Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 15

1. La fiecare sapte ani, sa dai iertare.

2. Si iata cum se va face iertarea. Cand se va vesti iertarea in cinstea Domnului, orice creditor, care va fi imprumutat pe aproapele sau, sa-i ierte imprumutul, sa nu sileasca pe aproapele sau si pe fratele sau sa-i plateasca datoria.

3. Vei putea sa silesti pe strain sa-ti plateasca; dar sa ierti ce ai la fratele tau.

4. Totusi la tine sa nu fie niciun sarac, caci Domnul te va binecuvanta in tara pe care ti-o va da de mostenire Domnul Dumnezeul tau;

5. numai sa asculti de glasul Domnului Dumnezeului tau implinind cu scumpatate toate aceste porunci pe care ti le dau astazi.

6. Domnul Dumnezeul tau te va binecuvanta, cum ti-a spus, asa incat vei da cu imprumut multor neamuri, dar tu nu vei lua cu imprumut de la ele; tu vei stapani peste multe neamuri, dar ele nu vor stapani peste tine.

7. Daca va fi la tine vreun sarac dintre fratii tai, in vreuna din cetatile tale, in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau, sa nu-ti impietresti inima si sa nu-ti inchizi mana inaintea fratelui tau celui lipsit.

8. Ci sa-i deschizi mana, si sa-l imprumuti cu ce-i trebuie ca sa faca fata nevoilor lui.

9. Vezi sa nu fii asa de rau ca sa zici in inima ta: "Ah! se apropie anul al saptelea, anul iertarii!" Vezi sa n-ai un ochi fara mila pentru fratele tau cel lipsit si sa nu-i dai. Caci atunci el ar striga catre Domnul impotriva ta, si te-ai face vinovat de un pacat:

10. ci sa-i dai si sa nu dai cu parere de rau in inima; caci pentru aceasta te va binecuvanta Domnul Dumnezeul tau in toate lucrarile de care te vei apuca.

11. Intotdeauna vor fi saraci in tara; de aceea iti dau porunca aceasta: "Sa-ti deschizi mana fata de fratele tau, fata de sarac si fata de cel lipsit din tara ta."

12. Daca unul din fratii tai evrei, barbat sau femeie, se vinde tie, sa-ti slujeasca sase ani; dar in anul al saptelea, sa-i dai drumul de la tine si sa fie slobod.

13. Si cand ii vei da drumul ca sa se duca de la tine, sa nu-i dai drumul cu mana goala;

14. sa-i dai daruri din cireada ta, din aria ta, din teascul tau, din ce vei avea prin binecuvantarea Domnului Dumnezeului tau.

15. Sa-ti aduci aminte ca si tu ai fost rob in tara Egiptului si ca Domnul Dumnezeul tau te-a rascumparat: de aceea iti dau astazi porunca aceasta.

16. Daca insa robul tau iti va zice: "Nu vreau sa ies de la tine" - pentru ca te iubeste pe tine si casa ta, si se simte bine la tine -

17. atunci sa iei o sula si sa-i gauresti urechea de usa, si sa-ti fie rob pentru totdeauna. Tot asa sa faci si cu roaba ta.

18. Sa nu-ti para rau cand il vei lasa sa plece slobod de la tine, caci ti-a slujit sase ani, ceea ce face de doua ori cat simbria unui om tocmit cu plata; si Domnul Dumnezeul tau te va binecuvanta in tot ce vei face.

19. Sa inchini Domnului Dumnezeului tau pe orice intai nascut de parte barbateasca din cireada si turma ta. Sa nu muncesti cu intaiul nascut al vacii tale, sa nu tunzi pe intaiul nascut al oilor tale.

20. Sa-l mananci in fiecare an, tu si familia ta, inaintea Domnului Dumnezeului tau in locul pe care-l va alege El.

21. Daca are vreun cusur, daca este schiop sau orb, sau are vreo meteahna trupeasca, sa nu-l aduci ca jertfa Domnului Dumnezeului tau.

22. Sa-l mananci in cetatile tale: cel ce va fi necurat si cel ce va fi curat vor putea sa-l manance amandoi, cum se mananca acum caprioara sau cerbul.

23. Numai sangele sa nu i-l mananci, ci sa-l versi pe pamant ca apa.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***