Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 25

1. Cand doi oameni vor avea o cearta intre ei si se vor infatisa inaintea judecatii ca sa fie judecati, celui nevinovat sa-i dea drumul, iar pe cel vinovat sa-l osandeasca.

2. Daca cel vinovat este osandit sa fie batut, judecatorul sa puna sa-l intinda la pamant si sa-i dea, in fata lui, un numar de lovituri potrivit cu greutatea vinii lui.

3. Sa nu puna sa-i dea mai mult de patruzeci de lovituri, ca nu cumva, dandu-i mai multe lovituri decat atat, fratele tau sa fie injosit inaintea ta.

4. Sa nu legi gura boului, cand treiera graul.

5. Cand fratii vor locui impreuna, si unul din ei va muri fara sa lase copii, nevasta mortului sa nu se marite afara cu un strain, ci cumnatul ei sa se duca la ea, s-o ia de nevasta si sa se insoare cu ea ca cumnat.

6. Intaiul nascut, pe care-l va naste, sa mosteneasca pe fratele cel mort si sa-i poarte numele, pentru ca numele acesta sa nu fie sters din Israel.

7. Daca omul acesta nu vrea sa ia pe cumnata sa, ea sa se suie la poarta cetatii, la batrani, si sa spuna: "Cumnatul meu nu vrea sa ridice in Israel numele fratelui sau, nu vrea sa ma ia de nevasta dupa dreptul de cumnat."

8. Batranii cetatii sa-l cheme si sa-i vorbeasca. Daca el staruie si zice: "Nu vreau s-o iau,"

9. atunci cumnata sa sa se apropie de el in fata batranilor, sa-i scoata incaltamintea din picior si sa-l scuipe in fata. Si, luand cuvantul, sa zica: "Asa sa se faca omului care nu voieste sa ridice casa fratelui sau."

10. Si casa lui se va numi in Israel "casa celui descaltat."

11. Cand doi oameni se vor certa unul cu altul, si nevasta unuia se va apropia sa scoata pe barbatul sau din mana celui ce-l loveste, daca intinde mana si apuca pe acesta din urma de partile rusinoase,

12. sa-i tai mana: sa n-ai nicio mila de ea.

13. Sa n-ai in sacul tau doua feluri de greutati, una mare si alta mica.

14. Sa n-ai in casa doua feluri de efe, una mare si alta mica.

15. Ci sa ai o greutate adevarata si dreapta, sa ai o efa adevarata si dreapta, pentru ca sa ai zile multe in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau.

16. Caci oricine face aceste lucruri, oricine savarseste o nedreptate, este o uraciune inaintea Domnului Dumnezeului tau.

17. Adu-ti aminte ce ti-a facut Amalec pe drum, la iesirea voastra din Egipt:

18. cum te-a intalnit pe drum si, fara nicio teama de Dumnezeu, s-a aruncat asupra ta pe dinapoi, asupra tuturor celor ce se tarau la coada, cand erai obosit si sleit de puteri.

19. Cand iti va da Domnul Dumnezeul tau odihna, dupa ce te va izbavi de toti vrajmasii care te inconjoara, in tara pe care Domnul Dumnezeul tau ti-o da ca mostenire si spre stapanire, sa stergi pomenirea lui Amalec de sub ceruri: sa nu uiti lucrul acesta.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***