Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 21

1. Daca, in tara pe care ti-o da in stapanire Domnul Dumnezeul tau se gaseste intins in mijlocul unui camp un om ucis, fara sa se stie cine l-a lovit,

2. batranii si judecatorii tai sa se duca sa masoare departarea de la trupul mort pana in cetatile dimprejur.

3. Cand se va hotari cetatea cea mai apropiata de trupul mort, batranii din cetatea aceea sa ia o vitea care sa nu fi fost pusa la munca si care sa nu fi tras la jug.

4. Sa duca viteaua aceea intr-o vale cu apa care nu seaca niciodata si unde nu se ara, nici nu se seamana; si acolo, sa taie capul vitelei in vale.

5. Atunci sa se apropie preotii, fiii lui Levi; caci pe ei i-a ales Domnul Dumnezeul tau ca sa-I slujeasca si sa binecuvanteze in Numele Domnului, si ei trebuie sa hotarasca in orice cearta si in orice ranire.

6. Toti batranii din cetatea aceea, cea mai apropiata de trupul mort, sa-si spele mainile pe viteaua careia i-au taiat capul in vale.

7. Si, luand cuvantul, sa zica: "Mainile noastre n-au varsat sangele acesta, si ochii nostri nu l-au vazut varsandu-se.

8. Iarta, Doamne, pe poporul Tau, Israel, pe care l-ai rascumparat; nu pune sangele nevinovat in socoteala poporului Tau, Israel." Si sangele acela nu-i va fi pus in socoteala.

9. Astfel trebuie sa cureti din mijlocul tau sangele nevinovat, facand ce este placut inaintea Domnului.

10. Cand vei merge la razboi impotriva vrajmasilor tai, daca Domnul ii da in mainile tale, si vei lua prinsi din ei,

11. poate ca printre cei prinsi vei vedea o femeie frumoasa si vei dori s-o iei de nevasta.

12. Atunci s-o aduci inauntrul casei tale. Ea sa-si rada capul si sa-si taie unghiile,

13. sa-si lepede hainele pe care le purta cand a fost prinsa, sa locuiasca in casa ta si sa planga pe tatal si pe mama ei o luna de zile. Dupa aceea, sa te duci la ea, sa-i fii barbat, si ea sa-ti fie nevasta.

14. Daca nu-ti va mai placea, s-o lasi sa plece unde va voi, dar nu vei putea s-o vinzi pe argint, nici sa te porti cu ea ca cu o roaba, pentru ca ai injosit-o.

15. Daca un om, care are doua neveste, iubeste pe una si nu iubeste pe cealalta, si daca are copii cu ele, din care intaiul nascut este de la nevasta pe care n-o iubeste,

16. cand isi va imparti averile intre fiii lui, nu va putea face intai nascut pe fiul aceleia pe care o iubeste, in locul fiului aceleia pe care n-o iubeste, si care este intaiul nascut.

17. Ci sa recunoasca de intai nascut pe fiul aceleia pe care n-o iubeste si sa-i dea o parte indoita din averea lui; caci fiul acesta este cel dintai rod al puterii lui, si lui i se cuvine dreptul de intai nascut.

18. Daca un om are un fiu neascultator si indaratnic, care n-asculta nici de glasul tatalui sau, nici de glasul mamei lui, si nu-i asculta nici chiar dupa ce l-au pedepsit,

19. tatal si mama sa-l ia si sa-l duca la batranii cetatii lui si la poarta locului in care locuieste.

20. Sa spuna batranilor cetatii lui: "Iata, fiul nostru este neascultator si indaratnic, n-asculta de glasul nostru si este lacom si betiv."

21. Si toti oamenii din cetatea lui sa-l ucida cu pietre si sa moara. Astfel sa cureti raul din mijlocul tau, pentru ca tot Israelul s-auda si sa se teama.

22. Daca se va omori un om care a savarsit o nelegiuire vrednica de pedeapsa cu moartea si l-ai spanzurat de un lemn,

23. trupul lui mort sa nu stea noaptea pe lemn; ci sa-l ingropi in aceeasi zi, caci cel spanzurat este blestemat inaintea lui Dumnezeu, si sa nu spurci tara pe care ti-o da de mostenire Domnul Dumnezeul tau.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***