Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 23

1. Cel scopit sau famenul sa nu intre in adunarea Domnului.

2. Cel nascut din curvie sa nu intre in adunarea Domnului, nici chiar al zecelea neam al lui sa nu intre in adunarea Domnului.

3. Amonitul si moabitul sa nu intre in adunarea Domnului, nici chiar al zecelea neam, pe vecie,

4. pentru ca nu v-au iesit inainte cu paine si apa, pe drum, la iesirea voastra din Egipt, si pentru ca au adus, pe pret de argint, impotriva ta pe Balaam, fiul lui Beor, din Petor din Mesopotamia, ca sa te blesteme.

5. Dar Domnul Dumnezeul tau n-a voit sa asculte pe Balaam; si Domnul Dumnezeul tau a schimbat blestemul acela in binecuvantare, pentru ca tu esti iubit de Domnul Dumnezeul tau.

6. Sa nu-ti pese nici de propasirea lor, nici de bunastarea lor, toata viata ta, pe vecie.

7. Sa nu urasti pe edomit, caci este fratele tau; sa nu urasti pe egiptean, caci ai fost strain in tara lui:

8. fiii care li se vor naste, in al treilea neam, sa intre in adunarea Domnului.

9. Cand vei iesi cu oastea impotriva vrajmasilor tai, fereste-te de orice lucru rau.

10. Daca va fi la tine cineva care sa nu fie curat, in urma vreunei intamplari din timpul noptii, sa iasa din tabara si sa nu intre in tabara;

11. spre seara, sa se scalde in apa si dupa asfintitul soarelui va putea sa se intoarca in tabara.

12. Sa ai un loc afara din tabara, si acolo sa iesi afara.

13. Intre uneltele tale sa ai o lopata, cu care sa sapi si sa-ti acoperi murdariile iesite din tine, cand vei iesi afara.

14. Caci Domnul Dumnezeul tau merge in mijlocul taberei tale, ca sa te ocroteasca si sa-ti dea in mana pe vrajmasii tai dinaintea ta; tabara ta va trebui deci sa fie sfanta, pentru ca Domnul sa nu vada la tine nimic necurat si sa nu Se abata de la tine.

15. Sa nu dai inapoi stapanului sau pe un rob care va fugi la tine dupa ce l-a parasit.

16. Sa ramana la tine, in mijlocul tau, in locul pe care-l va alege el, intr-una din cetatile tale, unde ii va placea: sa nu-l asupresti.

17. Sa nu fie nicio curva din fetele lui Israel si sa nu fie niciun sodomit din fiii lui Israel.

18. Sa n-aduci in Casa Domnului Dumnezeului tau, castigul unei curve, nici pretul unui caine, ca implinire a unei juruinte oarecare; caci si unul si altul sunt o uraciune inaintea Domnului Dumnezeului tau.

19. Sa nu ceri nicio dobanda de la fratele tau: nici pentru argint, nici pentru merinde, pentru nimic care se imprumuta cu dobanda.

20. De la strain vei putea sa iei dobanda, dar de la fratele tau sa nu iei, pentru ca Domnul Dumnezeul tau sa te binecuvanteze in tot ce vei face in tara pe care o vei lua in stapanire.

21. Daca faci o juruinta Domnului Dumnezeului tau, sa nu pregeti s-o implinesti; caci Domnul Dumnezeul tau iti va cere socoteala, si te vei face vinovat de un pacat.

22. Daca te feresti sa faci o juruinta, nu faci un pacat.

23. Dar sa pazesti si sa implinesti ce-ti va iesi de pe buze, si anume juruintele pe care le vei face de bunavoie Domnului Dumnezeului tau si pe care le vei rosti cu gura ta.

24. Daca intri in via aproapelui tau, vei putea sa mananci struguri, dupa plac, pana te vei satura; dar in vas sa nu iei.

25. Daca intri in holdele aproapelui tau, vei putea sa culegi spice cu mana, dar secera in holdele aproapelui tau sa n-o pui.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***