Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 24

1. Cand cineva isi va lua o nevasta si se va insura cu ea si s-ar intampla ca ea sa nu mai aiba trecere inaintea lui, pentru ca a descoperit ceva rusinos in ea, sa-i scrie o carte de despartire, si, dupa ce-i va da-o in mana, sa-i dea drumul din casa lui.

2. Ea sa iasa de la el, sa plece si va putea sa se marite dupa un alt barbat.

3. Daca si acesta din urma incepe s-o urasca, ii scrie o carte de despartire si, dupa ce i-o da in mana, ii da drumul din casa lui; sau, daca acest barbat din urma, care a luat-o de nevasta, moare,

4. atunci barbatul dintai, care ii daduse drumul, nu va putea s-o ia iarasi de nevasta, dupa ce s-a pangarit ea, caci lucrul acesta este o uraciune inaintea Domnului, si sa nu faci vinovata de pacat tara pe care ti-o da de mostenire Domnul Dumnezeul tau.

5. Cand un om va fi insurat de curand, sa nu se duca la oaste si sa nu se puna nicio sarcina peste el; sa fie scutit, din pricina familiei, timp de un an, si sa inveseleasca astfel pe nevasta pe care si-a luat-o.

6. Sa nu iei zalog cele doua pietre de rasnita, nici chiar piatra de rasnita de deasupra; caci ar insemna ca iei zalog insasi viata cuiva.

7. Daca se va gasi cineva care sa fi furat pe vreunul din fratii lui, pe vreunul din copiii lui Israel, si sa-l fi facut rob sau sa-l fi vandut, hotul acela sa fie pedepsit cu moartea. Sa cureti astfel raul din mijlocul tau.

8. Ia seama bine si pazeste-te de rana leprei; si sa faceti tot ce va vor invata preotii dintre leviti, sa aveti grija sa lucrati dupa poruncile pe care li le-am dat.

9. Adu-ti aminte ce a facut Domnul Dumnezeul tau Mariei, pe drum, la iesirea voastra din Egipt.

10. Daca ai vreo datorie la aproapele tau, sa nu intri in casa lui ca sa-i iei lucrul pus zalog;

11. ci sa stai afara, si cel pe care l-ai imprumutat sa-ti aduca afara lucrul pus zalog.

12. Daca omul acela este sarac, sa nu te culci cu lucrul luat zalog de la el la tine;

13. sa i-l dai inapoi la apusul soarelui, ca sa se culce in haina lui si sa te binecuvanteze; si lucrul acesta ti se va socoti ca un lucru bun inaintea Domnului Dumnezeului tau.

14. Sa nu nedreptatesti pe simbriasul sarac si nevoias, fie ca este unul din fratii tai, fie ca este unul din strainii care locuiesc in tara ta, in cetatile tale.

15. Sa-i dai plata pentru ziua lui inainte de apusul soarelui; caci e sarac si o doreste mult. Altfel, ar striga catre Domnul impotriva ta, si te-ai face vinovat de un pacat.

16. Sa nu omori pe parinti pentru copii si sa nu omori pe copii pentru parinti; fiecare sa fie omorat pentru pacatul lui.

17. Sa nu te atingi de dreptul strainului si al orfanului, si sa nu iei zalog haina vaduvei.

18. Sa-ti aduci aminte ca ai fost rob in Egipt si ca Domnul Dumnezeul tau te-a rascumparat de acolo; de aceea iti dau aceste porunci ca sa le implinesti.

19. Cand iti vei secera ogorul si vei uita un snop pe camp, sa nu te intorci sa-l iei: sa fie al strainului, al orfanului si al vaduvei, pentru ca Domnul Dumnezeul tau sa te binecuvanteze in tot lucrul mainilor tale.

20. Cand iti vei scutura maslinii, sa nu culegi a doua oara roadele ramase pe ramuri: ele sa fie ale strainului, ale orfanului si ale vaduvei.

21. Cand iti vei culege via, sa nu culegi a doua oara ciorchinii care raman pe urma ta: ei sa fie ale strainului, ai orfanului si ai vaduvei.

22. Adu-ti aminte ca ai fost rob in tara Egiptului; de aceea iti dau poruncile acestea, ca sa le implinesti.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***