Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 17

1. Sa n-aduci jertfa Domnului Dumnezeului tau vreun bou, sau vreun miel care sa aiba vreun cusur sau vreo meteahna trupeasca; caci ar fi o uraciune inaintea Domnului Dumnezeului tau.

2. Se va gasi poate in mijlocul tau, intr-una din cetatile pe care ti le da Domnul Dumnezeul tau un barbat sau o femeie care sa faca ce este rau inaintea Domnului Dumnezeului tau, si care sa calce legamantul Lui;

3. care sa mearga dupa alti dumnezei ca sa le slujeasca si sa se inchine inaintea lor, dupa soare, luna sau toata ostirea cerurilor, asa cum eu n-am poruncit.

4. De indata ce vei lua cunostinta si vei afla lucrul acesta, sa faci cercetari amanuntite. Daca lucrul este adevarat, daca faptul este intemeiat, daca uraciunea aceasta a fost savarsita in Israel,

5. atunci sa aduci la portile cetatii tale pe barbatul sau femeia care va fi vinovat de aceasta fapta rea si sa ucizi cu pietre sau sa pedepsesti cu moartea pe barbatul acela sau pe femeia aceea.

6. Cel vinovat de moarte sa fie omorat pe marturia a doi sau trei martori; sa nu fie omorat pe marturia unui singur martor.

7. Intai mana martorilor sa se ridice asupra lui ca sa-l omoare, si apoi mana intregului popor. Sa scoti astfel raul din mijlocul tau.

8. Daca ti se va parea prea greu de judecat o pricina privitoare la un omor, la o neintelegere sau la o ranire, si va da prilej la cearta inauntrul cetatii tale, sa te scoli si sa te sui la locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau.

9. Sa te duci la preoti, leviti si la cel ce va implini atunci slujba de judecator; sa-i intrebi, si ei iti vor spune hotararea Legii.

10. Sa faci cum iti vor spune ei, in locul pe care-l va alege Domnul, si sa ai grija sa faci cum te vor invata ei.

11. Sa faci dupa Legea pe care te vor invata si dupa hotararea pe care o vor rosti ei, sa nu te abati de la ce-ti vor spune ei, nici la dreapta, nici la stanga.

12. Omul care, din mandrie, nu va asculta de preotul pus acolo ca sa slujeasca Domnului Dumnezeului tau sau care nu va asculta de judecator, omul acela sa fie pedepsit cu moartea. Sa scoti astfel raul din mijlocul lui Israel,

13. pentru ca tot poporul sa auda si sa se teama si sa nu se mai ingamfe.

14. Dupa ce vei intra in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau si o vei stapani, dupa ce-ti vei aseza locuinta, si vei zice: "Vreau sa pun peste mine un imparat, ca toate neamurile care ma inconjoara,"

15. sa pui peste tine ca imparat pe acela pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau, si anume, sa iei un imparat din mijlocul fratilor tai; nu vei putea sa pui imparat pe un strain, care sa nu fie fratele tau.

16. Dar sa n-aiba multi cai si sa nu intoarca pe popor in Egipt ca sa aiba multi cai; caci Domnul v-a zis: "Sa nu va mai intoarceti pe drumul acela."

17. Sa n-aiba un mare numar de neveste, ca sa nu i se abata inima; si sa nu stranga mari gramezi de argint si aur.

18. Cand se va aseza pe scaunul de domnie al imparatiei lui, sa scrie pentru el, intr-o carte, o copie a acestei Legi, pe care s-o ia de la preotii din neamul levitilor.

19. Va trebui s-o aiba cu el si s-o citeasca in toate zilele vietii lui, ca sa invete sa se teama de Domnul Dumnezeul lui, sa pazeasca si sa implineasca toate cuvintele din Legea aceasta si toate poruncile acestea,

20. pentru ca inima lui sa nu se inalte mai presus de fratii lui si sa nu se abata de la poruncile acestea nici la dreapta, nici la stanga si sa aiba astfel multe zile in imparatia lui, el si copiii lui, in mijlocul lui Israel.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***