Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 26

1. Cand vei intra in tara pe care ti-o da de mostenire Domnul Dumnezeul tau, cand o vei stapani si te vei aseza in ea,

2. sa iei cele dintai roade din toate roadele pe care le vei scoate din pamant, in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau, sa le pui intr-un cos si sa te duci la locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau ca sa faca sa locuiasca Numele Lui acolo.

3. Sa te duci la preotul care va fi in zilele acelea si sa-i spui: "Marturisesc astazi inaintea Domnului Dumnezeului tau ca am intrat in tara pe care Domnul a jurat parintilor nostri ca ne-o va da."

4. Preotul sa ia cosul din mana ta si sa-l puna inaintea altarului Domnului Dumnezeului tau.

5. Apoi sa iei iarasi cuvantul si sa spui inaintea Domnului Dumnezeului tau: "Tatal meu era un arameu pribeag, gata sa piara; s-a coborat in Egipt cu putini insi si s-a asezat acolo pentru o vreme. Acolo, a ajuns un neam mare, puternic si mare la numar.

6. Egiptenii ne-au chinuit, ne-au asuprit si ne-au supus la grea robie.

7. Noi am strigat catre Domnul Dumnezeul parintilor nostri. Domnul ne-a auzit glasul si a vazut asuprirea, chinurile si necazurile noastre.

8. Si Domnul ne-a scos din Egipt, cu mana tare si cu brat intins, cu aratari infricosatoare, cu semne si minuni.

9. El ne-a adus in locul acesta si ne-a dat tara aceasta, tara in care curge lapte si miere.

10. Acum, iata, aduc cele dintai roade din roadele pamantului pe care mi l-ai dat Tu, Doamne!" Sa le pui inaintea Domnului Dumnezeului tau, si sa te inchini inaintea Domnului Dumnezeului tau.

11. Apoi sa te bucuri, cu levitul si cu strainul care va fi in mijlocul tau, de toate bunurile pe care ti le-a dat Domnul Dumnezeul tau tie si casei tale.

12. Dupa ce vei ispravi de luat toata zeciuiala din roadele tale, in anul al treilea, anul zeciuielii, s-o dai levitului, strainului, orfanului si vaduvei; si ei sa manance si sa se sature, in cetatile tale.

13. Sa spui inaintea Domnului Dumnezeului tau: "Am scos din casa mea ce este sfintit si l-am dat levitului, strainului, orfanului si vaduvei, dupa toate poruncile pe care mi le-ai dat Tu; n-am calcat, nici n-am uitat niciuna din poruncile Tale.

14. N-am mancat nimic din aceste lucruri in timpul meu de jale, n-am indepartat nimic din ele pentru vreo intrebuintare necurata si n-am dat nimic din ele cu prilejul unui mort; am ascultat de glasul Domnului Dumnezeului meu, am lucrat dupa toate poruncile pe care mi le-ai dat.

15. Priveste din Locasul Tau cel Sfant, din ceruri, si binecuvanta pe poporul Tau, Israel, si tara pe care ne-ai dat-o, cum ai jurat parintilor nostri, tara aceasta in care curge lapte si miere."

16. Astazi, Domnul Dumnezeul tau iti porunceste sa implinesti legile si poruncile acestea; sa le pazesti si sa le implinesti din toata inima ta si din tot sufletul tau.

17. Astazi, tu ai marturisit inaintea Domnului ca El va fi Dumnezeul tau, ca vei umbla in caile Lui, vei pazi legile, poruncile si randuielile Lui si vei asculta de glasul Lui.

18. Si, azi, Domnul ti-a marturisit ca vei fi un popor al Lui, cum ti-a spus, daca vei pazi toate poruncile Lui,

19. si iti va da asupra tuturor neamurilor pe care le-a facut: intaietate in slava, in faima si in maretie, si vei fi un popor sfant pentru Domnul Dumnezeul tau, cum ti-a spus."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***