Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Deuteronomul (A doua lege) 12

1. Iata legile si poruncile pe care sa le paziti si sa le impliniti, cat veti trai, in tara pe care v-o da in stapanire Domnul Dumnezeul parintilor vostri.

2. Sa nimiciti toate locurile in care slujesc dumnezeilor lor neamurile pe care le veti izgoni, fie pe munti inalti, fie pe dealuri si sub orice copac verde.

3. Sa le surpati altarele, sa le sfaramati stalpii idolesti, sa le ardeti in foc copacii inchinati idolilor lor, sa daramati chipurile cioplite ale dumnezeilor lor si sa faceti sa le piara numele din locurile acelea.

4. Voi sa nu faceti asa fata de Domnul Dumnezeul vostru!

5. Ci sa-L cautati la Locasul Lui si sa mergeti la locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul vostru din toate semintiile voastre, ca sa-Si aseze acolo Numele Lui.

6. Acolo sa va aduceti arderile voastre de tot, jertfele voastre, zeciuielile voastre, cele dintai roade, darurile aduse ca implinire a unei juruinte, darurile de bunavoie si intaii nascuti din cirezile si turmele voastre.

7. Acolo sa mancati inaintea Domnului Dumnezeului vostru si sa va bucurati, impreuna cu familiile voastre, de toate bunurile cu care va va fi binecuvantat Domnul Dumnezeul vostru.

8. Sa nu faceti, dar, cum facem noi acum aici, unde fiecare face ce-i place,

9. fiindca n-ati ajuns inca in locul de odihna si in mostenirea pe care v-o da Domnul Dumnezeul vostru.

10. Dar veti trece Iordanul si veti locui in tara pe care v-o va da in stapanire Domnul Dumnezeul vostru. El va va da odihna, dupa ce va va izbavi de toti vrajmasii vostri care va inconjoara, si veti locui fara frica.

11. Atunci va fi un loc, pe care-l va alege Domnul Dumnezeul vostru ca sa faca sa locuiasca Numele Lui acolo. Acolo sa aduceti tot ce va poruncesc: arderile voastre de tot, jertfele, zeciuielile, cele dintai roade si darurile alese pe care le veti face Domnului pentru implinirea juruintelor voastre.

12. Acolo sa va bucurati inaintea Domnului Dumnezeului vostru, voi, fiii vostri si fiicele voastre, robii si roabele voastre si levitul care va fi in locurile voastre, caci el n-are nici parte de mosie, nici mostenire cu voi.

13. Vezi sa n-aduci arderile tale de tot in toate locurile pe care le vei vedea;

14. ci sa-ti aduci arderile de tot in locul pe care-l va alege Domnul in una din semintiile tale, si acolo sa faci tot ce-ti poruncesc eu.

15. Totusi cand vei dori, vei putea sa injunghii vite si sa mananci carne in toate cetatile tale, cat iti va fi dat prin binecuvantarea Domnului Dumnezeului tau; cel ce va fi necurat si cel ce va fi curat vor putea sa manance din ea, cum se mananca din caprioara si din cerb.

16. Numai sangele sa nu-l mancati, ci sa-l varsati pe pamant ca apa.

17. Nu vei putea sa mananci in cetatile tale zeciuiala din graul tau, din mustul tau si din untdelemnul tau, nici intaii nascuti din cirezile si turmele tale, nici vreunul din darurile aduse de tine pentru implinirea unei juruinte, nici darurile tale de bunavoie, nici cele dintai roade ale tale.

18. Ci pe acestea sa le mananci inaintea Domnului Dumnezeului tau, in locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau, tu, fiul tau si fiica ta, robul tau si roaba ta si levitul care va fi in cetatile tale; si sa te bucuri inaintea Domnului Dumnezeului tau de toate bunurile pe care le vei avea.

19. Cat vei trai in tara ta, vezi sa nu cumva sa parasesti pe levit.

20. Cand Domnul Dumnezeul tau iti va largi hotarele, cum ti-a fagaduit, si dorinta sa mananci carne te va face sa zici: "As vrea sa mananc carne!" vei putea sa mananci dupa dorinta ta.

21. Daca locul pe care-l va alege Domnul Dumnezeul tau ca sa-Si aseze acolo Numele, este departe de tine, vei putea sa tai vite din cireada si din turma, cum ti-am poruncit, si vei putea sa mananci din ele in cetatile tale, dupa dorinta ta.

22. Sa mananci din ele cum se mananca din caprioara si cerb; cel ce va fi necurat si cel ce va fi curat vor manca si ei amandoi.

23. Numai, vezi sa nu cumva sa mananci sangele, caci sangele este viata (sufletul); si sa nu mananci sufletul impreuna cu carnea.

24. Sa nu-l mananci, ci sa-l versi pe pamant ca apa.

25. Sa nu-l mananci, ca sa fii fericit, tu si copiii tai dupa tine, facand ce este placut inaintea Domnului.

26. Dar lucrurile pe care vei voi sa le inchini Domnului si darurile pe care le vei aduce pentru implinirea unei juruinte, sa te duci sa le aduci in locul pe care-l va alege Domnul.

27. Sa-ti aduci arderile de tot, carnea si sangele, pe altarul Domnului Dumnezeului tau: in celelalte jertfe ale tale, sangele sa fie varsat pe altarul Domnului Dumnezeului tau, iar carnea s-o mananci.

28. Pazeste si asculta toate aceste lucruri pe care ti le poruncesc, ca sa fii fericit, tu si copiii tai dupa tine, pe vecie, facand ce este bine si ce este placut inaintea Domnului Dumnezeului tau.

29. Dupa ce Domnul Dumnezeul tau va nimici toate neamurile pe care le vei izgoni dinaintea ta, dupa ce le vei izgoni si te vei aseza in tara lor,

30. vezi sa nu te lasi prins in cursa, calcand pe urmele lor, dupa ce vor fi nimicite dinaintea ta. Fereste-te sa nu cercetezi despre dumnezeii lor si sa zici: "Cum slujeau neamurile acestea dumnezeilor lor? Si eu vreau sa fac la fel."

31. Tu sa nu faci asa fata de Domnul Dumnezeul tau; caci ele slujeau dumnezeilor lor, facand toate uraciunile pe care le uraste Domnul, si ele chiar isi ardeau in foc fiii si fiicele lor in cinstea dumnezeilor lor.

32. Voi sa paziti si sa impliniti toate lucrurile pe care vi le poruncesc eu; sa n-adaugati nimic la ele si sa nu scoateti nimic din ele.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***