oilor tale, toate vor fi blestemate.

19. Vei fi blestemat la venirea ta si vei fi blestemat la plecarea ta.

20. Domnul va trimite impotriva ta blestemul, tulburarea si amenintarea, in mijlocul tuturor lucrurilor de care te vei apuca, pana vei fi nimicit, pana vei pieri curand, din pricina rautatii faptelor tale, care te-a facut sa Ma parasesti.

21. Domnul va trimite peste tine ciuma, pana te va nimici in tara pe care o vei lua in stapanire.

22. Domnul te va lovi cu lingoare, cu friguri, cu obrinteala, cu caldura arzatoare, cu seceta, cu rugina in grau si cu taciune, care te vor urmari pana vei pieri.

23. Cerul deasupra capului tau va fi de arama, si pamantul sub tine va fi de fier.

24. Domnul va trimite tarii tale, in loc de ploaie, praf si pulbere care vor cadea din cer peste tine pana vei fi nimicit.

25. Domnul te va face sa fii batut de vrajmasii tai; pe un drum vei iesi impotriva lor, dar pe sapte drumuri vei fugi dinaintea lor; si vei fi o groaza pentru toate imparatiile pamantului.

26. Trupul tau mort va fi hrana tuturor pasarilor cerului si fiarelor pamantului; si nu va fi nimeni care sa le sperie.

27. Domnul te va bate cu buba rea a Egiptului, cu bube rele la sezut, cu raie si cu pecingine, de care nu vei putea sa te vindeci.

28. Domnul te va lovi cu nebunie, cu orbire, cu ratacire a mintii,

29. si vei bajbai pe intuneric ziua in amiaza mare, ca orbul pe intuneric; nu vei avea noroc in treburile tale, si in toate zilele vei fi apasat, pradat, si nu va fi nimeni care sa-ti vina in ajutor.

30. Vei avea logodnica, si altul se va culca cu ea; vei zidi casa, si n-o vei locui; vei sadi vie, si nu vei manca din ea.

31. Boul tau va fi injunghiat sub ochii tai, si nu vei manca din el; ti se va rapi magarul dinaintea ta, si nu ti se va da inapoi; oile tale vor fi date vrajmasilor tai, si nu va fi nimeni care sa-ti vina in ajutor.

32. Fiii tai si fiicele tale vor fi dati ca robi pe mana altui popor; ti se vor topi ochii de dor, uitandu-te toata ziua dupa ei, si mana ta va fi fara putere.

33. Un popor pe care nu-l cunosti va manca rodul pamantului tau si tot venitul lucrului tau, si in toate zilele vei fi apasat si zdrobit.

34. Privelistea pe care o vei avea sub ochi te va face sa innebunesti.

35. Domnul te va lovi cu o buba rea la genunchi si la coapse, si nu te vei putea vindeca de ea: te va lovi de la talpa piciorului pana in crestetul capului.

36. Domnul te va duce, pe tine si imparatul pe care-l vei pune peste tine, la un neam pe care nu l-ai cunoscut, nici tu, nici parintii tai. Si acolo, vei sluji altor dumnezei, de lemn si de piatra.

37. Si vei fi de pomina, de batjocura si de ras, printre toate popoarele la care te va duce Domnul.

38. Vei semana multa samanta pe campul tau, si vei strange putin; caci o vor manca toata lacustele.

39. Vei sadi vii si le vei lucra, dar vin nu vei bea, ba nici n-o vei culege, caci o vor manca viermii.

40. Vei avea maslini pe toata intinderea tarii tale: si nu te vei unge cu untdelemn, caci maslinele vor cadea.

41. Vei naste fii si fiice; dar nu vor fi ai tai, caci se vor duce in robie.

42. Omizile iti vor manca toti pomii si rodul pamantului.

43. Strainul care va fi in mijlocul tau se va ridica tot mai sus peste tine, iar tu te vei cobori tot mai jos;

44. el iti va da cu imprumut, si tu nu-i vei da cu imprumut; el va fi fruntea, si tu vei fi coada.

45. Toate blestemele acestea vor veni peste tine, te vor urmari si te vor ajunge pana vei fi nimicit, pentru ca n-ai ascultat de glasul Domnului Dumnezeului tau, pentru ca n-ai pazit poruncile Lui si legile Lui, pe care ti le-a dat.

46. Ele vor fi vesnic ca niste semne si minuni pentru tine si samanta ta.

47. Pentru ca, in mijlocul belsugului tuturor lucrurilor, n-ai slujit Domnului Dumnezeului tau cu bucurie si cu draga inima,

48. vei sluji in mijlocul foamei, setei, goliciunii si lipsei de toate, vrajmasilor tai, pe care-i va trimite Domnul impotriva ta. El iti va pune pe grumaz un jug de fier, pana te va nimici.

49. Domnul va aduce de departe, de la marginile pamantului, un neam care va cadea peste tine cu zbor de vultur, un neam a carui limba n-o vei intelege,

50. un neam cu infatisarea salbatica si care nu se va sfii de cel batran, nici nu va avea mila de copii.

51. El va manca rodul turmelor tale si rodul pamantului tau, pana vei fi nimicit; nu-ti va lasa nici grau, nici must, nici untdelemn, nici viteii de la vaci, nici mieii de la oi, pana te va face sa pieri.

52. Te va impresura in toate cetatile tale, pana iti vor cadea zidurile, aceste ziduri inalte si tari, in care iti pusesesi increderea pe toata intinderea tarii tale; te va impresura in toate cetatile tale, in toata tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau.

53. In stramtorarea si necazul in care te va duce vrajmasul tau, vei manca rodul trupului tau, carnea fiilor si fiicelor tale, pe care ti-i va da Domnul Dumnezeul tau.

54. Omul cel mai gingas si cel mai milos dintre voi se va uita rau la fratele sau, la nevasta care se odihneste pe sanul lui, la copiii pe care i-a crutat:

55. nu va da niciunuia din ei din carnea copiilor lui cu care se hraneste, fiindca nu-i va mai ramane nimic in mijlocul stramtorarii si necazului in care te va aduce vrajmasul tau in toate cetatile tale.

56. Femeia cea mai gingasa si cea mai miloasa dintre voi, care, de gingasa si miloasa ce era, nu stia cum sa calce mai usor cu piciorul pe pamant, va privi fara mila pe barbatul care se odihneste la sanul ei, pe fiul si pe fiica ei:

57. nu le va da nimic din pielita noului nascut, pielita iesita dintre picioarele ei, si din copiii pe care-i va naste, caci, ducand lipsa de toate, ii va manca in ascuns, din pricina stramtorarii si necazului in care te va aduce vrajmasul tau in cetatile tale.

58. Daca nu vei pazi si nu vei implini toate cuvintele Legii acesteia, scrise in cartea aceasta, daca nu te vei teme de acest Nume slavit si infricosat, adica de Domnul Dumnezeul tau,

59. Domnul te va lovi in chip minunat, pe tine si samanta ta, cu rani mari si indelungate, cu boli grele si necurmate.

60. Va aduce peste tine toate bolile Egiptului de care tremurai, si ele se vor lipi de tine.

61. Ba inca, Domnul va aduce peste tine, pana vei fi nimicit, toate felurile de boli si de rani care nu sunt pomenite in cartea Legii acesteia.

62. Dupa ce ati fost atat de multi ca stelele cerului, nu veti mai ramane decat un mic numar, pentru ca n-ai ascultat de glasul Domnului Dumnezeului tau.

63. Dupa cum Domnul Se bucura sa va faca bine si sa va inmulteasca, tot asa Domnul Se va bucura sa va piarda si sa va nimiceasca; si veti fi smulsi din tara pe care o vei lua in stapanire.

64. Domnul te va imprastia printre toate neamurile, de la o margine a pamantului pana la cealalta: si acolo vei sluji altor dumnezei pe care nu i-ai cunoscut nici tu, nici parintii tai, dumnezei de lemn si de piatra.

65. Intre aceste neamuri, nu vei fi linistit si nu vei avea un loc de odihna pentru talpa picioarelor tale. Domnul iti va face inima fricoasa, ochii lancezi si sufletul indurerat.

66. Viata iti va sta nehotarata inainte, vei tremura zi si noapte, nu vei fi sigur de viata ta.

67. In groaza care-ti va umple inima si in fata lucrurilor pe care ti le vor vedea ochii, dimineata vei zice: "O, de ar veni seara!", si seara vei zice: "O, de ar veni dimineata!"

68. Si Domnul te va intoarce pe corabii in Egipt si vei face drumul acesta despre care-ti spusesem: "Sa nu-l mai vezi!" Acolo, va veti vinde vrajmasilor vostri, ca robi si roabe: si nu va fi nimeni sa va cumpere."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***