Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 22

1. Daca vezi ratacindu-se boul sau oaia fratelui tau, sa nu le ocolesti, ci sa le aduci la fratele tau.

2. Daca fratele tau nu locuieste langa tine si nu-l cunosti, sa iei dobitocul la tine acasa si sa ramana la tine pana ce-l cere fratele tau; si atunci sa i-l dai.

3. Tot asa sa faci si cu magarul lui, tot asa sa faci si cu haina lui, si tot asa sa faci cu orice lucru pierdut de el si gasit de tine: sa nu le ocolesti.

4. Daca vezi magarul fratelui tau sau boul lui cazut pe drum, sa nu-l ocolesti, ci sa-i ajuti sa-l ridice.

5. Femeia sa nu poarte imbracaminte barbateasca, si barbatul sa nu se imbrace cu haine femeiesti; caci oricine face lucrurile acestea este o uraciune inaintea Domnului Dumnezeului tau.

6. Daca intalnesti pe drum un cuib de pasare, intr-un copac sau pe pamant, cu pui sau oua, si mama lor sezand peste pui sau peste oua, sa nu iei si pe mama si pe puii ei,

7. ci sa dai drumul mamei si sa nu iei decat puii, ca sa fii fericit si sa ai zile multe.

8. Cand zidesti o casa noua, sa-ti faci un palimar imprejurul acoperisului, ca sa nu aduci vina de sange asupra casei tale, daca s-ar intampla sa cada cineva de pe ea.

9. Sa nu semeni in via ta doua feluri de seminte, ca nu cumva sa intinezi si rodul semintei pe care ai semanat-o si rodul viei.

10. Sa nu ari cu un bou si un magar injugati impreuna.

11. Sa nu porti o haina tesuta din felurite fire, din lana si in unite impreuna.

12. Sa faci ciucuri la cele patru colturi ale hainei cu care te vei inveli.

13. Daca un om care si-a luat o nevasta si s-a impreunat cu ea, o uraste

14. apoi, o invinuieste de lucruri nelegiuite si-i scoate nume rau, zicand: "Am luat pe femeia aceasta, m-am apropiat de ea si n-am gasit-o fecioara" -

15. atunci tatal si mama fetei sa ia semnele fecioriei ei si sa le aduca inaintea batranilor cetatii, la poarta.

16. Tatal fetei sa spuna batranilor: "Am dat pe fiica mea de nevasta omului acestuia, si el a inceput s-o urasca;

17. acum o invinuieste de lucruri nelegiuite, zicand: "N-am gasit fecioara pe fiica ta." Dar iata semnele fecioriei fetei mele." Si sa desfaca haina ei inaintea batranilor cetatii.

18. Batranii cetatii sa ia atunci pe omul acela si sa-l pedepseasca;

19. si, pentru ca a scos nume rau unei fecioare din Israel, sa-l osandeasca la o gloaba de o suta sicli de argint, pe care sa-i dea tatalui fetei. Ea sa ramana nevasta lui, si el nu va putea s-o goneasca, toata viata lui.

20. Dar daca faptul este adevarat, daca fata nu s-a gasit fecioara,

21. sa scoata pe fata la usa casei tatalui ei; sa fie ucisa cu pietre de oamenii din cetate si sa moara, pentru ca a savarsit o miselie in Israel, curvind in casa tatalui ei. Sa cureti astfel raul din mijlocul tau.

22. Daca se va gasi un barbat culcat cu o femeie maritata, sa moara amandoi: si barbatul care s-a culcat cu femeia, si femeia. Sa cureti astfel raul din mijlocul lui Israel.

23. Daca o fata fecioara este logodita, si o intalneste un om in cetate si se culca cu ea,

24. sa-i aduceti pe amandoi la poarta cetatii, sa-i ucideti cu pietre si sa moara amandoi: fata, pentru ca n-a tipat in cetate, si omul, pentru ca a necinstit pe nevasta aproapelui sau. Sa cureti astfel raul din mijlocul tau.

25. Dar daca omul acela intalneste in camp pe fata logodita, o apuca cu sila si se culca cu ea, numai omul care s-a culcat cu ea sa fie pedepsit cu moartea.

26. Fetei sa nu-i faci nimic; ea nu este vinovata de o nelegiuire vrednica de pedeapsa cu moartea, caci e ca si cu un om care se arunca asupra aproapelui lui si-l omoara.

27. Fata logodita, pe care a intalnit-o omul acela pe camp, a putut sa strige fara sa fie cineva sa-i sara in ajutor.

28. Daca un om intalneste o fata fecioara nelogodita, o apuca cu sila si se culca cu ea, si se intampla sa fie prinsi,

29. omul care s-a culcat cu ea sa dea tatalui fetei cincizeci de sicli de argint; si pentru ca a necinstit-o, s-o ia de nevasta, si nu va putea s-o goneasca, toata viata lui.

30. Nimeni sa nu ia pe nevasta tatalui sau si nici sa nu ridice invelitoarea tatalui sau.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***